Lotta Engberg: Det är så fantastiskt spännande att leva med Mikael

Lotta Engberg och Mikael Sandström är Sveriges hetaste par.

Lotta Engberg och Mikael "Soldoktorn" Sandström har köpt hus ihop.

Foto: Karin Törnblom/TT

Det började med ett skämt i en intervju. Och så ett förlåt-sms som Mikael inte ens svarade på. Men skam den som ger sig. I dag är Lotta Engberg och Mikael "Soldoktorn" Sandström, stormförälskade och har köpt ett hus ihop.

Sällan har jag intervjuat någon som låter så nykär som Lotta Engberg.

– Vi blev förälskade i varandras hjärnor först, säger hon ömt om kärleksrelationen med TV4:s egen ”soldoktor”, Mikael Sandström.

Det som började som ett skämt, blev sant på riktigt. Nu har Lotta och Mikael köpt ett hus tillsammans och har fullt upp med att inreda sitt nya hem utanför Göteborg.

– Vi pratar ofta om att det är fantastiskt att vi två, som faktiskt är 58 och 62 år, har fått mötas och bli kära. Det är så man får tårar i ögonen. Men jag vill inte tänka och analysera så mycket, bara känna och njuta, säger Lotta med förundran i rösten.

Så träffades Dr Mikael och Lotta Engberg
1:06

Efter reklamen: Så träffades Dr Mikael och Lotta Engberg

(1:06)

Slå på ljud

Det är som om hon fortfarande försöker förstå att allt är sant.

– Jag trodde inte ens det var möjligt att en man skulle få plats i min vardag längre. Jag tyckte redan jag hade så mycket: Världens bästa jobb, en stor familj, många vänner och mina hundar. Men Mikael får alltid plats och han tillför något så vansinnigt i mitt liv, säger Lotta.

Ett skämtsamt infall

Kärlekssagan började med att en tjatig reporter för hundrade gången frågade om inte Lotta hade tröttnat på att leva som singel. Lotta svarade som hon brukar: ”Nej, då, jag trivs jättebra med mitt liv precis som det är”.

Sedan fick hon ett infall att skämta till det:

"Fast det är klart, om doktor Mikael skulle höra av sig, så skulle jag ju inte tacka nej…”

Lotta skrattar åt sitt impulsiva svar.

Lotta Engbergs tröjbudskap – blinkningen till nya kärleken

– Jag tycker ju att jag är så medievan. Ändå fattade jag inte hur stort de skulle dra upp det där! Nästa dag hade tidningen ringt upp Mikael också, men han svarade liksom bara något mumlande om att han kände sig lite smickrad. Jag skämdes som en toka när jag såg det. Jag visste inte ens om han hade någon tjej. Det kunde ju bli helt galet alltihop!

Lotta ringde upp den pressansvarige på TV4, bad om Mikaels telefonnummer och skickade ett ursäktande sms. Men Mikael svarade inte ens, vilket gjorde henne lite brydd. I flera månader gick hon och funderade över varför karlsloken inte svarade.

För i ärlighetens namn var det ingen slump att det var just Mikaels namn hon hade dragit till med.

– Jag hade spanat in Mikael ganska länge på TV4 och tyckte han var superintelligent, karismatisk, rolig och snygg.

Ett nytt försök på skottdagen

På skottdagen, 29 februari förra året, tog Lotta nytt mod till sig och skrev: ”du vet väl att det är en tradition att kvinnor får fria till ogifta män i dag”.

Nu har Lotta Engberg och Mikael Sandström köpt hus på Västkusten.

Lotta Engberg är aktuell i Lotta på Liseberg som har premiär 20 juni.

Foto: Peter Knutson

Det meddelandet svarade Mikael faktiskt på, exakt vad är hemligt. Men sedan gick mobilerna varma med sms, telefonsamtal och facetime.

– Vi lärde känna varandra via facetime i fyra månader, tror jag, innan vi träffades fysiskt. Det tror jag var jättebra. Egentligen kan man säga att det var varandras hjärnor vi gick igång på, säger Lotta.

Är det annorlunda att bli kär när man är 58?

– Svårt att säga. Jag har aldrig varit 58 förut och kär. Allt jag vet är att det är så fantastiskt spännande att leva med Mikael. Vi skrattar otroligt mycket tillsammans.

Lotta och Mikael har precis flyttat ihop i sitt gemensamma drömhus utanför Göteborg.

