Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Malin Berghagen: Mamma hade kunnat välja bort mig

23 feb, 2021 
Elin Samuelsson
Porträtt Malin Berghagen som berättar att Lill-Babs rekommenderades att göra abort.
Malin Berghagen.

Malin Berghagen har alltid vetat att hennes föräldrar var nära att mista henne under graviditeten.
– Men nyligen berättade pappa att det var så illa att en läkare rekommenderade mamma att göra abort. Hon tvärvägrade, men var orolig för mig varje dag, säger Malin.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Malin Berghagen har nyss kommit hem från hälsohemmet Masesgården i Leksand, där hon sedan många år tillbaka håller i yoga- och meditationskurser. Som hälsoinspiratör har hon hela världen som arbetsplats, men under året med coronaviruset har Malin likt många andra tvingats ställa om sina planer. Vårens yogaresor utomlands har flyttats fram till i höst.

I stället har hon kunnat fokusera på lanseringen av sin nya bok Frihet – att leva sin längtan.

Boken har Malin fyllt med händelser och erfarenheter som genom livet hjälpt henne att befria sig själv från sina egna rädslor, begränsningar och invanda mönster. Det är allt ifrån personliga tillbakablickar på uppbrottet med ex-maken Tommy Nilsson och hennes föräldrars skilsmässa, till relationen hon har till sina egna barn och kärleken till fästmannen Martin.

Annons

Mamma var orolig för mig varje dag

Att uppnå frihet är för Malin Berghagen ett ständigt pågående arbete. Hon skriver i sin bok att hon själv alltid har varit en orolig själ, och haft många rädslor och begränsande tankar. Bland annat har hon som skådespelare haft scenskräck, hon har varit rädd för att flyga och åka hiss samt haft dödsångest över att råka äta skaldjur av misstag, som hon är allergisk mot.

Malin Berghagen, 2 år, i mamma Lill-Babs knä i naturen.
Barbro med Malin i Järvsö 1968.

Och oron är något Malin känner igen från sin egen mamma, den folkkära sångerskan Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Under hela Malins uppväxt var Barbro mer orolig för henne än de andra döttrarna, Monica Svensson och Kristin Kaspersen. För ett tag sedan fick hon reda på varför. Gravid i femte månaden blev Barbro inlagd på sjukhus eftersom Malin var på väg ut i förtid. Hon förlorade mycket blod.

Annons

– Jag har alltid vetat att de var nära att förlora mig, men nyligen berättade pappa att det var så illa att en läkare rekommenderade mamma att göra abort, eftersom de inte kunde garantera att jag var frisk.

Barbro sa tvärt nej och valde att kämpa för sig själv och barnet i magen. Men läkarens ord skapade en oro hos henne som aldrig släppte.

Lasse Berghagen, lill-Babs och en nyfödd Malin Berghagen.
Malin med pappa Lasse Berghagen och mamma Barbro Svensson efter födseln i maj 1966. Graviditeten hade varit komplicerad och en läkare hade rekommenderat abort.

– Jag blev helt ställd när jag fick reda på det. Utöver vetskapen att hon kunnat välja bort mig så var hon även rädd att jag skulle dö i magen under graviditetens sista fyra månader. Så det är inte så konstigt att hon var orolig för mig varje dag jag var i livet också, säger Malin och fortsätter:

Annons

– Nu inser jag att min oro förmodligen kommer från att mamma alltid varit orolig.

Malin har lärt sig hantera oron

Genom åren har Malin kommit fram till att det inte går att bli av med alla sina rädslor, men däremot hindra dem från att begränsa henne.

– Rädsla är djupt rotad i människans överlevnadsinstinkt, vi kommer alltid att ha den i oss. Men att veta hur jag ska hantera min egen oro och rädsla gör att jag lättare kan säga till mig själv att skärpa till mig när jag börjar noja över något. Och det skapar en inre frid, säger hon.

Boken är uppdelad i 18 kapitel som vart och ett tar upp Malins olika verktyg för att uppnå frihet i själen – genom att undvika skuld, genom att ha en ärlig relation till sig själv och genom att acceptera allas olikheter, för att nämna några.

– Så länge själen är i en kropp är den inte fri. Den är instängd i vår kropp tills den dagen vi dör. Men däremot kan vi komma i närmare kontakt med vår själ och på så sätt må bättre. För själen är det som har kontakten med vårt ursprung. Den är utan dömande och alla våra konstiga mänskliga mönster, menar Malin.

Annons

För henne själv började det inre sökandet redan som barn.

