Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Marie: "Jag berättade för hans fru om otroheten"

23 aug, 2021 
Benedicte Wessel-Holst
Kvinna i 50-årsåldern ser sammanbiten och tankfull ut.
Marie kom på att mannen som hon träffat via en dejtingapp var gift. Hon valde att kontakta hans fru, men sekunden senare ångrade hon sig. Var det rätt eller fel? Och vad säger experten?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Han hade en öppen blick och samtalet utvecklade sig snabbt till något annat än den ändlösa ström av standardfrågor som hon var så trött på att att både ställa och besvara.

Marie, 52, minns tydligt det första mötet med mannen vars profil hon svajpat höger på på dejtingappen. Nu satt de bredvid varandra i trädgårdssoffan hemma hos henne, och övertygelsen om att detta inte bara skulle bli en enda träff, var stark hos Marie.

Se också: 5 typer av otrohet

5 typer av otrohetBrand logo
5 typer av otrohet

– Det fanns en omedelbar kemi när vi möttes. Det kändes så enkelt och naturligt att prata med varandra. Jag minns att jag tyckte att han var attraktiv och intressant, och upplevde att det var ömsesidigt, berättar hon.

Annons

– Det var den där sköna känslan av att ”här finns det något”.

Under den första dejten berättade mannen att han varit gift, men att det var några år sedan.

– Jag minns att jag sa att det var fint att han hade varit singel ett tag, så att han inte nyligen kommit ut ur ett förhållande. Dessutom kom han in på att han hade ett ansträngt förhållande till sin egen far, som bedragit hans mor. Vi pratade om allt möjligt den kvällen.

Själv hade Marie varit singel ett bra tag. Sonen hade flyttat hemifrån för att studera. Ett krävande jobb med mycket resor och ett rikt socialt liv fyllde hennes dagar. Men då och då kunde hon känna saknad efter en pojkvän. Någon att dela kvällarna med. Dela upplevelser, och naturligtvis även sex.

Som så många andra hade Marie testat Tinder, dock utan att fastna för någon av dem hon träffat. Förrän nu. Nu hade hon fjärilar i magen.

– Jag såg fram emot nästa gång vi skulle ses, säger Marie som efter att de pratat hela natten kände sig säker på att det skulle bli fler träffar.

Annons

Inget stämde när hon googlade honom

Hon fick rätt. Ändå var det något med honom. Och jodå, han hade sagt vad han hette, men när hon googlade honom efter att han gått hittade hon ingen med det namnet. Ingen som stämde med de andra upplysningarna som han gett om sig själv. Men Marie sköt det ifrån sig. Han verkade ju så öppen om allt. Hon bestämde sig för att se hur det hela utvecklade sig.

– Vi träffades under ett halvårs tid och det gick inte många dagar mellan gångerna. Det var verkligen fint, säger Marie som efter hand blev förälskad i mannen.

– Men misstanken att han dolde något för mig växte. Han stannade sällan hela natten och han ville alltid att vi skulle träffas hemma hos mig.

Det hela slutade med en konfrontation. En kväll då de gjort upp om att äta på restaurang så ändrade han det till takeaway i sista stund, av en anledning som Marie fann märklig.

Då såg jag hur han fick tårar i ögonen

Efter att de ätit frågade hon honom rakt ut: ”Vem är du egentligen? Och kan jag få se ditt id-kort?”

Annons

– Då såg jag hur han fick tårar i ögonen. Och så kom en bortförklaring om att han varken hade legitimation eller bankkort med sig eller något. Han såg att jag förstod. Och jag såg att han förstod att han inte skulle komma ur det hela. Så drog han. Och så var det med det.

Marie ler lite och och beskriver känslorna och tankarna som infann sig. Vad skulle hända nu? Vad var detta? En man som ljög om vem han var – bara för att få sex? Vad var egentligen hans plan? Hade han fler samtidigt?

Så fort han är utom dörren googlar hon honom igen, nu med lite mer information, fler pusselbitar. Ganska snabbt hittar hon honom på Facebook under ett annat namn. Och nu ser hon också det som hon befarat. Han är gift.

Vad tänkte du då?

– Jag tyckte att det var förfärligt. Han gick från att vara en så fin och attraktiv kille till att framstå som en riktigt usel typ som jag inte hade lust att befatta mig med. Jag blev ju arg också. Att han tillät sig att hålla på sådär. Dessutom kände jag mig lite medskyldig. Jag hade ju misstänkt att det var något med honom. Jag kunde ha gjort en bättre koll, men så gillade jag honom ju. Det kändes så fint och bra att vara i detta att jag sköt undan tankarna.

