Melanie och Roger: Det var meningen att vi skulle träffas

Roger och Melanie träffades när de pilgrimsvandrade.

Roger Persson och Melaine Karl trivs tillsammans i Älmhult.

Foto: Jan-Erik Ejenstam

Hon lyssnade bara till hjärtat, och hennes tidigare beslut om att aldrig bosätta sig i ett annat land ändrades snabbt då hon mötte svenske Roger Persson på den spanska pilgrimsleden Santiago de Compostela.

Ömsom vandrade de tillsammans, ömsom var för sig, och sedan de avslutat pilgrimsvandringen har de fortsatt att vandra hand i hand.

För hans skull har Melaine Karl lämnat sitt älskade Bayern i Tyskland och flyttat till honom i Älmhult. Hon fick sitt svenska personnummer för ett år sedan, det har ordnat sig med jobb och hon har lärt sig svenska rekordsnabbt.

Hon stortrivs i sitt nya hemland och kallar mötet med Älmhult för ”Bullerbysyndrom”. Och allt detta för att ett flygplan var tre timmar försenat…

– Det var meningen att vi skulle träffas, säger de med en mun och ler varmt emot varandra. Många tillfälligheter spelade in, och att pilgrimsvandringen skulle leda fram till det här, hade vi aldrig kunnat föreställa oss.

Cajsa Tengblad och Arne Johansson: ”Blev tokkära”

Roger, 54, var frånskild sedan flera år och pappa till sönerna Lukas, 26, och Samuel, 23. Han hade länge jobbat på Ikea, parallellt med att han var deltidsbrandman.

Sammanlagt jobbade han 125 procent och det blev i mesta laget. Hösten 2014 gick han i väggen och blev hemma ett år, och började då sjunga i kör i Svenska kyrkan.

Engagemanget inom kyrkan behöll han, så också på hösten 2018 då han kände hur utbrändheten återigen jagade honom. Det var för mycket att göra på jobbet och han vände sig till sin chef: Fanns det möjlighet till att ta tjänstledigt och semester för att på så vis få en längre ledighet?

– Min chef sa ja till detta, och mina tankar mognade. Jag bestämde mig för att vandra pilgrimsleden Santiago de Compostela, och beslutade mig för att åka själv.

Träffades på flygplatsen i Paris

På skärtorsdagen 2019 började hans resa. Med tåg och flyg tog han sig till Paris, och tillbringade en natt på flygplatsen i väntan på flyget till Biarritz. Därifrån skulle han vidare till Saint Jean Pied de Port som är startpunkt för leden.

Allt var planlagt, men han hade definitivt inte räknat med att han skulle stöta ihop med Melanie, 34, på flygplatsen i Paris. Även hon skulle pilgrimsvandra, och detta i sällskap med sin styvmamma Leni.

– Vi flög från München till Paris, berättar hon. Men planet var rejält försenat, och vi insåg att vi skulle missa flyget till Biarritz. Det blev en natt på flygplatsen också för vår del, och först nästa dag skulle vi kunna ta oss vidare. Och det var då jag träffade Roger för första gången.

Hon drog sig då till minnes att hon hört att pilgrimer i möjligaste mån skulle försöka dela taxi från Biarritz till startpunkten, och på flygplatsen i Paris fick hon syn på en svartklädd man med ryggsäck. Han såg ut som en pilgrim och hon bestämde sig för att gå fram till honom och fråga om de kunde ta samma taxi?

– Jag undrade om han var pilgrim och fick ett jakande svar, skrattar hon. Jag presenterade mig som Melanie från Tyskland, och han var Roger från Sverige.

Roger och Melanie stötte på varandra då och då under pilgrimsvandringen Santiago de Compostela.

Roger och Melanie stötte på varandra då och då under pilgrimsvandringen.

Foto: Privat

Det var inget omedelbart ”klick" – efter natten på flygplatsen delade de taxi och tog sedan in på samma hotell. De pratade med varandra och tyckte om det de såg och hörde, men mer var det inte.

Pratade och drack vin när de sågs

Han gick sin väg, medan hon slog följe med styvmamman, och Roger bestämde sig för att stanna en dag vid startpunkten för att ordna pilgrimspass och känna in atmosfären.

Sedan var han redo att börja vandra. Där var inte så många svenskar, men han gick i sin egen takt. Ibland slog han följe med andra, ibland vandrade han ensam och då och då stötte han ihop med Melaine och de pratade en stund.

Se också: Så blir kärleksåret 2021 för ditt stjärntecken

2:50

Efter reklamen: Så blir kärleksåret 2021 – enligt ditt stjärntecken

(2:50)

Det hände också att de tog in på samma härbärge och en morgon hörde han en glad röst från ett fönster: ”Hej, Roger!”, ropade hon.

