Läsarberättelse: Min vän förvandlades till en tyrann

Två vänner sitter tillsammans på en strand.
Efter ett tag blev det ohållbart att bo med Sabina. Hon ville bestämma allt och styra mitt liv.

Åh vad bra vi kommer att få det, sa Sabina.

Hon och jag hade varit vänner sedan gymnasiet och nu satt vi på ett café i Stockholm och kikade upp på fönstrena i vår nya lägenhet. Ja, det var Sabinas lägenhet som hennes föräldrar köpt och som vi skulle dela.

Sabina skulle plugga på Handels och jag visste inte ännu vad jag ville göra. Jag tackade ja när hon erbjöd mig att dela bostad och kunde knappt vänta med att flytta in. Sabina hade redan lagt beslag på det stora sovrummet, men jag hade inget emot att sova i den lilla kammaren. Vi hade ju vardagsrummet gemensamt och Sabina beslöt att endast hennes möbler skulle ställas där. Jag tyckte det blev lite omysigt, men sa ingenting.

Hade synpunkter på allt

Snart fick jag ett städjobb och när jag var ledig cyklade vi runt i Stockholm. Vi njöt av att sitta på caféerna och titta på folk och flirta med killar. I september började Sabina sina studier och det var fortfarande som en dröm att bo mitt i storstaden. Men snart stod det klart att det inte bara var lägenheten hon gjorde maktanspråk på. Hon ville bestämma över mig också. Om jag var trött och la mig tidigt, hade hon synpunker på det.

Lisa: Jag blev kär i min kompis

– Hade jag vetat att du är så tråkig hade jag valt någon annan att bo med, sa hon och hävdade sedan att det bara var på skoj.

Jag hade svårt att säga ifrån och ville inte börja bråka. Jag var ju i beroendeställning eftersom det var hennes lägenhet. Sabina bestämde vad vi skulle äta, vilket sköljmedel vi skulle ha, hur vi skulle vika kökshanddukarna och varje dag fick jag en ny lektion. Sabina bestämde vad vi skulle se för teveprogram, vilken musik vi skulle lyssna på och vilka krukväxter vi skulle ha i fönsterna. Hon förbjöd mig att bjuda hem min sjuåriga systerdotter över helgen, men drog sig inte för att själv bjuda hem ett helt gäng vänner, utan att fråga mig först.

Skrep och gapade

I november när hon skulle resa bort en vecka i samband med studierna, sa hon okej till sin gamle pojkvän Mattias som ville bo i hennes rum när han gick en kurs i Stockholm. Jag hade ingenting emot det men hade det varit jag som bjöd någon att bo hos oss, hade det blivit ett jäkla liv. Men jag gillade Mattias sällskap. Vi pratade mycket och jag märkte att han gillade mig. Sista kvällen delade vi en flaska vin och han försökte kyssa mig. Jag ville egentligen också men höll honom ifrån mig. Han var ju Sabinas före detta kille.

När jag senare berättade det för henne blev hon som tokig. Hon skrek och gapade och slängde igen dörren till vardagsrummet. Jag hörde hur hon ringde Mattias och skällde ut honom. Sedan hotade hon mig med att om jag någonsin pratade med honom igen kunde jag flytta.

Mattias ringde flera gånger, men jag vågade knappt ta sam- talen. Han menade att Sabina bara behövde lite tid och sedan skulle hennes upprördhet lägga sig. Men jag förklarade att vi inte kunde ringa varandra. Han lät besviken men jag vågade inte riskera att Sabina skulle slänga ut mig. Men hon var outhärdlig och uppförde sig som om jag var tillsammans med Mattias. Varje gång det ringde eller jag fick sms, krävde hon att få se vem det var ifrån.

Kristina: Jag började tröstäta när min man inte ville ha sex

Kunde inte bo kvar med kompisen

Först nu gick det upp för mig att priset för att bo tillsammans med Sabina var alltför högt. Jag hittade ett rum i en villa utanför Stockholm. Hyran var högre men jag hade min frihet. Min värdinna lämnade mig ifred. Sabina var rasande. Hon var övertygad om att jag flyttade för att jag träffade Mattias. Men jag träffade varken honom eller Sabina någonsin igen.

Efter att jag försvunnit flyttade en annan av våra gamla vänner in i hennes lägenheten, men hon blev inte långvarig. Sedan betalade Sabinas föräldrar halva hyran så att hon skulle slippa bo med någon annan. Idag pluggar jag till sjuksköterska och bor i en studentkorridor. Det är jobbigt ibland att bo så tätt inpå varandra. Det kan vara mycket väsen och stökigt ibland och många har synpunkter på hur saker och ting ska skötas. Men jag föredrar långa, omständiga diskussioner framför att bo under samma tak som en hustyrann.

/Rebecka

Foto: Unsplash (Obs! Bilden är arrangerad)