Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Lena och Nicklas ”flashpackade” jorden runt

15 jul, 2019 
Susanne Stamming
Nicklas och Lena håller om varandra under en vandring
Flashpacking kallar de det – glamorös backpacking. En dröm som blev verklighet efter tuffa år och lång planering. Nicklas och Lena har upplevt världen tillsammans – på bästa sätt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De hade varit vänner länge när de blev ett par. Han var utbildad ekonom och jobbade inom läkemedelsindustrin. Hon var tandläkare med egen praktik. Men det var tack vare tennis de fann varandra i kärleken – och i äventyret.

Nicklas var tränare och coach åt Lenas son.

– Jag spelade collegetennis i fyra år i USA innan jag återvände till Sverige. Att bli tränare vid sidan om var ett sätt att behålla kontakten med idrotten, säger Nicklas Rodin, 41.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Han och Lena blev till en början särbos innan de flyttade ihop 2012, i huset som Lena övertagit av sina föräldrar. Redan då hade båda rest en hel del, även tillsammans. Det som förändrade allt var en resa till Mallorca där paret snörade på sig vandringskängorna och begav sig från stränderna till vandringslederna för att uppleva djur och natur till fots.

Annons

– Jag var väl inte helt positiv till att börja med, ler Nicklas, och erkänner att detta från början varit mest Lenas grej.

– Mina vandringskängor var ett solidaritetsköp, tilllägger han.

Lena och Nicklas på väg ut på en två kilometer lång resa i ”zipline” över skog och sjö.
Äventyr på Filippinerna. Lena och Nicklas på väg ut på en två kilometer lång resa i ”zipline” över skog och sjö.

Men Nicklas fick blodad tand och det blev snabbt fler vandringar, både på Mallorca och även i Skottland. Båda två jämför aktiviteten med meditation.

– Samtidigt lär du dig saker också, om djur, natur och kultur, påpekar Lena Eliasson, 55.

Fick utskrivet promenader på recept

Men Lena började känna sig allt mer utsliten efter många tuffa år. Hon har en son som på grund av en lungsjukdom har speciella behov och hennes föräldrar var sjuka och behövde också hennes hjälp. Till slut fick hon själv problem med nacken och blev sjukskriven.

Annons

– Min läkare skrev ut promenader på recept. ”Gå ut och gå”, sa han.

Det blev självterapeutiskt.

– Jag var ensam med mina tankar.

När sonen Albin flyttade hemifrån och hennes föräldrar gick bort infann sig en ny tid. Och Nicklas hakade snart på hennes vandringar. Intresset för äventyr, djur och natur hade funnits länge hos dem båda. De frågade sig om vanliga människor kunde få uppleva liknande äventyr som Mattias Klum och David Attenborough.

Lena var utbränd och jag levde ett bekvämt, ljummet och trist liv

– Vi var osäkra på om vi skulle klara deras vandringar och resor. Men vi ville gärna gå i deras fotspår.

Lena och Nicklas på hästryggen
Lena och Nicklas har tagit sig fram tillsammans till fots, på häst och på vatten.

Behövde en nystart

Även om Nicklas inte led av utbrändhet, som Lena, så hade han andra drivkrafter.

– Mitt jobb var helt okej, men alla dagar var lika. Jag kände inte tillräcklig utveckling, jag hade redan testat att byta jobb utan något bra resultat.

Annons

Han ville ändra inriktning i livet. Han kände sig inte lyckligare med en snyggare bil eller häftigare kläder.

Sådant lockade inte längre – han ville lyfta livskvalitén på något annat sätt. Då kom idén om ett friår och tjänstledighet för att studera.

– Jag hittade en distansutbildning som mental tränare som jag anmälde mig till och sedan gav jag min chef beskedet ett år innan vi skulle ge oss av. Han gjorde väl inte vågen, men vi nådde en förståelse till slut.

Paret utanför sin bil i Atacamaöknen
Färden genom Chile gick med hyrbil. Här i Atacamaöknen.

– Frågan var hur jag och Lena skulle hitta pengarna för att resa och leva.

Det gällde att spara och de sålde även huset som delades upp i lägenheter för att få in medel. Därefter flyttade de in i en av lägenheterna.

Annons

– Det har varit så värt det. Lena var utbränd och jag levde ett bekvämt, ljummet och trist liv. Nu fick vi chansen att göra något åt det, säger Nicklas.

Redan i april 2017 köpte de första flygbiljetten med destination till Singapore. Planen var att göra en långresa med sikte på platser, vandringsleder och äventyr som de drömt om.

– Man kan säga att resan började mentalt redan då. Det är en underskattad glädje att se fram mot något, planera och fantisera.

Nicklas och Lena gjorde var sin lista på drömdestinationer, som visade sig vara ganska olika. Nicklas ville gärna besöka Australien och Nya Zeeland, medan Lena hade länder i Sydamerika och platser i norra Indien vid Himalayas fot som önskemål. Både ville till Borneo, mycket tack vare Mattias Klums filmer därifrån.

– Vi fick titta på vad som var ekonomiskt och logistiskt möjligt. Sedan tog vi också hjälp av Lonely Planets guider, berättar Lena.

