Lindas son hittades livlös nedanför en balkong

Linda Vesterberg förlorade sin son

Ingen vet säkert vad som hände den kvällen Elias dog.

Foto: Petra Älvstrand

Elias hittades på marken nedanför en balkong. Mamma Linda har bestämt sig för att hennes sons död inte var förgäves. Med Elias nära hjärtat ska Lindas smärta omvandlas till stöd för unga killar som mår dåligt
Så söker du hjälp när du drabbats av depression
1:04

Efter reklamen: Så söker du hjälp när du drabbats av depression

(1:04)

Slå på ljud

Linda miste sin 21-årige son och ingen vet vad som hände, även om dödsfallet registrerats som ett självmord.

Tröjan som Elias bar den där sista kvällen doftar ännu av hans parfym. Den doftar av honom.

– Jag brukar ligga och snusa på t-shirten innan jag somnar, och jag brukar smeka hans hårlock.

Linda Vesterberg håller upp en brun hårlock, fint ihopknuten med en liten rosett, och stryker sig själv över kinden med den.

Klockan 05.52 den 30 augusti 2020 bankade det på dörren i villan i Luleå. Där och då förändrades Lindas liv för alltid.

Linda Vesterberg miste sin son.

Linda kan fortfarande höra sin son komma nedstudsande för trapporna.

Foto: Petra Älvstrand

– Jag såg att det stod två poliser bakom dörren och förstod att det måste vara något allvarligt, säger Linda.

Hon öppnade dörren och en mardröm som hon aldrig kunnat föreställa sig tog vid. Poliserna bad Linda att sätta sig innan de framförde sitt ärende: ”Vi har något väldigt tråkigt att berätta. Din son Elias har hittats död nedanför en balkong i Boden”.

– Jag kunde inte ta in vad de sa, och upprepade om igen att jag ville att de skulle säga att han varit med om en bilolycka. Det hade varit lättare att förstå, och då hade han varit lycklig i dödsögonblicket. Elias älskade ju att köra med sin veteranbil.

Älskade att spexa

Bilden på en ung, söt kille står framme på köksbordet. Den är tagen under en familjeresa och Linda tycker mycket om det lugn Elias ansikte utstrålar.

Bilden står alltid framme och på så vis är Elias med familjen i helg och vardag. Linda berättar om den lille killen som, liksom storebror Alexander, 26, var oerhört efterlängtad. Linda har redan i unga år vetat att hon ville bli mamma.

– Vi trodde att Elias var en flicka och hade inte tänkt ut något pojknamn. Det var storebror som bestämde namnet Elias. Eller ”Lias” som han brukade säga.

Linda berättar om en liten pojke som alltid varit intresserad av skotrar och bilar. En kille som byggde om alla leksaker till något nytt, var otroligt duktig på att teckna, uppfattades som introvert av sina föräldrar men visade sig vara en riktig spelevink inför vännerna.

Elias gillade vildmarksliv och fiske.

Foto: Privat

– När Elias dog förstod vi hur älskad han varit och hur många vänner han haft. De har skickat mängder av filmklipp där Elias spexar och skojar, säger Linda.

Varm och kramig

Hon och Elias pappa separerade när Elias var nio år och några år senare fann Linda, 46, kärleken i sin nuvarande sambo Peter Jonsson, 48. Båda hade två barn vardera och de fogade ihop sina familjer till en.

– Jag ska inte säga att det var lätt. I början var det tufft. Jag hade två tonårspojkar och Peter hade blöjbarn! Det var en omställning för oss alla. Med tiden blev vi sex ett sammansvetsat gäng och Elias blev en omhändertagande storebror till bonusbrorsorna.

Sådan var Elias. Varm och inkännande. Linda berättar att en av Elias bästa vänner kallade honom för Bamse, på grund av de bamsekramar han alltid bjöd på.

– Han skämdes exempelvis aldrig inför kompisarna när han kramade mig, säger Linda med tårar i ögonen.

Katrins son begick självmord: ”Tänker på honom varje dag”

Många av Elias vänner bor i grannkommunen Boden och han tillbringade mycket tid där. Den där ödesdigra lördagen hade Linda SMS-kontakt med sin son, som berättade att han skulle delta i en cruising med sin gamla Mercedes. Hans pärla. Elias var chaufför och Linda har fått se filmklipp där hennes älskade son dansar fram med en trave pizzakartonger i famnen.

– Han var på gott humör den där lördagskvällen. Helgen innan var han hemma och berättade att han skulle gå på en tomtvisning och att han låtit skägget växa ut eftersom han skulle vara skäggmodell två veckor senare. Elias hade så många framtidsplaner! Det är svårt att förstå att hans liv skulle ta slut så snart. Det fanns absolut ingenting som skvallrade om att han skulle må dåligt.

Fruktansvärd mardröm

Poliserna som lämnade dödsbudet skjutsade Linda och Peter till sjukhuset, där de möttes av sjukhusprästen. Även Lindas föräldrar och Elias pappa slöt strax därefter upp. Elias låg i sjukhuskapellet och där stannade Linda så länge hon fick.

Linda Vesterbergs hittades livlös nedanför en balkong.

Elias och hans mamma Linda Vesterberg och hennes sambo Peter som kom in i Elias liv när han var 9 år gammal.

