Läsarberättelse: Mitt liv blev en lögn på Facebook

Foto: Shutterstock/TT

Jag kände inte att jag hade något att komma med. Då började jag frisera verkligheten i min sociala kanal.

Mitt senaste förhållande hade tagit slut. Samtidigt hade jag ett enformigt arbete på ett lager, som jag fått via ett bemanningsföretag, där jag gjorde samma sak från morgon till kväll.

Två gånger om dagen tog jag rast med mina kollegor och samtalsämnena var nästan alltid desamma. Vilken kändis hade gjort vad och med vem? Hur skulle det gå i nästa avsnitt av den senaste såpan på tv? Vad hade hänt på Facebook?

Efter jobbet handlade jag färdigmat och tog sedan bussen hem. Timme efter timme låg jag sedan i soffan med ögonen fastklistrade på min Facebooksida. Jag gick inte ut.

Läsarberättelse: Mina höga krav höll på att knäcka mig

Friserade verkligheten

På Facebook kändes det mycket lättare att umgås än att träffas rent fysiskt. Eftersom mitt liv var så långt ifrån spännande det kunde bli, fick jag genom Facebook en möjlighet att frisera det.

Jag kunde skriva om saker jag påstod att jag hade gjort, trots att de inte var sanna. Jag kunde ta en bild på en restaurang och påstod att jag ätit där. Men allt var bara lögn. Det här blev till sist en fixering. Att få gamla vänner och före detta klasskompisar att gilla mina inlägg blev nästan huvudsaken i mitt liv.

Så här höll jag på i över ett år innan allt fick en annan vändning. På bemanningsföretaget hade man noterat i mitt cv att jag var kvalificerad för att sköta en reception med växel. Att jag hade datakunskap och dessutom tidigare erfarenhet från reception.

Se också: 5 fakta om Facebook

Videon kunde inte hittas

Fick förnyat självförtroende

Jag blev förflyttad till receptionen på en reklambyrå. Jag trodde först inte att det var sant! Plötsligt befann jag mig i händelsernas centrum. Kreativa och spännande människor kom och gick.

Anna: Tack vare Facebook återfanns min skadade katt

Efter bara några dagar märkte jag att folk började lägga märke till mig och att jag räknades som någon man kunde få hjälp och råd av. Jag kände mig lycklig och fick ett förnyat självförtroende.

Efter ett år fick jag fast anställning och i dag har jag avancerat till att hjälpa en av projektledarna. Tillsammans med mina kollegor går vi ut och äter på mysiga restauranger eller hittar på annat kul när vi är lediga. Jag behöver inte längre låtsas att jag har ett kul liv.

Struntar i vad andra tror

Mitt behov av att lägga ut bilder på Facebook för att andra ska gilla mina inlägg är helt borta. Numera struntar jag fullständigt i om andra tror att jag har en spännande tillvaro eller inte. Det räcker med att jag själv vet!

/ Minna

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad)

Här är de populäraste hundarna på Instagram