Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Loulou Lamotte: Tiden med "Biggest loser" förändrade allt

31 dec, 2017 
Pernilla Björnör Hydén
Artisten Loulou Lamotte ler in i kameran
Veckorna på slottet med Biggest loser blev viktigare än hon anat. För första gången på länge fick Loulou Lamotte tid att bara tänka på sig själv, fundera på sammanhang och fatta livsavgörande beslut. ”Jag insåg att jag dövat jobbiga saker med mat, men min hälsa är superbra nu”, säger Loulou Lamotte och berättar att hon också mött kärleken på nytt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sångerskan Loulou Lamotte glömmer aldrig det där samtalet i januari 2017. Rösten i andra änden av linjen stakade sig en aning. Men till slut fick den unga tjejen ur sig den obekväma frågan: ”Jag ringer för att höra om du vill vara med i Biggest loser VIP …?”

– Jag insåg det genast: Det här var min chans, en början på förändringen i mitt liv som jag behövde.

Ställde upp på ett villkor

Hon tackade ja, men på ett villkor: Hon skulle aldrig stå i bara sport-bh och väga in sig inför hela svenska folket.

– Nä, jag är van vid att bli dömd, det tänkte jag inte vara med om igen. Det är så mycket skam kopplat till övervikt, och jag ställer inte upp på någon förnedrings-tv. Så jag är den första i Biggest losers historia som fått väga in mig utan att stå och visa magen.

Det här är Loulou Lamotte

Ålder: 36 år.

Familj: Barnen Marvin, 5 år, och Millie Mae, 3. Pojkvännen Marcel och mamma Lena. Halvbrorsan Adrian i Louisiana som hon träffat och har kontakt med.

Yrke: Sångerska och musiker i bandet Lovin’ Louletta, aktuell med skivan ”Ur askan föds en legend” ,”som varit en del av min terapi och är kopplad till förhållandet med barnens pappa”.

Bästa pryl: Mina nya hörlurar. De ger mig både musik och lite avskildhet.

Annons

Hon är stark och självsäker och van att säga ifrån. Som när hon vägrade att ens ta emot en ursäkt av Katrin Zytomierska som var programledare i tv-programmet ”Idol” där Loulou var med och som gjorde förminskande likhetstecken mellan publikens röster på Loulou och hennes kilon på vågen.

– Egentligen har jag haft bra självförtroende på det sättet att jag sagt ifrån och särskilt om någon behandlats orättvist på något sätt. Men jag har aldrig riktigt satsat på mig själv riktigt förut.

Se också: Videohälsning från the The Mamas

Videohälsning från The MamasBrand logo
Videohälsning från The Mamas

– Jag är ganska skygg, det var jag redan som barn. Jag tyckte det var obekvämt att gå till matsalen där det vimlade av barn, kände mig väldigt lätt uttittad. Det är fortfarande jobbigt för mig, sånt där.

Annons

Höll på att svimma

I slutet av april genomgick hon en grundlig hälsoundersökning innan det var dags att ansluta till de andra kändisdeltagarna på Ekolsunds slott där tävlingsprogrammet skulle vara i fem veckor. Läkaren Stefan Brandt menade att hon hade ett bra hjärta, trots övervikten.

– Men jag trillade nästan av träningscykeln i konditionstestet för att jag höll på att svimma. Jag skämdes, jag var så otroligt otränad.

Deltagarna i ”Biggest loser VIP” 2017
Biggest loser-gänget från vänster: Loulou Lamotte , Runar Søgaard, Farmen-profilen Jan ”Blondie” Hammarlöf, Anna Book, Camilla Henemark, kändisstylisten Jonas Hallberg och Ullared-Morgan Karlsson.

Började på 135 kilo

När det var dags för första invägningen pekade vågen på nästan 135 kilo.

Uppförsbacken var brant. Men Loulou började gå. Tidiga morgnar tog hon tvåtimmarspromenader innan de andra ens vaknat, hon är morgonpigg, och så några timmar på gymmet. Orken kom successivt tillbaka, flåset också.

Annons

– Jag stålsatte mig verkligen. Och bestämde mig: Jag ska inte hålla på med mina ursäkter nu, jag måste ta chansen och bara göra det. Så det gjorde jag, jag kämpade på. Men det var en påfrestning och en stress. Jag saknade barnen och det var inte lätt att leva så nära de här människorna som jag inte kände från början.

Hon fick en massa tid att tänka och känna efter. Varför var hon överviktig från början?

Sorgen efter styvpappan

– Bland annat kopplade jag det till en sorg jag gick och bar på, sorgen efter min styvpappa. Min biologiska pappa har jag aldrig träffat, men mammas nye man var pappan jag aldrig hade. När de skildes var han noga med att det inte skulle påverka min och hans relation, och det blev väldigt viktigt för mig.

De höll kontakten. Men förlorade den senare igen. Loulou försökte hålla kvar, och hon kände sig otroligt sviken.

