Marianne Mörck om det destruktiva förhållandet

Under en längre period levde Marianne Mörck vid sidan av en alkoholist. Nu berättar hon om medberoendet, den tuffa vardagen och motgångarna i livet. ”Jag håller på att jobba ihjäl mig”, säger hon till Expressen.

Efter en lång tid som medberoende till sin före detta partner är skådespelerskan Marianne Mörck äntligen bekväm med att vara ensam. Förhållandet tvingade henne att till slut våga stå på sina egna ben, för att över huvud taget lyckas slita sig loss. Marianne har valt ensamheten – även om hon själv föredrar att beskriva sitt liv på annat vis, än just ensamt.

I Marianne Mörcks öron klingar ordet ”ensam” negativt. Hon menar att hennes boendesituation är självvald och är därmed noga med att inte låta den förknippas med någonting dåligt. Och helt själv bor hon faktiskt inte. I sin tvåplansvilla i Bunkeflostrand, Malmö, finns även katten Pysen som hon älskar högt.

1:37

Efter reklamen: 6 saker du kanske inte visste om Marianne Mörck

(1:37)

Mörck var medberoende till alkoholist

Den man som Marianne levde med under en längre period var alkoholist. Till en början insåg hon inte att mannen hade problem – men med tiden började Marianne förstå att hans förhållande till alkohol inte var normalt. I stället för att sätta ner foten klappade Marianne mannen medhårs.

Marianne Mörck framför tegelfasad.

Marianne Mörck bor tillsammans med katten Pysen. Foto: TT

Hon började förse sin partner med halstabletter för att hjälpa honom att dölja spritlukten. När han själv inte kunde köra bil ställde Marianne upp, för att partnern inte skulle åka fast för rattfylleri. Hon gömde flaskor, bytte hans lakan och hämtade honom hos andra kvinnor. Marianne Mörck blev en kugge i mannens beroendehjul.

– Det blev som att jag levde på hans utandningsluft. Hela mitt liv gick ut på att lappa och laga. Och jag hade ingen att prata med. Jag har inte odlat vänskaper på det sättet, kunde inte knyta an till mina adoptivföräldrar och har nog alltid varit ensam men på många sätt trivts med det. Jag hade dock en vän som jag ringde ibland och beklagade mig för. Han var hård och sade att ”din partner har inget val, men det har du, du kan lämna honom”, säger Marianne Mörck till Expressen.

Hela mitt liv gick ut på att lappa och laga

Att slå sig fri var en komplicerad process för Marianne, hon både älskade och hatade sin partner. Marianne var rädd för att mannen skulle gå under om hon inte var närvarande i hans liv.

Marianne Mörck adopterades bort: ”Det har präglat mitt liv”

– Jag delade med mig av min lön när han inte längre klarade att behålla sitt jobb. Men att min vän var så tydlig hjälpte faktiskt. Till att börja med bestämde jag mig för att försöka vara mindre omhändertagande. Jag försökte förhålla mig lite kallare till den här mannen. Jag minns att jag kände en riktig urkraft när jag ensam skulle flytta en gigantisk säng och han sade att jag aldrig skulle lyckas. Det var en lång process, men till slut lyckades jag lämna honom.

”Håller på att jobba ihjäl mig”

Under förhållandet hade Marianne Möck upprepade gånger fått höra att hon var ”värdelös”, en ”nolla”. För henne tog det tid att återfå självförtroendet, men när Marianne väl kom ut på andra sidan kände hon sig starkare än någonsin förut. I dag är hon trygg på sin egen insida, Marianne vet att hon klarar sig helskinnad – vilka motgångar hon än kan tänkas ställas inför.

Porträtt av Marianne Mörck

Marianne Mörck levde som medberoende till en alkoholist. Foto: TT

Trots svärtan i det destruktiva förhållandet har hon återfått tron på kärleken, flera gånger. Partners har kommit och gått. Marianne Mörcks senaste långa förhållande tog slut då paret krockade i personligheterna – men deras relation är god. De hörs regelbundet och Marianne har till och med suttit barnvakt till mannens barn.

Just nu har Marianne Mörck mycket på gång. Hon planerade tidigare att trappa ner på arbetsuppgifter, men i stället befinner hon sig plötsligt på toppen av karriären. Hon är i startgroparna med tre filminspelningar och tränar inför en kommande konsert. Men alla åtaganden är inte enbart gynnsamma, förklarar Marianne.

Jag blir sjuk i mitt sinne av att inte ha kontroll över vad jag ska göra

– Blodtrycket är jättehögt, trots att jag äter dubbel dos blodtryckssänkande tabletter. Jag håller på att jobba ihjäl mig och det påverkar psyket. Jag trivs med att jobba och älskar det jag gör, men jag blir sjuk i mitt sinne av att inte ha kontroll över vad jag ska göra, säger Marianne till tidningen.

Ibland behöver hon ta en insomningstablett före läggdags, för att lyckas lugna ner hjärnan som tenderar att gå på högvarv. Men till slut, när tabletten har verkat, kan hon äntligen landa lite. Då avrundar hon dagen genom att somna sked, med lilla Pysen. Ensam, men ändå inte.