– Vi hittade ett hus som var mycket både ”Mikael och Lotta”, ligger nära skogen med väldigt vacker natur omkring. Båda har ett jättestort behov av att koppla av i naturen. Jag är ju uppvuxen i Norrlandsskogarna runt Pajala och präglad på skogar, sjöar, älvar och mygg.

Doktor Mikael berättar – sidan av Lotta Engberg som ingen ser

Vad modigt att sälja båda era hus och satsa på något nytt.

– Visst var det jättemodigt! Men vi bestämde oss bara för att vi ville leva här och nu. Så vi har släpat ihop våra saker och håller på och packar upp och fixar.

Både Mikael och Lotta har rötter på Västkusten

Att det blev just i Göteborgstrakten som de köpte sitt gemensamma hem, beror till stor del på att Lotta jobbar mycket där och har sin familj nära.

– Mikael var på en plats där han ville förändra mer i sitt liv. Dessutom visade det sig att han också har sina rötter i Göteborg. Med sommarstuga på Västkusten och sin mamma i Alingsås, så det passade jättebra.

En av de saker Mikael tillfört i Lottas liv är en ny kärlek till havet.

Lotta Engberg har lärt sig av sambon Mikael Sandström att uppskatta Västkusten och havet.

Foto: Peter Knutson

– Förra sommaren fick jag för första gången uppleva hur vackert det är på Västkusten. Jag har alltid trott att jag varit en sötvattenstjej. Men nu upptäckte jag att jag kände samma slags lugn och ro och inre harmoni som jag gjorde i min barndom i Pajala.

Vem var du som barn?

– En alldeles vanlig flicka, tror jag. Ganska blyg och osäker på insidan, men glad och duktig utåt. Jag hade lätt för mig i skolan. Min syster var tre år äldre och när hon gick i skolan fick jag leka mycket själv, i skogen och med djuren. Jag var nog ett riktigt naturbarn och har haft hundar omkring mig sedan jag var liten, säger Lotta och klappar ömt sin gamla livskamrat Alice, golden retrievern som är över tolv år.

Det här är Lotta!

Namn: Lotta Engberg

Ålder: 58

Gör: Artist, programledare, allsångsledare.

Bor: Hus utanför Göteborg.

Familj: Sambon Mikael Sandström, 62, döttrarna Malin, 34, och Amanda, 32. Sex barnbarn, sex bonusbarnbarn. Golden retrievertiken Alice, 12.

Aktuell: ”Lotta på Liseberg” i TV4 och på TV4 Play, premiär 20 juni. Leder ”Midsommar-Bingolotto”.

För något år sedan räknade Lotta ut att de gått 1500 mil i skogen.

– Om man går så långt tillsammans får man väldigt starka band. Och har jag varit arg så har det gått över fort när jag varit ute med Alice.

Musiken kom också tidigt in i Lottas liv.

– När jag fyllde sex år fick jag min farfars gamla piano i födelsedagspresent.

Fann tröst i pianot

Farfar var kyrkoherde i Kalix.

– Pianot blev som en bästa vän, jag gjorde mig själv glad med pianot. Min mamma berättade att sedan det kom in i huset behövde hon aldrig mer trösta mig när jag var ledsen.

Farfadern och kyrkan har bidragit på flera sätt till att musiken blev en så stor del av Lottas liv.

– Jag var med i kyrkokören och åkte på turné med prästen på ålderdomshemmen. Jag har till och med gått och läst till konfirmation, men är inte konfirmerad. Av någon anledning kände jag inte att jag kunde gå i förbund med Gud och allt det där. När jag ringde upp farfar för att berätta det, sa han bara lugnt: ”Det behöver du inte alls göra, Gud kan ta emot dig när som helst”. Det tycker jag var jättefint.

Ibland har hon funderat på om Gud inte bara är en felstavning av ”God”.

– Jag tror på det goda i människor och hoppas i alla fall att jag tänker tio goda tankar om en människa som jag möter, innan jag tänker något dåligt om den. Jag har en barnatro på det goda i människor, som kan tyckas naiv. Men jag är bara sådan, en glad prick som har ett jättebehov av att vara omtyckt och ha skoj, på något vis.

11 bilder på Lotta Engberg som du antagligen inte sett förut

Mikael är mer analyserande och tänker efter längre.