Annons

Inget givet val

Marie suckar. För nu ställdes hon plötsligt inför ett dilemma som hon aldrig föreställt sig. Skulle hon berätta för frun vad hennes man höll på med? Vad vägde för och vad vägde emot?

– För mig var det inget givet val. Jag tänkte på två saker. Den ena var att jag tyckte att det var hemskt att han skulle gå ostraffad ur detta, att det inte skulle få några konsekvenser på det hela taget. Den andra tanken gällde ifall jag själv skulle ha föredragit att få veta ifall min man hade ett förhållande vid sidan av, förklarar Marie.

Själv hade hon velat ha den informationen. För att kunna göra ett val.

– Ändå finns det kvinnor som föredrar att inte veta. Som kanske anar något, men ändå låter det passera. Jag tänkte ju att hon kanske var i den situationen, berättar Marie.

– Efter att ha funderat fram och tillbaka i flera dagar bestämde jag mig. Jag skulle berätta för henne.

Marie skriver då ett kort meddelande via Facebook och bifogar en skärmdump av mannens dejtingprofil. Hon skriver att hon inte är helt säker på om detta är kvinnans make, men om så är fallet så kanske hon vill veta att han har en profil på Tinder. ”Jag berättar detta för dig eftersom jag inte tycker att det är rätt att du blir bedragen så här”, skriver Marie och nämner även vilken slags information mannen gett henne om sitt liv, och att de två haft ett förhållande som nu avslutats. Hon skriver också att hon inte önskar någon vidare kontakt med någon av dem. Så trycker hon på skicka.

Annons

Och ångrar sig omedelbart.

– Jag blev alldeles kall. Jag tänkte ”vad har jag gjort?” – och så började jag googla frenetiskt på om man kunde ta tillbaka ett sådant meddelande. Jag kände att det inte var rätt att blanda in henne. Jag hade ingen önskan om att skada henne på något sätt. Var det trots allt egna tankar på hämnd som hade drivit mig? Jag ställde mig alla de frågorna, säger Marie.

Gjorde hon rätt?

Marie tvivlade alltså på huruvida det var rätt att berätta för mannens fru att de haft ett sexuellt förhållande i flera månader. Så med den frågeställningen vänder vi oss till specialistpsykologen Eva Tryti. Borde Marie ha låtit mannens fru vara, eller var det moraliskt rätt att låta henne veta? Och hade det kanske en terapeutisk effekt för Marie själv att få ut det?

Det är ju ett klassiskt dilemma

– Det är ju ett klassiskt dilemma. Och för att ta slutsatsen först. Det är inte så att det alltid är bra för partnern att få veta. Vi har siffror på att omkring 50 procent av alla förhållanden spricker efter avslöjanden om otrohet, och oddsen är särskilt dåliga för dem med långvariga parallellförhållanden, säger Eva Tryti.

Annons

– I det här fallet har ju mannen lurat två kvinnor samtidigt. Det fordrar mycket planering och organiserande från hans sida, och är förmodligen svårare för en partner att förlåta, säger Tryti och påpekar att det också är väldigt lätt att förstå Maries känsla av svek, liksom hennes önskan att varsko.

– Det att hon i flera dagar tänkte över saken innan hon kontaktade frun, visar också att hon reflekterat över beslutet. Det är klokt.

Psykologen Eva Tryti, som uttalar sig om otrohet och svek.
– Det är inte så att det alltid är bra för partnern att få veta, säger specialistpsykologen Eva Tryti.

Eva Tryti har stött på både arga partners och försmådda älskare som i affekt skickar meddelanden om vad de upplevt till alla på partnerns kontaktlista. Det är inte att rekommendera. Som parterapeut har hon suttit i otaliga samtal med par som ska försöka lappa ihop tilliten efter avslöjanden om otrohet.

Annons

– Det är skillnad på om personen själv valt att berätta, eller om vederbörande blivit avslöjad. Ofta är det en slags kombination, förklarar Eva Tryti.

En kombination såtillvida att det varit många tecken, flera konfrontationer och så slutligen ett erkännande.

– Speciellt kvinnor har en ganska bra intuition när det kommer till dessa saker, säger Eva Tryti.

Det innebär inte alltid att förhållandet tar slut.

– Låt säga att kvinnan väldigt gärna vill fortsätta, och mannen gör klart att han inte kommer att upprepa det som hänt, då kan det gå, säger Eva Tryti och framhåller att det blir svårare ju längre förhållandet vid sidan av har pågått, och om det finns förälskelse med i bilden.

