Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Viktoria: Sanningen om min dotter chockade mig

13 sep, 2023 
Anonym läsarberättelse
Efter studenten blev min dotter förändrad, och gjorde mest ingenting.
Jag hade aldrig kunnat gissa vad som var fel ...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 6 saker föräldrar gör – som tonårsbarnen hatarBrand logo
Se också: 6 saker föräldrar gör – som tonårsbarnen hatar

Så här i efterhand är det svårt att förstå att jag inte visste vad som pågick med min dotter Therese. Jag visste bara att hon haft hjärtesorg samma sommar som hon tog studenten, och var nere efter det. Hon hade inte lust att göra någonting, inte heller att läsa vidare, och de första veckorna hittade jag på ursäkter för henne.

Allt eftersom månaderna gick blev jag bekymrad för henne, och det blev också hennes pappa, som jag är skild från.

Hon kom upp ur sängen först när jag kom hem från jobbet. Hon var slö och avtrubbad, och orkade inte träffa vare sig sin pappa eller sina kompisar.

Min dotters förändrades drastiskt

På gymnasiet hade hon jobbat extra på ett vårdhem, och där jobbade hon fortfarande några timmar då och då för att ha pengar till kläder och telefon. Efterhand fick hon färre och färre timmar.

Annons

En bekant till mig är sjuksköterska inom psykiatrin och menade att det inte rörde sig om att Therese var deprimerad.

Men något var galet, och jag mådde dåligt över hela situationen. Jag ville boka en tid hos en läkare, men Therese blev rasande så fort jag förde det på tal.

Träffade en man – glad att jag bjöd hem honom

Så träffade jag Anders, som jag blev förtjust i. Jag var tvekade inför att bjuda hem honom till oss, men som tur var gjorde jag det ändå.

Det var nämligen han som berättade för mig att Therese rökte hasch. Han kände igen lukten, alla symptom stämde och i papperskorgen på hennes rum fanns det åtskilliga bevis.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Therese nekade först till drogberoendet

Jag blev chockad, för det var inget jag kunnat föreställa mig. Dagen efter bad jag min exman att komma över, och så hade vi ett allvarligt samtal med Therese. Först grät hon och nekade till ens minsta beroende, men till slut erkände hon att hon rökte på dagligen och inte kunde sluta.

Annons

Genom kommunen fick vi hjälp med behandling. Som en del av behandlingen föreslogs det att hon skulle ta ett år på en folkhögskola med nolltolerans mot droger.

Kände mig dum som inte insett vad som var fel

Kommunen stod för kostnaden, och i dag är Therese en helt annan tjej. Hon är snart färdig på folkhögskolan, har kommit in på sin drömutbildning och har fått tag på ett studentboende.

Jag känner mig fortfarande dum att jag inte såg vad som försiggick i mitt eget hem. Och även om jag inte längre träffar Anders, så är jag tacksam för att han visade mig sanningen om Therese.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons