Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Lena levde med en psykopat: ”Fick allvarliga självmordstankar”

22 feb, 2020 
Birgitta Lindvall Wiik
Lena sitter vid ett bord på ett kafé och berättar hur det var att leva med en psykopat.
Lena tyckte att Urban var en underbar man, men han hade ljugit om allt.
Lena trodde att hon hade mött sin själsfrände, men Urban visade sig vara en psykopat. Hans vansinnesutbrott präglade deras vardag och till slut var hon så nerkörd att hon funderade på att ta sitt liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vrålet från badrummet fick Lena ännu en gång att frysa till is. Hon visste vad som väntade. Urban hade drabbats av ytterligare ett vansinnesutbrott.

Den här gången hade han råkat slå huvudet i torkställningen och nu hörde Lena hur han slet loss den från taket och kastade den omkring sig.

Mitt hjärta började rusa, jag kallsvettades och kunde knappt andas

– Mitt hjärta började rusa, jag kallsvettades och kunde knappt andas. Sedan segnade jag ihop på hallgolvet. Jag drabbades av mitt livs första panikattack, fast det förstod jag inte förrän senare.

Lena Engman, 51, hade varit ensamstående mamma i många år när hon fick kontakt med Urban via en dejtingsajt. Han verkade så klok och delade Lenas alla intressen!

– Jag älskar mina hundar, gillar att träna och resa och Urban sa att det var precis vad han också tyckte om att göra, berättar hon.

Lena såg dem som en ”match made in heaven” och även om Urban ännu var i en relation, som han höll på att avsluta, började de två dejta.

Annons

– Då var det bara snabba, stulna kärleksmöten. Senare, när han separerat, flyttade Urban i praktiken in hos mig och mina tonårsbarn Tobias och Anna.

Varningsklockorna ringde

Urban berättade att hans förra fru hade sagt att hon hoppades att han skulle vara snällare med sin nya kvinna än vad han varit med henne. Lena säger att hon i efterhand hör varningsklockorna ringa redan där. Men Urban försvarade sig med att hans exfru inte fattade hur bra hon hade haft det.

Pia blev kär i en psykopat

Pia blev kär i en psykopat - höll på att döBrand logo
Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

Kanske var hans förra fru bara otacksam? Urban var ju den mest generösa person hon kände. Han överöste henne och barnen med presenter och grejer!

– Det var nästan jobbigt. Jag är inte van att någon köper saker åt mig hela tiden. Urban köpte möbler, kläder, dataprylar och mat till både mig och barnen. Jag sa att han inte behövde det, men Urban ville ge oss presenter. Men i nästa andetag frågade han sig vad barnen skulle tycka när han inte längre var så snäll.

Annons

Vi hade så många planer och Urbans framtidsdrömmar var grandiosa

Lena undrade vad han menade med det. Det skulle hon så småningom bli varse.

– Men i början var allt fantastiskt. Vi hade så många planer och Urbans framtidsdrömmar var grandiosa. Vi skulle starta företag och resa ut i världen. Det kändes som att världen låg för våra fötter och Urban charmade alla i sin väg.

Urbans charmerande personlighet rimmade illa med den syn som mötte Lena när hon första gången hälsade på i hans bostad.

Kännetecken för en psykopat

  • Kännetecknande för psykopater är att de framstår som kalla och hänsynslösa. De är impulsiva, ansvarslösa och lättprovocerade. Empatibrist och aggressiva tendenser är viktiga tecken, som kan ses redan hos barn och utgöra riskfaktorer för att utveckla antisocialt beteende.
  • Typiskt för psykopater är ett hänsynslöst exploaterande förhållningssätt gentemot andra människor, utan att känna ånger. De saknar empati, brusar ofta upp och har lätt att ta till våld. En psykopat ljuger obehindrat och urtypen är den charmige sol- och våraren.
  • Psykopaten känner sig ofta stark och överlägsen andra, han har en grandios självbild, och känslolivet domineras av vrede.
  • Personer med antisocial personlighetsstörning har ofta psykopatiska drag.
  • Antisociala och psykopatiska personlighetsdrag förekommer hos uppskattningsvis tre procent av männen och mindre än en procent av kvinnorna. Bland de som döms till fängelse är andelen mer än 50 procent.

Källor: psykologiguiden.se, rättsmedicinalverket.se

Annons

– Jag kan ärligt säga att Urbans egen lägenhet var den värsta svinstia som jag någonsin sett. Det luktade illa och det fanns inte en enda fläck som var fri från prylar och travar av skräp. Men jag var kär och blundade för röran.

Ljög om det mesta

När Urban tömde sin lägenhet och flyttade in till henne förvandlades Lenas och barnens hem snabbt till ett minerat kaos.

– Han spred snabbt ut sig på samma sätt hos oss, säger Lena och berättar att hon också tvingades skruva ner varenda taklampa i huset. Urban var lång och blev vansinnig om han slog huvudet i lamporna.

Lena säger att hon i efterhand inte kan förstå varför hon tillät en hustyrann att ta över hennes och barnens hem och förvandla dem till skygga skuggor som ständigt tassade på tå. Men förändringen kom smygande.

Det visade sig att han stängde in mina hundar och gav dem mat som de inte får äta

Killen, som från början verkade vara hennes själsfrände, visade sig ha ljugit om det mesta. Inte minst om sin ekonomi.

Annons

När Lena upptäckte att Urban systematiskt lånade pengar till konsumtion och kapitalvaror knöt det sig i hennes mage.

Urban hade lånat över en halv miljon och verkade bara fortsätta att leva över sina tillgångar!

– Jag hade aldrig bett om några gåvor, men nu kände jag att jag också måste bidra och det slutade med att även jag sakta men säkert blev skuldsatt. Dels för att det nu var jag som betalade för hotellnätter och spabesök, dels för att jag blev tvungen att hjälpa till med hans omkostnader som hade skenat.

Urban hade också ljugit om sina intressen. Han gillade varken träning, resor eller hundar!

– Det visade sig att han stängde in mina hundar och gav dem mat som de inte får äta. När jag, Tobias eller Anna sa till honom fick han ett vansinnesutbrott. Han kunde kasta porslin och säga elaka saker till oss alla. Hundarna blev rädda för honom, de skakade av skräck när han var nära, men jag fick aldrig något svar på vad han egentligen gjorde med dem när inte jag var hemma.

Annons

– Urban skällde ut Tobias när han sa att han inte ville att hundarna var instängda i hans rum. Efter det kallade Urban aldrig Tobias vid sitt namn. Han sa bara ”din son” om honom.

Lena tittar ut genom ett fönster och berättar om hur hon orkade lämna mannen som förtryckte henne.
Lena började gå i terapi och det var första steget mot att lämna den destruktiva relationen.

Urban styrde och ställde i hemmet och bestämde till och med över Lenas matvanor.

– Jag har kämpat med vikten hela mitt vuxna liv och vädjade till honom om och om igen att inte komma hem med godis och chips. Ändå köpte han med sig sötsaker, som han trugade på mig, varenda dag. Han matade mig till och med när jag sov!

Lena suckar när hon konstaterar vilket sjukt beteende det var.

Annons

– Under fyra år med Urban gick jag upp 40 kilo! Det fick mig att må ännu sämre och det är kilon jag kämpar med nu.

Urban bröt ner både barnen och Lena. Ganska snart började barnen undvika att vara hemma.

– Tobias sa till mig att jag förtjänar så mycket bättre och Anna sa att hon mindes hur mysigt vi hade det innan Urban flyttade in. Det gjorde ont i mig, säger Lena och berättar att Anna allt oftare sov hos sin pappa och Tobias tillbringade nästan all tid hos vännerna.

Sökte hjälp

Själv tassade Lena på tå i sitt eget hem, för att inte väcka Urbans vrede.

– Jag visste aldrig vad jag kunde säga eller göra. Urban kunde bli irriterad för småsaker och jag mådde allt sämre. Hans vredesutbrott kom allt oftare och mina panikångestattacker utlöstes alltid av dem. Om jag inte hade haft mitt jobb, som handledare på ett boende för unga med funktionshinder, och mina träningsvänner på gymmet hade jag aldrig överlevt.

Annons

Hans vredesutbrott kom allt oftare och mina panikångestattacker utlöstes alltid av dem

Lena berättar att hon till slut bara låg i sängen när hon var hemma och till slut kändes livet helt meningslöst.

– Jag började känna skuld. När jag mådde så här dåligt var jag ju mest en belastning för Urban. Vad hade jag för rätt att leva? Jag hade allvarliga självmordstankar och det var väldigt, väldigt nära att jag gjorde slag i saken. Men jag valde att söka hjälp istället, säger Lena och berättar att hon fick träffa läkare och kurator samma dag som hon slog larm om sitt mående.

Lena gick i terapi, något Urban avfärdade som onödigt ältande. Men det var tack vare terapin som Lena sakta men säkert började se hur hon blivit manipulerad av den som hon trodde var hennes älskade.

– När jag fick se en lista med kriterierna för en psykopat kunde jag bocka av varenda punkt i Urbans beteende. Parasiterande livsstil, lättväckt aggressivitet, flackt känsloliv, lögnaktig … När min tränare på gymmet sa till mig att det ju var Urban som gjort mig sjuk insåg jag att hon hade rätt. Jag måste lämna Urban och återerövra mitt hem och min familj!

Annons

Efter fyra år orkade Lena äntligen bryta sig fri från relationen som lämnade henne med skulder, övervikt och en depression.

– Jag har flyttat från lägenheten, som blivit så förknippad med Urban och hans terror. Nu bor jag hos mamma och pappa tills jag fått ordning på min ekonomi igen. Barnen mår bra och jag mår bättre än på mycket länge. Nu har livet fått en mening och jag ser ljust på framtiden.

Fotnot: Urban heter egentligen något annat.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Annons