Tryti påpekar också att en del par har någon slags överenskommelse om att det är okej att träffa andra, bara man slipper få kännedom om varandras eskapader.

– Det kan till exempel handla om långvarig sextorka. Att paret är glada för varandra och för det de har ihop, men behöver något mer. I det här fallet, där mannen hade en Tinder-profil och tycktes lägga stor möda på att dölja vem han var, är det nog inte sannolikt att de hade ett sådant avtal. Ändå kan man inte veta hur situationen ser ut.

Annons

Huruvida man bör berätta eller inte ifall man får reda på att någon är otrogen är ofta något man diskuterar med väninnor. Men vad gör man då om man ofrivilligt snubblar över att någon i ens närhet har ett förhållande vid sidan av?

– Det är en tuff sits att hamna i. Ett alternativ är ju att konfrontera den som bedrar, och säga att vetskapen är väldigt obehaglig för dig. ”Hur menar du att jag ska leva med att känna till detta?” går det till exempel att fråga. Handlar det om någon i ens närmaste krets blir det svårt att låta bli att säga något, men det kan vara klokt att ge den du ertappat en möjlighet att själv berätta först, menar Eva Tryti.

Men Marie var inte bara någon som slog larm, hon blev ju även själv bedragen. Hur påverkar det oss att bli lurade på det viset?

– Det beror på vilket utgångsläge du har. Är man sårbar på förhand, kan det bli värre. Somliga kan bli väldigt skeptiska och tro att ”alla” män är bedragare.

Då är utmaningen, menar Eva Tryti, att inte bli för försiktigt och istället välja en tråkig partner.

Annons

– Men ett generellt råd är att vara lite på sin vakt inför de män som ”intar rummet”, som alla vänder sig om efter och som är väldigt proffsiga i en dejtingsituation.

Det skulle kunna tyda på en person som både är väldigt tränad i att ständigt träffa nya damer och som njuter i fulla drag av uppmärksamheten från beundrarna, och som helst vill uppleva den spänningen gång på gång.

– Det är mer normalt att famla lite i början. Inte att vara 100 procent världsvan, säger Eva Tryti.

Hon påpeker vidare att man bör ge sina dejter möjlighet att visa andra sidor än tafatt trevande, och att det kan ta lite tid.

Men har vi egentligen den tiden i dagens samhälle? Tja, det tycker ju många att de inte har, och så är det på’t igen.

– Det ser jag en hel del av, säger Eva Tryti.

Det kom ett sms

Tillbaka till Marie, som berättade för frun. Vad hände sedan?

– Efter några dagar fick jag ett sms. ”Om det var hämnd du var ute efter så har du lyckats”, skrev han. Jag svarade kort och nyktert att det inte handlade om det, och därefter har jag inte hört något, säger Marie.

Annons

Mannens fru hörde hon aldrig något ifrån. Idag, ett par år senare, står de fortfarande som gifta på Facebook.

Mitt mål var inte att de skulle lämna varandra

– Uppenbarligen tog de sig igenom den krisen. Att alla inte delar på sig efter sådana händelser har jag full respekt för. Mitt mål var inte heller att de skulle lämna varandra. Det handlade mest om att jag satt med en stark känsla av orättfärdighet. Skulle han bara få hålla på så?

Ångrar du idag att du berättade, eller tycker du att du fattade rätt beslut?

Marie ger sig själv några sekunders betänketid innan hon svarar:

– Bortsett från själva dagen då jag berättade så har jag inte känt ånger. Det betyder inte att jag är säker på att det var rätt. Men jag har tänkt att om det gällt mig så hade jag velat veta, och få göra valet om jag ville fortsätta förhållandet.

Marie är glad över att hon inte blev indragen i en konflikt som hon inte ville vara en del av. Att frun inte frågade henne om en massa detaljer. Eller att mannen inte straffade henne för att hon avslöjat honom. Det hade varit en jobbig situation. Hon är osäker på ifall hon skulle varsko om något liknande igen, i så fall måste det vara en nära vän som hon känner sig skyldig att vara ärlig mot.

Men Marie själv blev ju också bedragen. Hur har det påverkat henne?

– Jag har nog varit lite försiktig i överkant med att inleda något nytt. Självförtroendet är inte knäckt på något sätt, jag har inte känt mig dum. Men jag har prioriterat att vara tillsammans med dem som jag tycker om och är trygg med, så på så vis har det nog hållit mig tillbaka, avslutar Marie.

/Översättning: Helena Schoug

Annons