Andligt sökande som barn

– Redan som åtta-, nioåring ritade jag en teckning där jag skrev: ”Livets väg är en lång väg”. Det i sin tur ledde till ett andligt sökande om vad livet går ut på.

Malin började söka bland olika religioner, men upplevde att de innehöll för många måsten, regler och kontroll.

– Men så kom yogan in i mitt liv och min kropp blev min kyrka, mitt tempel. Så småningom började jag successivt jobba med personlig utveckling, när jag insåg att det är så man uppnår inre frid.

Det hon skriver om i boken är saker som hon brukar dela med mig av på sina yogakurser. Det var när deltagarna bad om att få med sig de vägledande orden hem som Malin bestämde sig för att skriva en bok.

– Yoga är så mycket mer än en fysisk träningsform, det handlar även om personlig utveckling och om att bli en bättre människa, berättar Malin.

Annons

Hon berättar också att yoga är en andlig upplevelse – dock inte riktad mot hinduismen, som många kanske tror.

– Vem som helst kan träna yoga, och gör man det uppnår man en inre frid, en ödmjukhet och en tacksamhet till vilken tro man än har. Om man inte har någon tro går man bara in i tacksamheten, punkt slut.

Sorgen efter Lill-Babs

Den 3 april är det tre år sedan som Malin förlorade sin mamma, som hastigt gick bort efter en kort tids cancersjukdom. Malin och Barbro stod varandra väldigt nära, och sorgen är fortfarande närvarande.

– Min sorg går inte riktigt att förklara, den är så olik från dag till dag. Någon sa att sorgen aldrig kommer att släppa när man förlorar en förälder eller ett barn, säger Malin.

Bara tre veckor efter Barbros bortgång träffade Malin sin nuvarande kärlek, engelsmannen Martin Charlton, på en middag. Hon hade dessutom nyligen lämnat en tråkig relation bakom sig, men för en kväll la hon sorgen åt sidan och bestämde sig för att ha roligt.

Malin Berghagen sitter nära kärleken Martin Charlton på en restaurang.
Malin Berghagen mötte kärleken Martin Charlton kort efter mammans bortgång.

– Jag var såklart fortfarande väldigt ledsen, men jag lärde mig för några år sedan att man kan dra ut en låda i taget. Litegrann som män tänker: man drar ut gråtlådan, sedan stänger man den och går på middag med sina vänner utan att prata om sorgen. För mig är det viktigt att sorgen inte definierar vem jag är. Och jag hade ingen lust att sitta på en restaurang och vara ledsen. Det var väl tur det, för jag och Martin fick ett väldigt bra snack, säger Malin.

Annons

I boken skriver hon: ”Jag kan bli otroligt ledsen över att min mamma inte fick träffa Martin.”

– Mamma hade älskat Martin för han är grym på att stryka skjortor, något som hon var väldigt noga med. Hon manglade och strök jämt, säger Malin och skrattar.

Kommit nära pappa Lasse Berghagen

Även pappa Lasse Berghagen har Malin en nära relation till, som blivit starkare under året med pandemin.

– Vi har alltid haft långa samtal om livet, men vi fick jättefin kontakt när pappa kom upp till mig i Järvsö i två veckor. Han fick spader inne i stan, och som den jägmästare han är behövde han komma ut och få frisk luft. Han bodde i ett hus i närheten av mitt, vi gick promenader, åt tillsammans – på avstånd – och hade fina samtal som var väldigt viktiga, berättar hon.

I kapitlet Frihet i att se bortom sig själv skriver Malin om hur hon som barn försökte förstå varför hennes pappa sällan tog sig tid för sin dotter. När han kom och hälsade på var det Barbro han la sitt fokus på, för att försöka lappa ihop familjen igen sedan hon lämnat honom.

Annons

Malin tror att människor i liknande situationer ofta fastnar i sitt eget ego – att vilja bli vald och älskad. Men genom att se det ur sin pappas perspektiv har hon kunnat välja försoning i stället för bitterhet.

Pappa var otroligt ledsen och försökte skydda sig själv.

– Människor gör sällan saker mot någon annan, utan för sig själva. Pappa var 22 år gammal, otroligt ledsen och försökte skydda sig själv. Han visste inte bättre på den plats han var i livet då, och jag förstår honom, säger Malin och fortsätter:

Malin i knät på pappa Lasse Berghagen.
Malin och Lasse Berghagen har kommit nära varandra.

– Går man in i förståelsen för en annan människa är det lättare att förlåta. Att gå in i bitterhet mår man bara dåligt av. Och vem är jag att bestämma att pappa borde ha valt mig? När jag var i pappas ålder gjorde jag också saker som jag trodde var rätt då, men som jag har en annan syn på i dag.