Foto: Privat

– Jag var orolig för hur han skulle se ut, men han var jättefin! Helt oskadd. Jag pussade på Elias, strök honom över kinden och klippte en lock från hans hår. Sedan bröt jag ihop. Jag skrek och rasade ihop. Det var först nu som jag förstod vilken fruktansvärd mardröm jag hamnat i.

Lindas mamma och pappa fanns vid deras sida och fångade upp Linda när hon rasade. Efteråt åkte alla hem till Linda och Peter. Det var också då Linda fick tag i Elias storebror Alexander, som fick följa med till sjukhuset på eftermiddagen.

– Att se och höra smärtan från storebror när han fick se sin döde lillebror krossade en del av mitt hjärta för alltid. ”Vi skulle ju bli gamla tillsammans, brorsan”, sa han när han grät så hjärtskärande.

Linda åkte till bårhuset fem dagar i rad. Hon ville vara hos sin son så ofta hon kunde. Vid kistläggningen var familj och vänner med.

Tatuering till hans ära

Elias begravdes i sina fritidskläder, dem han bar när han mådde som bäst. Han älskade friluftsliv och fiske och har ett oräkneligt antal fiskespön kvar i sitt pojkrum.

– Vi la ner personliga brev i kistan till Elias. Han brukade alltid ha solglasögon, så det skickade vi också med honom och lite andra personliga saker, berättar Linda.

Det var många som ville följa Elias till den sista vilan, men pandemin begränsade antalet till 50. Linda säger att det var svårt att välja bort vänner. Alla som ville fick istället komma till minnesstunden som hölls utomhus. Och det var många!

– Killarna i Elias garagegäng hade alla dekorerat sina bilars bakrutor med texten ”Till minne av Elias”. Det var så mäktigt att se alla bilarna parkerade på rad. De här killarna, som vanligtvis går i slitna jeans, hade köpt fina kostymer för att hedra sin vän och de har tatuerat in Elias födelse- och dödsdatum på sina kroppar. Det var så hjärtevärmande att se deras gest.

Sanna Lundell hyllar vännerna efter mammans självmordsförsök

Linda säger att det tröstade henne att se att så många människor berörts av Elias när han levde, hon delade smärtan med många. Inte minst med sina egna föräldrar.

– Mamma sa att de inte bara mist sitt barnbarn utan också sitt barns barn, att smärtan och sorgen är dubbel för dem.

Fattas pusselbitar

Under minnesstunden visades en film som Lindas sambo Peter klippt ihop utifrån 300 videofiler och 500 stillbilder som vännerna skickat till Linda. Det blev en mångfacetterad bildberättelse som visade hur mycket Elias hunnit med under sitt korta liv. En berättelse som vännerna hade en stor del i.

Det var också Elias närmaste vänner som hittade honom livlös. De skulle skjutsa hem en vän när de körde förbi och såg sin kompis ligga på marken. De agerade omedelbart genom att ringa 112 och påbörja livräddning.

– Vännerna kände en svag puls till en början. Polis och ambulans dök upp strax därefter och vi har fått veta att man gjort allt för att försöka återuppliva Elias. Men det gick inte.

I samband med begravningen visades en film som Lindas sambo Peter klippt ihop utifrån 300 videofiler och 500 stillbilder som vännerna skickat till Linda.

Foto: Privat

Linda vill veta exakt vad som hände den där natten, men det fattas många pusselbitar i berättelsen. Hon vet att Elias kom till sin flickväns lägenhet vid ettiden på natten. Han var ensam i bostaden och lade sig för att sova. Ingen fanns inne i lägenheten när polisen kom till platsen.

Obduktionen av Elias visade att han varken hade alkohol eller droger i kroppen, och att han kvävts av sitt eget blod. Ett trasigt revben hade punkterat lungan. Ingen vet varför Elias låg död två våningar nedanför balkongen, men dödsfallet har registrerats som självmord.

Vill stärka unga killar

Nu vill Linda stötta andra som mist ett barn och hon vill hjälpa unga killar som mår dåligt. Hon är utbildad samtalsterapeut och har under hösten också utbildat sig i sorgebearbetning.

– Det har varit ett sätt för mig att bearbeta min egen sorg, men det känns också som ett uppdrag jag fått av Elias. Jag vill stärka unga killar i att stå upp for sig själva och uttrycka sina känslor. Vi har jobbat med att stärka tjejer, men glömt bort pojkarna. De begår självmord oftare än tjejer.

Linda är säker på att hennes son ville att hans död skulle leda till något gott. I dag engagerar sig Linda i att peppa unga män som mår dåligt att vågra prata om känslor.

Foto: Petra Älvstrand

Linda vill gå ut i skolorna och föreläsa för pojkar på gymnasiet. Utifrån hennes egen berättelse vill hon peppa pojkar att våga prata om känslor och söka hjälp om de mår dåligt.

Linda säger att Elias kommer att hjälpa henne, han finns hela tiden vid hennes sida.

– Jag förnimmer hans närhet och jag kan höra honom komma glatt nerstudsande för trapporna. Jag känner att han vill att jag berättar om det här. Jag känner starkt att det är Elias vilja. Han ska inte ha dött förgäves.

70 procent är män

Ungefär 1500 personer tar sitt liv varje år. Cirka 70 procent är män. Enligt Suicide zero har självmorden ökat i åldern 15-29 år under de senaste decennierna.

Här kan du få hjälp om du mår dåligt:

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112.
Mind Självmordslinjen: 90101
Hjälplinjen: 0771-22 00 60J
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: 020-18 18 00