– Där är vi nog varandras motpoler. Han kan beskriva allt i ord och medicinska termer. Vi är väldigt bra för varandra på det viset, säger Lotta.

Olikheterna mellan Mikael och Lotta stärker

Just att de levt så olika liv innan de möttes tillför mycket, menar hon.

Lotta har turnerat genom hela Norden med sina dansband, spelat musikaler, satt upp egna krogshower, varit programledare i TV för succéer som Söndagsöppet, Kär och galen, Bingolotto, Lotta på Liseberg, deltagit i otaliga melodifestivaler, arbetat som sångpedagog och till och med blivit avbildad på ett eget frimärke.

Två äktenskap har hon bakom sig.

– Jag har lärt mig så mycket och fått ett helt nytt självförtroende av att leva själv. Tidigare har jag aldrig haft med pengar att göra. I dag har jag järnkoll på det.

Hon har fixat det som måste göras i huset och företaget.

– Allt ifrån hur högtryckssprutan funkade, till hur man scannar in en bild. Jag läste instruktioner och kollade på youtube för att se hur man gjorde. Framför allt lärde jag mig att ha tålamod och inte ge upp. Jag intalade mig själv: ”Nu ska jag göra det här som jag aldrig gjort förut, jag ger det tid och jag ska inte bli arg. Jag börjar klockan fyra och ger det en timme”.

Lotta Engberg och Mikael lärde känna varandra via telefon.

Mikael Sandström och Lotta Engberg träffades på ett lite annorlunda sätt.

Foto: Karin Törnblom/TT

Många saker var inte alls så svåra som hon befarat, att scanna in en bild lärde hon sig till exempel på fem minuter. Bokföring tog längre tid. Hon gick en kurs på fritiden.

– Det var värt varenda minut. I dag känner jag en väldig trygghet i att veta att jag har koll på mina och företagets pengar.

Vill du ha fler nöjesnyheter?

Följ oss på Facebook - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Största kärleken är barnen

Lottas två döttrar är kanske mer stolta över sin mamma än någonsin, efter allt praktiskt hon lärt sig fixa. Men själva kändisskapet har de aldrig varit imponerade av.

– När min dotter Malin var tretton år och jag släppte låten Klia mig på ryggen sa hon: ”Mamma om den här går upp på svensktoppen, så flyttar jag hemifrån!” Hon tyckte den låten var så skämmig.

Lotta skrattar högt.

– Det är hon som är läkare i dag. Och trebarnsmamma. Mina döttrar fick barn nästan samtidigt, det var väldigt roligt. Det jag fått uppleva med mina barn är den största kärleken någonsin och att sedan få se sina egna barn uppleva den kärleken är bland det finaste som finns.

Nu har hon sex barnbarn och sex bonusbarnbarn.

– Det är en ljuvlig, högljudd, älskvärd samling mellan ett och nio år och jag har fått silvertejpa flygeln så någon av dem inte klämmer fingrarna i locket.

Både Mikael och Lotta har bagage

För Lotta har det varit en självklarhet att ha kvar bonusbarnen från äktenskapet med Patrik i sitt liv.

– De är tre stycken och vi har jättemycket kontakt. Jag gör ingen skillnad på biologiska och bonusbarn. Här rangordnar vi inte, säger Lotta bestämt.

Barn, bonusbarn, skilsmässor och kändisskap var en del av det ”bagage” Lotta tog med sig in i nya relationen.

Mikael, å sin sida, har två vuxna barn, Marcus och Mimmi, och har varit väldigt öppen med att han levde ensam i många år, sedan hans dåvarande sambo begått självmord 2007. På sitt samlade sätt har han berättat om chocken, sorgen och skulden han fick bära när ingen kunde förstå varför sambon inte orkat leva.

Som läkare och människa har han kunnat förklara och berätta om de panikångestattacker han personligen drabbades av i sorgens spår. Och hur han rest ut i världen för att komma bort, jobba som skeppsläkare på kryssningsfartyg i Kanada och Västindien för att få tid att läka.

Lotta Engberg gör en ny säsong med Lotta på Liseberg i sommar.

Lotta Engberg längtar efter att få stå på scenen igen i Lotta på Liseberg som har premiär 20 juni.

Foto: Peter Knutson

Visste du om allt detta när du så modigt tog kontakt med Mikael?

– Neeej, det tror jag inte. Jag visste ju inte ens om han hade flickvän, funderar Lotta högt.

