Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Linda Skugge om svåra övergången när barnen flyttar

18 apr, 2019 
Redaktionen
Linda Skugge porträtt
Linda Skugge är författare, krönikör och översättare. Men den viktigaste rollen är den som mamma till tre tonårstjejer. I höstas kom hennes bok Flygfärdig, om sorgen när barnen lämnar boet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Småbarnsåren går så fort. Plötsligt en dag står barnet redo att flytta, med blicken fokuserad framåt på det nya livet som vuxen. Kvar på tröskeln står du, ensam med tystnaden och en kris som lurar runt hörnet.

En stor omställning i livet som kan leda till en existentiell sorg – hur kommer relationen nu att se ut? Det kan kännas som att bli lämnad av sin stora kärlek. Ett ämne få vill tala högt om, men som många kan relatera till.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Den ständigt aktuella författaren Linda Skugge saknade litteratur kopplat till temat. Hon insåg att fler föräldrar måste känna denna sorg, så hon bestämde sig för att skriva en handbok. I höstas landade hennes bok Flygfärdig – om när barnen lämnar boet – i bokhandeln.

Linda Skugge kramar ett av sina barn
Bilden av Linda Skugge och hennes dotter är omslagsbild på hennes nya bok.

När fick du idén till boken?

– Min äldsta dotter skulle ta studenten och jag letade efter böcker på temat när barnen lämnar hemmet men hittade ingen.

Annons

Linda berättar att det blev en sorglig skrivprocess.

– Som förälder vill man inte lägga skulden på barnen utan håller sorgen inom sig och då blir den ju ännu tyngre att bära.

Lärde du dig något nytt om dig själv under skrivprocessen?

– Ja, mycket! Till exempel att det är en fördel att vara egen och annorlunda, att det är en styrka och att man aldrig någonsin ska ändra på sig för att försöka passa in. Dessutom inser jag att min cynism, som verkar vara medfödd, har legat till grund för mycket negativt i mitt liv. Men det är svårt att ändra på en gammal cyniker.

Vad tror du ligger bakom känslan att bli överflödig när barnen lämnar boet?

– Det är tyvärr ofrånkomligt att det blir så. Man har under så många år betytt allt för barnen, men så plötsligt bryr de sig inte längre, utan sticker ut och börjar leva sina liv.

Bör man måla upp ett worst- case scenario, att bli överflödig i barnens vuxna liv, för att på så sätt ”stå redo” mentalt?

– Jo, absolut. Något som jag tror händer mer i dag än förr är att barnen flyttar till andra länder och skaffar ett liv där. Det vill säga, man kan inte ses så ofta. DET är en mardröm för mig.

Annons

När och hur ska man prata med sina barn om sina egna tankar kring deras flytt?

– Jag är kass på att ”prata om känslor” så jag är fel person för den frågan. Det är säkert jättebra att prata om det. Själv hoppas jag bara på det bästa, det vill säga att de vill komma hem och hälsa på så ofta som möjligt eller att jag får komma hem till dem.

Vad har dina döttrar sagt om boken?

– De läser inte mina böcker.

Går det att förbereda sig mentalt och planera för ett liv som mamma utan hemmavarande barn?

– Jag tror att det är viktigt att inte tappa bort sina vänner under småbarnsåren, risken är då stor att man står där alldeles ensam när barnen flyttat.

 

Vem är Linda Skugge?

Ålder: 45.

Familj: Maken Johan Skugge och döttrarna Siri 19, Molly 16 och Mika 12.

Bor: Sollentuna, strax norr om Stockholm.

Gör: Författare, krönikör och översättare.

Aktuell med: Flygfärdig – om när barnen lämnar boet (Volante förlag).

Psykologen: Det är normalt att sakna vardagen med barnen

När barnen flyttar hemifrån är det ofta startskottet på en ny period som förälder, en omställning som kan innehålla såväl utmaningar som möjligheter.

Annons

– Vi måste landa och anpassa oss till förändringarna, säger psykologen Maria Farm.

När vi blir föräldrar följer en lång period där vardagen präglas av barnen, med rutiner som mat på bestämda tider, hämtning och lämning, skola och allt annat som hör vardagen till.