Annons

De ville stanna minst tre dagar på varje plats och inte stressa runt för att hinna med så mycket som möjligt. De ville också ha möjlighet att stanna längre på ett ställe om de ville. Då gällde det att förboka så lite som möjligt.

Lena och Nicklas ute på äventyr.
Lena och Nicklas har fått blodad tand efter sina äventyr.

Vi ville gärna ha eget rum och egen toalett

– Om en vandring eller annan upplevelse blir lyckad hänger ju faktiskt en hel del på vädret och då är det bra om man kan vänta med att boka. Då slipper man turer i ösregn när man kunde badat bubbelpool i stället, säger Nicklas.

Inga dyra hotell

En sak som båda två kände var att resorna och boendet skulle vara hyfsat bekvämt. De ville inte resa som backpackers och bo på de billigaste vandrarhemmen, men inte heller ta in på dyra hotell.

Annons

– Vi kallar det flashpacking för att vi på ett sätt reser som backpackers men på ett bekvämare sätt. Vi ville gärna ha eget rum och egen toalett.

I januari 2018 var de redo. Efter Singapore blev det både Australien och nya Zeeland, men först Filippinerna och en ö-luff till lite mer ovanliga platser. Det var där de fick uppleva ett av de mest minnesvärda äventyren – när de dök med rävhajar!

Rävhaj simmar
Rävhajen kan bli upp till 6 meter lång. Den känns igen på sin långa stjärtfena, som används för att bedöva byte (som bläckfisk).

Först fick de ta nya dykcertifikat.

– Vi hade bara vanligt dykcert båda två och det räckte inte. Vi skulle ner på 20–25 meter nu.

Annons

Dagen för dyket väcktes de tidigt. Det är vid den tiden som rävhajarna kommer upp till 25 meters djup för att bli rengjorda av speciella putsarfiskar.

– Vi befann oss nedanför och såg hajarna underifrån. Det var helt fantastiskt.

Efter Filippinerna blev det Borneo och en åtta kilometer lång vandring uppför Sydostasiens högsta berg Mount Kinabalu. Guide och övernattning ingick.

– Vi visste inte att det innebar oändligt långa och branta trappor som vi gick i hela tiden. Det var det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv. Har aldrig varit så trött, säger Lena.

Men det var en vacker vandring som gick ända upp till 4095 meters höjd.

– Det var nog det som var problemet. Vi hade inte alls tänkt på att höjdskillnader kunde påverka oss så mycket. Lite naivt kanske, men efteråt hade vi lärt oss läxan. Jag var illamående och mådde dåligt mest hela tiden. Till slut fick jag avbryta och Nicklas gick sista biten själv.

Annons

Apor och surfing

Men Borneo bjöd också på mer positiva minnen som näsapor, orangutanger och en fantastisk miljö.

Även Australien och Nya Zeeland levde upp till förväntningarna, med surfing och en kultur som är mer europeisk. Det var bara Stora barriärrevet som var något av en besvikelse.

– Men det berodde nog på det dåliga vädret och att det blåste, vilket förstörde sikten. Sedan var det ju extremt stort med mängder av turister.

Nya Zeeland var Nicklas kanske största dröm och han älskade att se miljön där Sagan om ringen spelats in.

De återvände till Europa med häftiga minnen.

Det kändes som att varje andetag innehöll dubbla mängden syre och det var en enorm känsla

– Vi gjorde ett kort stopp hemma i Sverige innan vi fortsatte till Kroatien, Montenegro och Portugal. Det var naturligtvis extra smidigt att vara i Europa om man jämför. Det kändes som hemma.

Nicklas ovan molnen på Borneo.
Nicklas ovan molnen på Borneo.

Senare fortsatte jordenruntresan till USA: Los Angeles och San Diego. Efter det vände de söderut och valde Chile, Patagonien och andra platser där de gjorde spännande vandringar.

Annons

– Luften var så ren. Det kändes som att varje andetag innehöll dubbla mängden syre och det var en enorm känsla.

De reste i vindistrikten i Argentina, åt fantastiska middagar och hyrde bil för att resa runt. Sydamerika bjöd också på saltöken, flamingos, pingviner, Titicacasjön och La Paz, en av världens högst belägna städer.

– Det var enda platsen där jag inte kände mig helt trygg. Det är en cool stad med häftiga höjdskillnader, men jag skulle inte vilja vara ensam där. Man får välja var man går och ha koll på sina värdesaker, förklarar Lena.

Efter upplevelserna gav de sig av norrut, till Panama, Mexiko och Costa Rica med många vackra stränder.

Fick oväntad hjälp

De är själva förvånade över hur gästvänliga de flesta människor var, även i de fattigaste av länder.

– Vi fick punktering på vår moped mitt i djungeln på Filippinerna och fick genast hjälp av en familj som bodde i en liten hydda. De fixade problemet och när vi behövde lift så fick vi det, var vi än var i världen, berättar Nicklas.

Annons

Med en lugn och harmonisk avslutning i San Diego reste de hem till Sverige – många erfarenheter rikare och med slitna vandringskängor.

