Läsarberättelse: Viktproblemen gör mig osäker

Kvinna ser osäker ut
Efter att ha gått ner mycket i vikt hade jag hoppats att jag skulle bli tillfreds. Men så är det inte.

De flesta i min familj är stora och själv började jag lägga på mig som tonåring. När jag var 22 år vägde jag 100 kilo. Det var 2005.

Alla mina kilo fördelade sig på 162 centimeter och jag var inte förtjust i min spegelbild. Jag ville gå ner i vikt, men behövde en spark där bak. Och det fick jag.

När Anders, min pojkvän, friade till mig sa jag ja och jag ville förstås se fin ut i min brudklänning.

På ett år gick jag ner 20 kilo och lovade mig själv att aldrig gå upp dem igen. Men tyvärr gjorde jag det och mer därtill.

Vi fick i rask takt tre ungar och efter vår siste lille gosse vägde jag 140 kilo.

Läkaren varnade mig om vikten

Min läkare varnade mig och sa att mina barn riskerade att förlora sin mamma alltför tidigt och min vikt skapade också problem i mitt förhållande med Anders. Jag var ständigt rädd för att han skulle titta efter andra kvinnor. Jag kände mig hämmad i vårt samliv och ville alltid att ljuset skulle vara släckt.

Det slutade med att jag blev opererad. På våren 2017 gick jag igenom en gastric bypass och kilona rasade. Badrumsvågen blev plötsligt min vän. På ett år tappade jag 75 kilo och därmed mer än halverade jag min vikt. Mitt mål var 62 kilo.

Dieten som gav bäst resultat i SVT:s Bästa dieten

Skäms över huden

Men från att ha befunnit mig i sjunde himlen över att äntligen ha blivit smal, är jag nu bara osäker. Jag kan inte tänka på något annat än hur överskottskinnet hänger i påsar över hela kroppen.

I somras när alla andra bytte till lätta kläder, kändes det som om jag stod på precis samma ställe som jag gjort i hela mitt vuxna liv. Jag vågade inte visa min kropp och jag står inte ut med att Anders ser mig naken eller rör vid mig.

Och jag som hade trott att allt skulle bli bättre.

Men det finns hjälp. Jag har pratat med min läkare om att få överskottsskinnet bortopererat. Men jag måste vänta i minst ett år och vikten ska ha legat stabilt i ett halvår.

Vill må bättre mentalt

Jag har fortfarande tre kilo kvar innan jag når mitt mål och även om jag kunde stanna här vid 65, viskar en liten röst i mitt huvud att jag gott kan gå ner ett kilo till … eller två.

Jag ångrar inte att jag lät operera mig och jag mår defintivt mycket bättre nu, men jag hade hoppats att jag även mentalt skulle vara i bättre form.

/Angelica

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad)