Doktor Mikael Sandström slutar som läkare

Mikael Sandström i TV4 Nyhetsmorgon där han blev känd som ”Soldoktorn” för sina ständiga bränna.

Foto: TV4

Efter 35 år har Mikael ”Soldoktorn” Sandström beslutat sig för att sluta som läkare – åtminstone med sjukhusspringet. Han berättar om bakgrunden till beslutet i en intervju med Hänt.

Mikael Sandström har länge kunnat synas i TV4:s Nyhetsmorgon och svarat på tittarnas frågor om människokroppen.

Sedan han och Lotta Engberg inledde en romans har han synts flitigt i medier. Startskottet gick i början på förra året när Lotta i en intervju med Aftonbladet sa att hon skulle kunna tänka sig att gå på dejt med honom och i slutet av året kom nyheten att de skulle flytta ihop. Bara för någon vecka sedan avslöjade Mikael att paret köpt ett hus tillsammans – i Göteborg.

I TV4:s program Tillsammans med Strömstedts får Jenny och Niklas Strömstedt komma hem till Mikaels villa och låter på så sätt svenska folket få en ytterligare inblick i parets liv tillsammans.

Doktor Mikael till Lotta Engberg: ”Jag älskar dig – nästan”

Slutar som sjukhusläkare – vill nå ut mer medialt

I programmet tas det bland annat upp att Mikael ska sluta jobba i vården och inte längre vara doktor på golvet, med jour och spring till intensivvårdspatienter.

– Jag ska kliva av det här sjukhus-racet, säger Mikael i programmet.

När Hänt kontaktar Mikael angående beslutet berättar han mer om beslutet.

”Skälet till att jag skall "sluta" är att jag jobbat kliniskt som läkare i över 35 år, och dessutom har jag gått ca 2 500 jourer, vilket motsvarar ytterligare nästan sju år av oavbrutet arbete. Så jag kan det där hyfsat bra. När jag dessutom nu har mer mediala möjligheter att nå ut med medicinska förklaringar vill jag gärna göra detta. Tänk att vid 62 års ålder få välja ett nytt yrke. Hur kul är inte det? Så jag går inte i pension, utan ändrar lite fokus bara.”, skriver Mikael till Hänt.

Han kommer jobba kvar i Nyhetsmorgon som vanligt, och han skriver vidare att han säkert kommer hoppa in på lite jourjobb även i framtiden.

”Sen har jag ju Lotta också att ta hänsyn till också och hon får samma höga prioritering som ett hjärtstillestånd.”, fortsätter han.

Så lurade Lotta iväg Doktor Mikael på hemligt äventyr

Tillsammans med Strömstedts 2021 – här är årets alla par