Livet därefter har inte varit det samma. Både Nicklas och Lena sätter mindre press på sig själva i dag.

– Vi tänker kvalitet i stället.

Nicklas satsar på sitt arbete som föreläsare och mental tränare. Lena jobbar inom tandvården igen, men i mycket lugnare tempo. Och planer finns redan på fler vandringar och resor.

– Vi är naturligt nyfikna, tror jag. Det blir mer flashpacking.

Vad är flashpacking?

En bekvämare form av backpacking. Lena och Nicklas reste med en budget för logi på 500 kronor per natt.

Att blanda upplevelser högt och lågt, allt från vandringar till vinprovningar.

Att äta gott (på restaurang) och i mesta möjliga mån bo bekvämt även på vandringar, ex. Glamping (en bekvämare form av camping).

Att våga boka äventyren på egen hand på plats och hitta lösningar som är bekväma utan att var jättedyra.

Nicklas och Lenas resrutt:

  • 3 januari: Singapore, en vecka
  • Filippinerna, ögruppen Visayas en månad
  • Borneo/Malaysia – Sabbah och Sandakan, två veckor. Mount Kinabalu och Kinabatanganfloden
  • Australien längs östkusten från Sydney och norrut till Cairns och stora barriärrevet
  • Nya Zeeland, Sydön, en månad
  • Hem till Sverige (20 april), 10 dagar
  • Kroatien en månad: Split, Vis, Korcula, Dubrovnik, Mljet
  • Montenegro, en vecka
  • Portugal: Längs med västkusten 1 månad
  • Hem till Sverige, juli-augusti
  • 28 augusti: San Diego, USA, en vecka
  • Santiago, Chile: reste längs med kusten söderut till Patagonien, fem veckor
  • Argentina och vidare in i landet – Buenos Aires, Valdéshalvön, Mendozaprovinsen (vindistrikt), tre veckor
  • Chile och Bolivia
  • Peru och Machu Picchu, två veckor
  • Panama, två veckor
  • Costa Rica, två veckor
  • Mexiko och Yucatánhalvön, två veckor
  • San Diego, två veckor
  • Hemma i Sverige igen 21 december

Bra utrustning att ha med på resan

  1. Skaffa ett par sköna vandringskängor. Får du ont i fötterna så kan stora delar av upplevelserna förstöras.
  2. Ett bra regnställ, användbart både när det regnar, blåser och är kallt.
  3. Långa tights/underställ: skyddar mot sandflugor och andra obehagliga insekter.
  4. Solhatt: bästa sättet att skydda sig från solen under vandringar.
  5. En varm fleecetröja: för kalla nätter och kyliga vandringar, bra att ha under regnjackan.
  6. Ett par sköna sandaler (vandringskängor är ovärderliga men sköna att byta ut mot sandaler efter vandringen!)
  7. Ryggsäck 30-40 liter: Perfekt för 2-5 dagars vandring och går precis in som handbagage på flyget.

Parets tips inför långresan

  • Kläder är överreklamerat. För oss räckte det med en veckas kläder och 15 kg packning. Saknar man något plagg är det lätt att köpa på vägen.
  • Köp biljetten tidigt. Det är först när du har ett avresedatum och en startpunkt som du börjar planera på riktigt!
  • Om du ska ut och resa länge, undvik att förboka för mycket. 80% av våra resor och aktiviteter var inte förbokade. Det gjorde att vi kunde ha ett lugnare tempo och njuta mer på plats.
  • Allt blir roligare om man har en positiv inställning till människor och platser man reser till. Lämna skeptikern hemma!
  • Våga testa Sydamerika! Under tre månader i Sydamerika stötte vi inte på en enda skandinav. Vi blev båda förvånade över hur säkert det var att resa i Sydamerika och hur vänliga folk var!

Platser och saker att undvika enligt paret

  • Städerna på Borneo. Lägg tiden på att se djur och natur i stället.
  • Att tro att de accepterar kort överallt. Ofta är det bara cash som gäller.
  • Högsäsong – då är det både dyrt och turistinvasion.
  • Trånga folksamlingar i tunnelbanan; en guldgruva för ficktjuvarna!

Bästa vandringslederna

  1. W-leden i Torres del Paine, Patagonien, Chile
  2. Routeburn, Nya Zeeland, Sydön
  3. Mount Fitz Roy, El Chaltén, Patagonien, Argentina
  4. Grand Canyon, Blue Mountains, Australien
  5. Fiskarleden, Portugals västkust

Mest intressanta djuren

  1. Kea bergspapegojan på Nya Zeeland – coolaste fågeln med vingar i regnbågens färger.
  2. Rävhajen på Filippinerna – magnifik och elegant simmar den fram med sin stora stjärtfena.
  3. Orangutangen på Borneo – det är något speciellt när en orangutang svingar sig mellan träden.
  4. Kondoren, Patagonien, Chile – så vacker och svårtfotad då den flyger så högt
  5. Sengångaren i Panama – så oerhört fin och tack- sam att titta på då den är så långsam!

Av Susanne Stamming

Foto: Privata, TT 

Annons