Livslång kärlek – så får du relationen att hålla

Porslin, rubin, guld och diamant – vissa äktenskap håller år ut och år in. Enligt relationsforskarna finns det vissa ingredienser som är lite extra viktiga att röra ner i kärleksgrytan. Så här gör du för att hålla lågan vid liv!

Vad säger egentligen forskningen om lyckliga relationer? Den frågan ställde sig ett gäng unga forskare inför en väns bröllop. De bestämde sig för att göra en sammanställning av kända relationsrön.

Resultatet blev boken Tager du? Och sju andra äktenskapsfrågor du vill veta svaren på, av Gustav Almqvist och Fredrik Hjorth. Här är några av de vetenskapligt underbyggda råden de hittade:

1. Prata mycket

Det finns ett samband mellan god kommunikation och kärlek som varar. Det konstaterade forskaren Georg Karlsson redan på 1950-talet. Han intervjuade 200 par och började med att ta reda på vad de var missnöjda med i relationen. Sedan undersökte han om de båda parterna kände till vad den andra upplevde som jobbigt. De par som var medvetna om problemen hade det också bättre.

Inte riktigt där?

Testa att: göra saker tillsammans som stimulerar samtal – gå på en utställning, åka på en bilutflykt …

Ett kärlekspar ligger på en picknickfilt och skålar.

Att ha roligt och göra saker tillsammans kan leda till viktiga samtal. Foto: TT

2. Bråka med värme

Ja, man får vara osams. Och man kan gnälla på varandra. Det som verkligen räknas är om det uppvägs av positiva känslor, enligt en studie från 2005.

De av paren i undersökningen som tjatade, kritiserade varandra och smet från ansvar – men gjorde det med humor och värme – fortsatte ändå att vara lyckliga tillsammans.

Det positiva uppvägde det negativa.

Inte riktigt där?

Testa att: inte använda hårda, kategoriserande ord om din partner.

3. Bejaka kärleken

Vissa saker kan verka självklara. Men det forskas även på sådant. Alltså har en studie konstaterat att männ­iskor som älskar varandra, och visar det, skiljer sig i mindre utsträckning än par som inte har några känslor för varandra. Det handlar om att människor som känner sig älskade blir tryggare, tror forskarna.

Inte riktigt där?

Testa att: säga ”Jag älskar dig” varje dag.

Bokomslag på Tager du? av Gustav Almqvist och Fredrik Hjorth.

Tager du? av Gustav Almqvist och Fredrik Hjorth gavs ut på Volante förlag tidigare i år. Foto: PR/Volante förlag

4. Acceptera att ni är olika

Många konflikter i förhållanden går inte att lösa permanent. Det handlar om osämja som har sin grund i att man har olika personligheter. Till exempel om han vill ut och träffa folk och hon föredrar att mysa hemma. Eller om han blir stressad av att ha mycket att göra och hon blir galen om det inte händer något.

Bejaka era olikheter!

De par som accepterar varandras olikheter och hittar strategier för att förhålla sig till dem blir lyckligare tillsammans, enligt den kände relationsforskaren John Gottman.

Inte riktigt där?

Testa att: prova en accepterande hållning. Just det här kan du inte påverka, men kanske något annat?

Författarna Gustav Almqvist och Fredrik Hjorth.

Författarna Gustav Almqvist och Fredrik Hjorth. Foto: Pressbild

5. Odla vänskapen

Nyckeln till en nära kärleksrelation är att också vara vänner. När den första förälskelsen och attraktionen avtar måste man fördjupa förhållandet och komma varandra nära, inte bara fysiskt. Par som gör meningsfulla saker tillsammans och som inte slutar vara nyfikna på varandra får en starkare relation. De blir dessutom bättre på att hantera konflikter och mer nöjda med sitt sexliv, visar John Gottmans studier.

Nyckeln är att också vara vänner

Inte riktigt där?

Testa att: boka in något roligt med din partner, en gång i veckan. Varför inte gå en kurs tillsammans?

6 Håll inne vardagsgnället

Det går att mäta kärleken. Åtminstone hur den påverkas av vardagsgnäll.

John Gottman har konstaterat att om man kritiserar sin partner minst 15 gånger om dagen, rakt eller inlindat, så skadar det relationen.Därför gäller det att bita sig i tungan och inte gå i gång varje gång ens livskamrat har glömt bort att torka av diskbänken eller köpt fel sorts ost.Varför kysser vi varandra för att visa kärlek?Läs mer

Inte riktigt där?

Testa att: välja dina strider.

Ett ungt kärlekspar står näsa mot näsa i kvällssolen.

Det går inte att ta kärleken för given om man vill att den ska hålla länge. Foto: TT

7. Skilj på person och problem

Kritisera inte din partner som person, utan beteendet som ställer till det, är ännu ett tips från John Gottman. Påpeka till exempel hellre att det är svårt att planera veckan om partnern missar att berätta om sina kvällsaktiviteter, än att säga ”du tänker alltid bara på dig själv – fattar du inte hur jobbig det är?”. Fundera också på hur du skulle ha uttryckt dig om du velat förmedla samma problem till en vän. Lite försiktigare kanske?

Inte riktigt där?

Testa att: använda det klassiska terapeutknepet, säg ”När du gör så där, känner jag …” för att partnern ska förstå hur du påverkas, utan att känna sig angripen.

8. Lyft det positiva

Varför föll du för din partner från början? Det kanske är självklart, åtminstone de första åren. Men det är lätt att glömma.

Se det positiva hos varandra!

Ta er tid att fundera på vad som är speciellt med din livskamrat. Varför får hon dig att skratta? Varför trivs du så bra med just honom? Varför är er relation speciell?

De par som framhåller det positiva med varandra utvecklar en djupare relation, enligt John Gottmans forskning.

Inte riktigt där?

Testa att: göra en lista på 10 saker som du älskar med din partner.

Kända par som fått kärleken att hålla – länge!

Mark Levengood och Jonas Gardell kysser varandra.

Mark Levengood och Jonas Gardell vet hur man gör för att visa varandra kärlek. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

33 år: Mark Levengood, 55, och Jonas Gardell, 55.

Christina Schollin och Hans Wahlgren

Christina Schollin och Hans Wahlgren har många år av kärlek bakom sig. De träffades 1957 och gifte sig fem år senare. Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT, Folke Hellberg/TT

62 år: Christina Schollin, 81, och Hans Wahlgren, 82.

Lasse Hallström och Lena Olin.

Man riktigt ser hur kärleken sprakar mellan Lasse Hallström och Lena Olin. Foto: Olle Sporring/XP/TT

29 år: Lasse Hallström, 73, och Lena Olin, 64.

Efva Attling och Eva Dahlgren

Efva och Eva är som gjorda för varandra. Foto: Eero Hannukainen/TT

24 år: Efva Attling, 67, och Eva Dahlgren, 59.