Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Läsarberättelse: Min man spelade bort alla våra pengar

15 feb, 2020 
allas.se redaktionen
Ledsen kvinna sitter i en soffa med händerna i hakan.
Det gällde att prestera på den nya arbesplatsen och min man levde inte upp till kraven. Han förändrades – och började dricka och spela.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mårten hade arbetat på samma ställe i närmare tjugo år när hans kontor lades ner och han blev förflyttad till en annan säljavdelning inom samma företag. Skillnaden var att det här var ett mer dynamiskt team med tuffare försäljningskrav och yngre medarbetare. Situationen tärde på honom. Han hade svårt att lära sig alla nya rutiner och program och de hade ett helt annat provisionssystem som krävde att man armbågade sig fram.

Min man är en utåtriktad person som lätt får vänner men för det här var han inte tillräckligt tuff. Han gjorde sitt bästa för att försöka passa in och det tog lite tid innan jag började lägga märke till hans förändring. Förutom att han jobbade mycket övertid så blev han alltmer medveten om sitt yttre. Han hade lagt sig till med en yngre och sportigare stil mot tidigare. Hans diskreta After Shave var ersatt med en betydligt tyngre Hugo Boss som han snarare öste på än duttade. Han hade skaffat sig dyrare vanor. Skjortor och slipsar var nu i färg istället för de tidigare ljusblå med klassisk mörkblå slips och byxorna hade ett helt annat snitt. Han var faktiskt riktigt stilig konstaterade jag.

Annons

Förändrade både sitt yttre och sitt sätt

Men den största förändringen var inte kläderna utan hans nya sätt att vara. Mårten lade sig till med en jargong som var långt ifrån hur han tidigare brukade vara. Skämten var på gränsen till grova och skrattet lät betydligt mer och högre. Han började köra “lilla stumpan” stilen även mot mig och sådan hade han verkligen aldrig varit. En kväll var jag medbjuden på middag med hans kollegor och deras respektive fruar och flickvänner. Det som började som en mycket trevlig middag övergick snart till ett fylleslag där de flesta blev rejält överförfriskade, inklusive min man. Mårten hade aldrig druckit särskilt mycket på fester men nu satt han alltså där och skålade och skränade lika mycket som de andra. Skämten var vid flera tillfällen knappt rumsrena och jag förvånades över att de andra kvinnorna skrattade så.

Annons

I taxin hem var han stökig och stöddig och jag fick höra att jag var en riktig torrboll som aldrig vågade släppa loss.

– Nu får grannarna äntligen någonting att prata om, skrålade han samtidigt som han försökte måtta trapp och dörrhål.

Väl inne började han dansa någon löjlig dans för att försöka förföra mig. Jag kände verkligen inte igen honom. Vad höll på att hända?

Pressades på jobbet

Efter det kom han hem allt senare efter jobbet och det var uppenbart att han varit ute och tagit några glas med grabbarna. Han erkände att han hade börjat spela på hästar med kollegorna och jag kom på honom med att sitta hemma och spela på nätcasino.

Försäljningskraven var oerhört tuffa och jag förstod att han hade svårt att leva upp till dem. Han var ifrågasatt av både sin chef och ledningen. Ingen satt säker. Problemet var att han tjänade allt mindre pengar samtidigt som han spelade bort allt mer. Mindre än ett år senare gick allt åt skogen och Mårten fick lov att lugna ner sig och erkänna att han levde farligt.

Annons

Han hade spelat bort alla våra besparingar och vi fick knappt ihop till att betala våra räkningar i slutet av månaden. Trots nya inteckningar i huset lyckades vi inte betala hans spelskulder. Han spelade nu även ute på klubbar vilket jag inte haft en aning om. Jag svalde stoltheten och bad min pappa om ett lån efter att Mårten blivit hotad av minst sagt otrevliga personer om han inte fick fram pengar i tid.

Spelade bort alla våra pengar

En kväll ställde jag honom mot väggen och sa att han fick lov att skärpa sig om vi skulle fortsätta att leva tillsammans. Vi har trots allt två tonårsbarn som kan råka illa ut om någon vill hämnas på Mårten. Då berättade han allt om hur han hade lyckats försätta oss i denna fruktansvärda situation. Det hade gått betydligt fortare än vad man skulle kunna tro. Allt bara rullade på och själv svalde han ner ångesten med sprit. På avdelningen jobbade alla unga säljare i princip dygnet runt med att slåss om kunderna för att få en så hög provision som möjligt. För att orka använda flera av dem droger men så långt hade Mårten aldrig gått. Medan de andra tjänade mer och mer så tjänade han hela tiden bara mindre. Och det var det han försökte kompensera genom att spela och satsa högt.

Annons

Snart två år har gått sedan den här kvällen och min man har fått ett annat arbete och mår tack och lov ganska bra igen. Visserligen fick vi lov att sälja huset och flytta till en lägenhet men barnen är ändå så pass vuxna att det snart är dags för dem att flytta hemifrån. Viktigast av allt är att min man inte längre är skyldig pengar på stan så att vi blir hotade. Han försatte oss verkligen i en farlig situation.

/ Maja

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad)

Annons