Från flirt i kvällspressen till blivande sambor – här är 2020 romansen alla pratade om

Foto: TT - Karin Törnblom/Tommy Holl

Mikael Sandström – mer känd som Doktor Mikael eller Soldoktorn – och Lotta Engberg fann varandra mitt under pandemin. Romansen som började offentligt blev en stor snackis 2020, men hur har deras kärlekshistoria egentligen utvecklats under året? Vi tar en titt i arkivet!

Det var i januari i år som nyheten slog ner som en bomb (nåja). I Aftonbladet avslöjade artisten och allsångsledaren Lotta Engberg, 57, att det fanns ett undantag som kunde få henne att börja dejta igen, så här fem år efter skilsmässan från ex-maken Patrik Ehlersson. Och det undantaget stavades Mikael Sandström, 62, läkaren som gjort tv-karriär i TV4 och bland annat medverkat i Nyhetsmorgon, Expedition Robinson och Let's dance.

– Doktor Mikael tycker jag är intressant. Honom är jag lite nyfiken på. Om han ringer kan jag tänka mig att gå på dejt, sa hon då till tidningen och tillade:

– Tänk om han ringer. Då dör jag.

Doktor Mikael svarade på Lotta Engbergs invit

Den heta inviten föll i god jord och snart svarade Mikael Sandström på hennes trevare i samma tidning. Han konstaterade att de två befann sig på liknande ställen i livet och att deras livshistorier hittills har tett sig ganska lika.

– Får jag en inbjudan så kommer jag direkt. Hon verkar vara en mycket trevlig person, sa han till tidningen.

Efter det här försökte både kvällstidningarna och TV4-programmet Efter fem agera matchmakers för att ihop paret. Och det verkar ha lyckats, för i februari hade paret fått kontakt.

– Jag har haft kontakt med Lotta via sms och har fått en inbjudan till västkusten. Så det kommer nog bli av på något sätt. Hon verkar vara en charmerande person på alla sätt, sa Mikael Sandström då i Efter fem.

Lotta Engbergs kärleksbeslut i TV4 – firar nyår med Mikael Sandström

Lotta Engbergs första dejt med Doktor Mikael

Han ville inte då ge några ytterligare detaljer om när och hur den här första dejten kunde tänkas bli av, men under hela våren uppges paret ha flirtat med varandra. I slutet av juni berättade Mikael Sandström för Aftonbladet att han och Lotta Engberg haft sin allra första dejt.

– Jag kan berätta att det första mötet har ägt rum. Det har det. Det var alldeles utomordentligt trevligt. Vi sågs ute på en restaurang, så vi snackar en middag, sa han då.

Han poängterade att han fortfarande var singel och att de två ännu inte var ett par.

– Nej, men vi har ätit middag tillsammans och man kan säga att vi är på en bra plats. Men vi har inte sådär jättebråttom.

Doktor Mikael Sandström och Lotta Engberg

Mikael Sandström och Lotta Engberg utvecklade sin relation under sommaren.

Foto: Privat

Utvecklade relationen under sommaren

En sak som satt käppar i hjulet för paret är det geografiska avståndet mellan dem – Mikael bor i Hallstahammar och Lotta i Göteborg. De är också båda upptagna på varsitt håll och jobbar väldigt hårt.

Men skam den som ger sig! I början av augusti avslöjade Mikael att de två har fortsatt att ses sedan den där första middagen. För Aftonbladet avslöjade han att relationen gått in i en ny fas.

– Det känns spännande. Men vi bor ju så långt ifrån varandra. Men så rutinerad är jag att det viktiga är att satsa på någon som man kan enas med och har mycket gemensamt med, snarare än att leta efter problem. Jag har inte så bråttom men jag tänker fortsätta dejta Lotta och hon tänker nog fortsätta dejta mig, sa han till tidningen.

Doktor Mikael och Lotta Engberg är ett par

Han berättade vidare att Lotta nyligen besökt honom i Hallstahammar. De hade handlat tillsammans, lagat och ätit fondue – och sedan hade Lotta stannat kvar över natten.

– Kvällen var strålande, men vad som hände efter klockan 22 får ni inte veta. Jag måste ta hänsyn till Lotta. Men man kan säga att det var en trevlig middag och den var inte slut vid 22.

I samma intervju beskrev han Lotta som en ”oerhört omtänksam, lättsam, rolig, initiativrik och prestigelös” person, och dessutom väldigt charmig. Han lät också förstå att han är kär i Lotta och att de två är att betraktas som ett par.

Lotta Engberg skrev i samma veva ett sms till Aftonbladet: ”Är mer än hellre Mikaels tjej. Finare kille får man leta efter”.

Soldoktorn hyllar flickvännen Lotta Engberg

När Hänt nådde Mikael för en intervju, berättade han att paret dittills setts ett tiotal gånger. På frågan vad paret gör tillsammans när de ses svarar han:

– Allt möjligt. Vi pratar rätt mycket. Hon har ju hund så vi är ute och går runt med den och snackar. Sen har hon varit och hälsat på mitt landställe på västkusten utanför Tjörn. Vi har varit ute med min båt och så, sa han då.

Han passade också på att hylla sin flickvän.

– Hon har så många fina sidor som kanske inte syns i offentligheten. Hon har ett större djup än vad som kanske syns. Hon är varm och prestigelös och initiativrik – jag skulle kunna babbla på om hennes fina sidor hur länge som helst.

Doktor Mikael avslöjar sina hemliga sidor som Lotta Engbergs pojkvän

Lotta Engberg avslöjade kärlekslögnen

Måndagen den 10 augusti dök paret plötsligt upp i Efter fem båda två, via länk. När programledaren Tilde de Paula spelade upp ett filmklipp från januari där Mikael i samma program berättar att han fått ett sms från Lotta med en middagsinbjudan, protesterade Lotta.

– Får jag bara säga en sak såhär i efterhand. Där ljög han. Det som hände var att jag hade skickat ett sms och bett om ursäkt för att jag stalkade honom offentligt. Det fick jag inget svar på, sa hon i programmet.

Samma måndag skulle det sista avsnittet för säsongen av Lotta på Liseberg sändas. Mikael skrädde inte orden när han önskade Lotta lycka till inför direktsändningen.

– Jag vill önska henne lycka till. Fokusera på det du ska fokusera på så lovar jag att fokusera på dig imorgon. Jag ska ta hand om dig och pussa på dig hela dagen, sa han i programmet.

Mikael lovade att pussa på Lotta efter sista direktsändningen av årets Lotta på Liseberg.

Foto: Tommy Holl/TT

Var på första kärlekssemestern i Spanien

I september syntes Lotta för första gången på Mikaels Instagram – i en video som visade att paret satt på en uteservering långt från Sverige.

– Vi har mycket att pyssla med så det passade bra i tiden och därför tog vi en liten semester, sa han i en intervju med Aftonbladet.

Lotta Engbergs kärleksstöd till pojkvännen Doktor Mikael inför nya jobbet

Mikael Sandström berättade att paret gick flera mil om dagen under sin semester. De hann också bolla idéer inför Mikael Sandströms egen show som har premiär i TV4 i höst. Mikael Sandström sa också att han och Lotta varit ett par i tre månader och att de ”absolut” är kära och lyckliga.

Vill inte ha ett distansförhållande

Men trots semestrar och resor mellan Göteborg och Hallstahammar har såväl coronapandemin, det långa avståndet mellan paret och fullspäckade scheman gjort att paret inte har kunnat ses så mycket som de velat.

De båda har me det insett att ett distansförhållande inte passar dem, berättade Mikael i en intervju med Hänt.se i oktober.

– Vi skämtade om det, att det här måste nog vara det sämsta dejtingklimatet. I dubbel bemärkelse. Det var ju bättre att dejta någon 1880, då kunde man iallafall cykla till varandra men nu kan man inte göra någonting, sa Mikael då.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström: Jag och Lotta är sambos om två år

Paret letar efter hus tillsammans

I november avslöjade Aftonbladet att Mikael lagt ut sin stora villa i Hallstahammar till försäljning. Han berättade för tidningen att han och Lotta efter fem månader som par planerar att flytta ihop.

– Det är väl dags att flytta... Någon annanstans. Vi överväger möjligheterna att flytta ihop framöver. Det är väl trevligt, sa han under intervjun.

Mikael berättade också att han är mer mobil än Lotta och att det därför lutar det åt att det blir i Göteborgstrakten paret kommer bosätta sig. Inget är klart, men de tittar runt på alternativ – och främst är det hus som lockar.

– Jag tycker det känns kul, det känns absolut bra att bli sambo. Så får vi hoppas det håller i sig. Jag skulle såklart inte sålt huset om vi inte hade haft det bra ihop. Det är ju planen, men vi vet inte exakt vart. Planen är att vi blir sambor, frågan är bara var och när.

Doktor Mikael säljer sin lyxvilla – kika in

Mikaels deltagande i Let's Dance var en av orsakerna till att det blev svårt att ses i början på året.

Foto: Karin Törnblom/TT

Mikael talar om bröllopstankarna med Lotta

I en intervju med Hänt i slutet på december berättade Mikael att även om paret haft kontakt i snart ett år, började de inte ses förrän ett drygt halvår sedan.

– Vi har ju haft världshistoriens sämsta dejtingklimat. Så vi är ”färskare” ihop än ett år. Vi är ett halvår, bara. Då är inte giftermål det första man ger sig in i. I nuläget vet jag inte vad ett giftermål skulle tillföra som vi ändå inte har, sa han.

Men även om bröllop inte är aktuellt i nuläget sa Mikael att "det kan ju komma att bli”. Och drömbröllopet han ser framför sig är ett intimt och ljust sådant.

– Mina barn och hennes barn skulle vara med, förstås! Inga mer, sa Mikael.

Doktor Mikael Sandströms bröllopsplaner med Lotta Engberg

Glädjebeskedet: Lotta och Mikael har köpt hus

I början på 2021, närmare bestämt i februari, kom nyheten vi väntat på: paret har köpt ett hus att flytta in i tillsammans. Redan i början sa Mikael att han var mer mobil än Lotta.

– Hon har ju sålt sitt hus och jag håller på med mitt och ska sälja det... och flytta till Göteborg, sa Mikael till Expressen.

– Vi har faktiskt köpt ett hus.

Doktor Mikael slutar som läkare

I samband med att det blev klart med flytten – och med en känsla av att vara klar, har Mikael beslutat sig för att sluta som läkare på sjukhusgolvet. Han kommer fortsätta dyka upp i rutan på TV4:s Nyhetsmorgon, och det är också mer medialt han gärna vill nå ut med sina medicinska kunskaper.

Det hela avslöjades i TV4-programmet Tillsammans med Strömstedts.

– Jag ska kliva av det här sjukhus-racet, säger Mikael i programmet.

Doktor Mikael Sandström slutar som läkare

Vi väntar med spänning på fortsättningen av deras kärlekshistoria!