Porträttbild av psykolog Maria Ferm
Maria Ferm är psykolog.

Det kan vara lättare sagt än gjort att efter 20 år skifta fokus när barnen flyttar och hemmet fylls av tomhet och tystnad. Speciellt om synen på den egna rollen och identiteten i huvudsak handlat om att vara förälder.

– Det är normalt att sakna vardagslivet med sina barn. Många övergångsperioder i livet handlar om att våra roller förändras och vi måste landa och anpassa oss till förändringarna. Det kan finnas ett motstånd till att det är så, vilket gör det svårt.

Annons

Hitta ny identitet

Maria menar att vi gradvis har en inneboende förmåga att möta och hantera förändringar, men att det kan innebära en stor process som tar lång tid. Det handlar om att hitta fram till sin nya identitet, ett nytt förhållningssätt och vad som ger mening nu och framöver.

Barnens flytt innebär en övergång och utvecklingsfas för alla inblandade. Föräldrarna ska hitta en ny identitet och barnet ska frigöra sig och börja ta eget ansvar.

– Den övergången vill man se hos barn, och man ska inte oroa sig för det. Tvärtom. Det blir en större sorg om barnet av olika orsaker inte blir redo att flytta hemifrån. Det ska bli så här och det handlar om att följa med och hitta en ny roll gentemot barnen.

 

Maria Farm menar att relationen till det vuxna barnet mer liknar en jämbördig relation, men att det är viktigt att inte förväxla en vänskapsrelation med föräldraskapet. Man är och kommer alltid att vara förälder till sina barn.

Man kan se likheter med andra förändringar i livet, som vid pension, en skilsmässa eller vid arbetslöshet.

Annons

– Många övergångsperioder i livet handlar om att våra roller förändras och det kan finnas ett motstånd till att det är så men vi behöver landa och anpassa oss till det nya.

Förbered dig som förälder

Att landa i att återigen leva utan barn hemma handlar inte bara om den högljudda tystnaden. Det handlar om att på nytt vara i centrum i vardagen, där barnen brukade vara. Att hitta svar på frågor som: Vad förväntas av mig nu och hur vill jag att mina dagar ska se ut?

– Det kan vara bra att förbereda sig mentalt innan det händer, att tänka kring det man vill framåt i livet. Sortera ut behoven, barnens och dina som förälder, annars kan det väcka starka känslor, till exempel att barnet blir oroligt när mamma blir ledsen. Det är viktigt att inte lägga det på barnet, det är inte deras roll. Lever man i en relation kan man stötta varandra.

Maria menar att med föräldraskapet följer att förbereda och möjliggöra för sitt barn att göra hens egen resa i livet, men du kommer alltid att vara ditt barns mamma eller pappa. Även när de är vuxna och självständiga individer.

Annons

– Din nya roll är lika viktig men du kommer att behövas på ett annat sätt än tidigare, finnas där för barnen för samtal, att peppa, stötta och kanske dela hjärtesorg. Följ med ditt barn på den resan, för barnets resa i vuxenvärlden är inte för dig att bestämma.

Mor och dotter flyttpackar
Visst är det tufft när banen ska lämna boet, men var stolt över ett väl utfört uppdrag.

Expertens 3 goda råd  inför barnens flytt:

1. Skjut inte upp tankar krig omställningen till den dagen barnet flyttar. Titta på, vem blir jag nu, vem är jag utöver mamma/pappa, vilken typ av vän vill jag vara?

2. Fantisera hur det nya livet kan se ut på ett lite lustfyllt sätt. Börja planera för roliga saker du vill göra, du kanske vill börja umgås mer med vänner eller ta upp ett fritidsintresse eller göra en resa som passar dig som vuxen utan barn.

3. Se det positiva i barnens utveckling mot sin självständighet. Det är normalt och sunt. Det kan vara tufft för föräldrar som har barn med särskilda behov och som tampas med dåligt samvete om de vill göra saker på egen hand.

Av Annika Nilsson

Foto: Jezzica Sunmo/ Volante förlag, Shutterstock/TT  

 

Annons