– När vi övernattade på samma plats satt vi och pratade och tog ett glas vin, men mer var det inte, ler han.

Melanie och Leni förbokade alltid rum för att vara på den säkra sidan. De ville veta var de skulle sova, medan Roger tog det mer som det kom. Men han sov också på härbärgen, där det fanns möjlighet att duscha, tvätta och äta.

Och en kväll var han både trött och frusen när han nådde målet efter dagens etapp. Han var på väg uppför en trappa när det nära nog blev frontalkrock. Melanie skulle ner för samma trappa, och de blev enormt glada över att se varandra.

–Då kramades vi för första gången, säger de och söker varandras händer.

De bestämde sig för att dela en öl och slog sig sedan ner vid matbordet tillsammans med ytterligare 15-20 personer. Efter middagen bestämde de sig för att delta i en Jesusmeditation och satte sig bredvid varandra. De blundade och lyssnade på musik när deras händer först snuddade vid varandra. I nästa ögonblick vilade hennes hand i hans.

– Det var en fin stund och något hände, minns han. Känslorna vaknade och jag blev minst sagt besviken när Melanie nästa morgon smet i väg med en italienare…

Roger och Melanie började vandra tillsammans

Han trodde att det var kört, men så var det nu inte. Italienaren var bara en av många pilgrimer som hon slog följe med en stund, och från och med denna dag började hon och Roger vandra tillsammans. De pratade och lärde känna varandra, och då hans engelska var lite bättre, hjälpte han henne och Leni med bokningar.

Efter sex, sju dagar skildes deras vägar åt. Hon åkte hem, medan han fortsatte vandringen och stundtals undrade vad han hade gett sig in på.

– Jag skulle gå över Pyrenéerna och hade med mig gåstavar. Men efter två kilometers vandring var jag helt slutkörd och hängde över stavarna. Då undrade jag vad jag egentligen höll på med…

Emma Hamberg: ”Medelåldern är fantastisk”

Men han fortsatte vandra och de pratade på WhatsApp varje dag.

Melanie lämnade sin sambo efter vandringen

Väl hemkommen ställdes Melanie inför ett stort problem: Hon var sambo, men kände att hon för sitt liv inte kunde fortsätta den relationen. Känslorna för Roger var så starka, även om de aldrig hade pussats – bara pratat och kramats.

– Jag insåg att jag måste ändra något och bestämde mig för att flytta ut. Jag fick bo hos min farmor som hade en tom lägenhet på 25 kvadrat.

De höll kontakten och det dröjde inte länge innan hon gjorde entré på svensk mark. Hon flög till Köpenhamn, där han mötte upp och de pussades för första gången.

Sedan var det raka spåret till Älmhult, och hon blev stormförtjust. Och när hon återvände till Bayern hade hon bestämt sig: Hon skulle säga upp sig från jobbet som förskollärare och flytta till sin stora kärlek i Sverige.

Melanie flyttade från Tyskland till Älmhult

Ingen kunde vara lyckligare över detta beslut än Roger. Och det blev flera förändringar i hans liv. Dels skulle han bli sambo, dels valde han att säga upp sig från jobbet på Ikea för att i stället börja arbeta deltid inom Svenska kyrkan, samtidigt som han behöll jobbet som deltidsbrandman.

– Det blev flera resor mellan Älmhult och Bayern för oss båda två, innan jag flyttade hit på riktigt, berättar hon. Min pappa och styvmamma Leni åkte också på Sverigesemester i husbil och blev oerhört förtjusta i trakten. De ville se var jag skulle bo…

Melanie bestämde sig för att lämna Tyskland och blev sambo med Roger i Älmhult.

Melanie bestämde sig för att flytta till Roger i Älmhult. Hon lärde sig svenska snabbt och jobbar som förskollärare.

Foto: Jan-Erik Ejenstam

Ett halvår efter deras första möte, den andra november 2019, kom hon till Älmhult, och hon kom för att stanna. Hon lärde sig svenska med blixtens hastighet och fick snart ett vikariat som förskollärare på en förskola som drivs av Osby pastorat. Hon jobbar också som modersmålslärare i tyska på Internationella skolan i Älmhult.

De har fått ihop sitt gemensamma liv, och han som är en hängiven Vasaloppsåkare med 33 lopp bakom sig, har fått henne att upptäcka tjusningen med att skida mellan Sälen och Mora.

Josefin och Jan träffades i skogen: Så håller vi kärleken vid liv

I vintras körde hon sitt första Vasalopp, och säkert kommer det att följas av fler. De tycker också om att vandra tillsammans och att vistas ute i naturen.

De har funnit sin livsmelodi och tonerna klingar i dur. Och det är som Roger säger:

– Mitt liv var inte dåligt innan jag träffade Melaine. Men en bit fattades och nu har jag funnit den!