Annons

– 2008 träffades vi igen. Han sa att han inte mådde så bra. Jag fick aldrig veta att det var något allvarligt, men han hade cancer. Han dog innan jag hann träffa honom igen, och det där är fortfarande ett stort sår i mig.

Tårarna faller igen. Loulou bearbetar fortfarande allt det som aldrig blev sagt, allt som inte blev gjort. Och det är viktigt för hennes egen hälsa, har hon förstått. Att inte kapsla in sorg eller skam eller stress.

En känsloätare

– Jag är en känsloätare, så jag dövar ju jobbiga saker med mat och firar på samma sätt. Jag har aldrig räknat kalorier, men har ändå ätit ganska bra – bara alldeles för mycket.

Övervikten har hon dragits med sedan tonåren när hon gick upp 10 kilo i vikt per år från 11 års ålder. Sedan har livet bestått mycket av en kamp mot övervikten, och varje gång hon gått ner har hon gått upp minst lika mycket igen.

Annons

– Jag har alltid fått höra ”Du hade varit så fin om du bara gick ner några kilo” eller ”Killar gillar inte tjocka tjejer”. När man hört sånt tillräckligt många gånger så tror man på det. Det konstiga är ju att jag älskar att stå på en scen, jag som egentligen mest gillar att gömma mig. Men där får jag vara en outsider. Jag är min röst, ingenting annat.

Utseendefixering är något hon har svårt för; redan när vi är små blir uppmärksamma på hur viktigt det är. Det är tydligt i hennes arbete som artist, och det var tydligt i ”Idol” när hon medverkade där. Hon fick höra hur viktigt det var att sminka sig för att få röster.

Kom till final i ”Biggest loser VIP”

Loulou kom till final i ”Biggest loser VIP” eftersom hon trampade på en träningscykel i ett dygn. Ett helt dygn!

– Ja, det var absurt. Men jag hade en plan. Cykla i en timme, vila i fem minuter. Och klara natten i alla fall. Det gick bra. Jag lyssnade på musik, satt och nynnade och såg ut att må bra. Men det gjorde helvetiskt ont. Det gör det fortfarande ibland när jag sitter på hårt underlag, faktiskt.

Annons

Hon skrattar. Minnena är många, och både ljusa och mindre ljusa. Och hon slutade på en mycket imponerande andra plats, någon procent efter vinnaren Anna Book.

– Tiden på slottet var det bästa jag gjort. Det förändrade allt – min hälsa är superbra nu. Det var något jag gjorde för bara mig själv. Annars tycker jag att jag gör saker för andra hela tiden: för en pojkvän, barnen, hemtjänsten … Detta var bara, bara för mitt eget bästa, vilket var så värdefullt för mig. Jag håller fast vid mina promenader varje dag, håller nere på kolhydraterna och jag har till och med gått på spinning – jag som aldrig trodde att jag skulle sitta på en cykelsadel igen.

Loulou bröt förhållandet

När hon kom hem hade hon dessutom bestämt sig: Hon skulle separera från barnens pappa.

– Vi hade kämpat ett bra tag och jag hade tänkt: Vi testar lite till. Men under tiden på slottet fick jag tänka igenom situationen och fundera över mitt liv på ett nytt sätt. Kunde jag verkligen vara kvar om jag kände att vi inte funkar ihop?

Annons

Svaret hade plötsligt blivit nej.

– Det var tungt att behöva ta det där samtalet, men det kändes bra när det var gjort. Det var trist, jag ville ju såklart att förhållandet med barnens pappa skulle vara, hade önskat att det funkat. Men vi är vänner och båda har landat väldigt bra i det här beslutet.

Loulou har räddat hälsan, satsat på sin dröm med musiken och separerat samma år. Stora betydelsefulla saker som kommer att göra att hon aldrig glömmer det här året.

Och det finns ännu en anledning …

– Jag har mött kärleken igen. Jag som aldrig har gillat musiker har träffat en trummis, säger hon och skrattar lyckligt. Det var otippat, men efter tre månader så känner jag att det är allvar. Jag har vacklat, känt ”Ska någon bli kär i mig?!” och verkligen undrat över mina egna känslor. Men det bara blev så här när jag som minst letade efter kärleken.

Loulous omvälvande år

1. Kom ut med album på skånska. ”Det kändes lite läskigt, men som att få visa mitt äkta jag. Det känns som att jag förställer mig när jag sjunger på en annan dialekt än min egen.”

2. Satsningen på sig själv i tv- programmet ”Biggest loser VIP”. Nu har hon gått ner 35 kilo, lever hälsosamt och tar långa promenader varje dag. ”10 kilo till vill jag gå ner, sedan är jag jättenöjd.”

3. Gjorde slut med barnens pappa. Ett tufft beslut, men de är bra vänner och alla mår bra i det nya.

4. Mötte kärleken igen. ”Det trodde jag aldrig!”

Annons