– Men jag tycker det är jättebra att han har varit så öppen om det. Det tror jag har hjälpt många. Livet kan vara orättvist, förfärligt, det vet man när man har levt ett tag. Därför känner vi oss så ödmjuka och tacksamma varenda dag som vi är friska bara.

Längtar efter kramar

En annan man som betytt mycket för Lotta är hennes pappa Lennart.

– Han har varit min ledsagare hela livet. Det är han fortfarande. Nu är han 90 år och jag kanske inte ställer lika mycket frågor längre som när jag var liten. Men det är han som fått mig att älska att vara i skogen. Vi promenerar fortfarande regelbundet tillsammans och han är hela tiden snäppet klokare än jag.

På vilket sätt är han klok?

– Pappa är så empatisk. Han har så väldigt bra moral och han ser verkligen alla i sin omgivning. Och han tycker väldigt mycket om Mikael, säger Lotta.

Nu ser Lotta fram emot en sommar på Lisebergs scen, och att få träffa alla härliga kollegor.

Lotta Engberg & Doktor Mikaels nya hus – se första bilderna

– Jag längtar så vansinnigt mycket efter musiken, sången, alla gästartister och bandet och hoppas att vi får köra för publik. Och att man får kramas snart igen. Det är nog det jag har saknat mest under pandemin, att bara få kramas.

Bästa sommarminnet:

I Pajala, när jag är i sju-åtta-årsåldern. De där ljusa sommardygnet, när mamma, pappa, jag och min syster åker ut på Torne älv i vår båt ”Iloma” och det är så lugnt och fridfullt och vi kan höra storspoven. Mäktigt.

Boktips för hängmattan:

Då säger jag: Lägg ner boken och lyssna till fåglarna i stället!

Tv-tips en regnig dag:

Tunna blå linjen tyckte jag om. Jag tycker det är nyttigt för oss alla att se hur det egentligen går till i polisens vardag.

Smultronställe:

Hemma i nya huset! Jag far och flyger så mycket, så det är så skönt att bara få vara här och landa.

Godaste sommardrinken:

Jag älskar egentligen öl. Men ett tips är att ta mycket Proviva mango och blanda i bubbelvatten med lite smak av päron eller citron. Prova, fruktansvärt gott!

Bästa sommarmaten:

Förra sommaren fick jag smaka nykokt krabba tillsammans med Mikael. Det är något fräckt i hela grejen, att man sätter ut burarna på kvällen och får vänta till nästa morgon för att vittja dem. Sedan kokar man krabborna i vatten, med lite salt och kanske dillkvistar, och kan äta direkt på kvällen med rostat bröd. Åh, det var så gott!

Knasigaste semestertabben:

Döttrarna var i tio-tolvårsåldern och jag hade jobbat hela sommaren, som vanligt. Jag hade lovat ungarna att de skulle få åka till Skara Sommarland. Tillsammans hade vi så många barn med oss att vi inte ens fick plats i en bil. Vi fick ta två bilar och hade fått låna en husvagn att bo i. Men när vi äntligen kom fram hade de stängt dagen innan för säsongen! Så vi fick styra kosan till Borås djurpark istället, och där stängde de en kvart efter vi kom fram. Ja herregud. Men de tyckte synd om oss på djurparken, så vi fick i alla fall hjälpa till att mata djuren.

Tidslinje:

1963 föds som Charlotte Pedersen i Överkalix.

1968 får sitt första instrument, ett piano.

1980 första tv-framträdandet i Nygammalt. Får plats i tv-programmets kör.

1983 körar på låten Diggiloo diggiley med Herreys, som vinner melodifestivalen.

1984 följer med Herreys till Luxemburg och körar i Eurovision Song Contest.

1986 gifter sig med Anders Engberg, orkesterledare.

1987 vinner melodifestivalen med Fyra bugg och en Coca-Cola. Första dottern Malin föds.

1989 får sin andra dotter, Amanda.

1993 programledare för Kär och galen

1994 Skiljer sig från Anders Engberg

1999 gifter sig med musikern Patrik Ehlersson.

2004 premiär för Lotta på Liseberg

2008 utses till ny programledare för Bingolotto

2009 Lotta på Liseberg börjar sändas

2015. Skiljer sig från Patrik Ehlersson.

2016. Får första barnbarnet.

2021 Lotta Flyttar ihop med Mikael Sandström.