Annons

Hur det påverkade Malin att växa upp med två kända musiker till föräldrar är också något hon skriver om i boken:

”Att vara begränsad – ofri – på grund av rädsla är det som jag har kämpat emot mest i hela mitt liv. Att inte bli älskad för den jag är, är det andra. Som officiell person sedan barnsben känns det som om det har varit mitt ständiga arbete.”

– Jag tror de flesta har en dålig självkänsla från och till genom livet, men som offentlig person har man, utöver sig själv, även andra människor utifrån som kan trycka till en och säga att man inte ska tro att man är något. Folk tror sig veta saker om en baserat på vad de ser och hör i medierna, säger Malin Berghagen.

Yogan blev viktig

Som kändisbarn försökte hon anpassa sig till vad hon trodde att folk förväntade sig av henne, och kände ett behov av att visa vem hon var.

Annons

– Men så kom yogan in i mitt liv och nu är jag väldigt mycket mig själv. De som har åsikter om mig utan att vilja lära känna mig har jag ingen tid till övers för.

Samtidigt är kändisvärlden ingenting som Malin hade velat vara utan.

– Offentligheten, teatern och musiken är min trygghet, det är en plats som jag älskar. Jag är otroligt tacksam över att jag tack vare mina kända föräldrar har kunnat sprida yogans, kärlekens och den inre fridens väg så brett. Det hade nog inte varit lika lätt om jag varit en yogi i en svensk småstad!

Se också: Yoga för ett brustet hjärta

Yoga för ett brustet hjärta med JohannaBrand logo
Yoga för ett brustet hjärta med Johanna


Malins syn på frihet

– Inom yogan pratar vi om ”jivanmukta”, som handlar om själens frihet. Man strävar efter att ta sig igenom sina olika begränsningar och att kunna öppna upp för ett friare liv genom att inte vara så rädd. Det kan handla om rädsla för framgång, för att gå in i kärlek eller för att vara i situationer där man har kritiska ögon på sig. I min bok delar jag med mig av mina verktyg för att kunna nå den friheten.

Annons

Malin om året med coronapandemin

– Det har verkligen varit kontrasternas år. Det som varit positivt – och nödvändigt – är att vi fått oss en tankeställare, annars hade vi fortsatt som vanligt med exempelvis miljön. Även om vi pratar mycket om miljöförstöringen behövde vi få se med egna ögon vem som är den stora boven. När Greta Thunberg innan pandemin sa att ”vi måste ta det lugnare, jobba mer hemifrån och sluta resa så mycket med bil och flyg” så sa alla: ”Nej men det går ju inte!” Ändå gick det hur fort som helst så fort människan blev rädd att hon ska dö. Vi behövde den här näsbrännan. Jag önskar bara att människor inte hade behövt dö… Men så har det ju alltid varit – människan tar inte hand om sig förrän hon får kniven mot strupen.

Malin om tankens kraft

– Våra tankar – negativa och positiva – kan förgöra oss, men även lyfta oss. Det gäller att inte ge de negativa tankarna för mycket plats, eftersom de är så starka – framför allt om de är rotade i vår barndom: Om vi som barn fått lära oss vara rädda, eller fått höra att vi inte ska tro att vi är något av någon vi litar på, så inplanteras det i våra celler som en sanning. Det som hjälper mig med negativa tankar är att ställa mig själv frågan om det är min sanning, eller något som jag blivit lärd av min mamma eller någon annan i min närhet som varit rädd eller orolig.

Malins 3 tips för att uppnå frihet i själen

När vi kommer i kontakt med själen och dess källa av villkorslös kärlek blir vi lyckligare och friare i hjärtat. Det jag gör för att vara i kontakt med själen och ha en obegränsad kontakt med den är:

  1. Känna tacksamhet. Att varje dag i det lilla eller det stora tacka för gåvor som livet ger. Då ler själen.
  2. Sluta mina ögon och med djupa långa andetag känna den kraft som finns inom mig – det goda i mig som vi alla bär.
  3. Meditera ofta. Det kan göra underverk i mötet med själen.


Malin Berghagen

Bokomslag Malin Berghagen
Malins nya bok Frihet att leva sin längtan.

Ålder: 54 år.

Bor: I Stockholm, hus i Järvsö.

Gör: Yogalärare, hälsoinspiratör och författare.

Familj: Barnen Christopher, 34, Love, 31, Linn, 25, och Isak, 19, fästmannen Martin Charlton.

Aktuell: Med boken Frihet – att leva sin längtan (The Book Affair).

Annons