Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Melinda Jacobs om att bli mamma igen och livet med E-Type

15 dec, 2022 
Joakim Löwing
Till vänster: Porträttbild på Melinda Jacobs. Hon har rosa hår som är uppsatt. Hon sitter på golvet och lutar sig tillbaka. Hon har på sig en beige stickad klänning. Till höger, Melinda tillsammans med fem barn, i famnen håller hon en bebis i vit overall. I bakgrunden syns träd.
Redan när Melinda Jacobs var 18 år anmälde hon sitt intresse för att bli kontaktfamilj hos socialtjänsten för första gången.
Melinda Jacobs älskar julen men på senare år har den varit tuff då hon påmints om Esmeralda. När tomten kommer den här gången är det inte långt kvar till hon ska föda sitt fjärde barn – och det första med sambon Martin ”E-Type” Erikson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I en av Martin ”E-Type” Eriksons absolut största hitlåtar sjunger han: This, this is the way, this is the way I want to live… Och den frasen – det här är sättet vill jag leva – stämmer så väl in på hans sambo Melinda Jacobs, 38, val redan i unga år.

Se också: Ruth Acosta fick lämna tvillingarna i Sverige – nu är familjen återförenadBrand logo
Se också: Ruth Acosta fick lämna tvillingarna i Sverige – nu är familjen återförenad

Melinda var bara 18 år då hon ringde till socialtjänsten första gången och anmälde sitt intresse för att bli kontaktfamilj.

– Jag sa till min dåvarande kille att jag förstår om det inte ligger högst upp på hans prioriteringslista, men att det för mig var väldigt viktigt, mitt kall i livet, berättar hon.

Annons

Bara tre år senare tog Melinda emot sitt första placerade barn – och antalet i dag som på ett eller annat sätt har passerat hennes familj är uppe i ungefär 20.

– Sju av dem har bott hos mig över längre tid, varav två gör det nu – en treåring och en tvååring. Av alla har fyra blivit vuxna och flyttat hemifrån och dessa har jag också en nära och bra relation med. För mig är familjehem ett livslångt uppdrag och jag är fortfarande en av de viktigaste personerna de har i sitt liv.

Det här är Melinda Jacobs

  • Född: 30 april 1984 i Norra Skrävlinge församling utanför Lund.
  • Familj: De biologiska döttrarna Vanessa, 17, Savannah, 15, och Vendla, 9. Är gravid tillsammans med sambon Martin ”E-Type” Erikson – tillökningen är beräknad till januari. Har dessutom två fosterhems-placerade barn på tre och två år. I hushållet bor också hunden Lovelia.
  • Bor: I ett hus i Vadstena.
  • Yrke: Opinionsbildare för utsatta barns rättigheter och författare, som gett ut boken Hon hette Esmeralda – berättelsen om Lilla Hjärtat. I vår är det dags för nästa alster, en barnbok. Har också en podd som heter Familjärt tillsammans med John och Johan Valencia.
  • Intressen: Inredning, dans, umgås med familj och vänner.
  • Utmärkelser: Utsågs till Årets kvinna 2021 av Expressen för sin kamp för utsatta barns rättigheter, där hon fått igenom nio lagändringar. Kom på andra plats (efter Anders Tegnell) när Icakurirens läsare korade årets viktigaste svensk 2021.
  • Aktuell: Med dokumentär-filmen Mammahjärtat på SVT play. Under ett års tid följde dokumentärfilmaren My Sandström Melinda.
Annons

Melinda vill inspirera andra till att vara familjehem

Melinda blev känd för svenska folket då hon förlorade sin familjehemsdotter Esmeralda, kallad Lilla hjärtat, till flickans biologiska föräldrar, där hon hittades död i januari 2020. Inte ens fyra år fyllda. Sedan dess har Melinda stångats i maktens korridor i Stockholm och envist kämpat till sig inte mindre än nio lagändringar vad gäller barns rättigheter för att det som hände Esmeralda inte ska kunna inträffa igen.

Både den kampen, och att följa Melindas övriga vardag hemma i huset i Vadstena där även hennes tre biologiska döttrar och numera Martin bor, går att se i en ny dokumentär på SVT av filmaren My Sandström.

Det är tyvärr många barn som far illa runtom i vårt land, som är i akut behov av att få komma till en ny familj.

– En stor anledning till att jag ställde upp var för att visa hur det fungerar att vara familjehem och inspirera andra till att också bli det. Det är tyvärr många barn som far illa runtom i vårt land, som är i akut behov av att få komma till en ny familj. Jag har aldrig ens för en enda sekund ångrat mitt beslut.

Porträttbild på Melinda Jacobs. Hon har rosa hår som är uppsatt. Hon sitter i en svart skinnfåtölj och håller i sin ljusa hund. Hon har på sig en beige stickad klänning.
Melinda Jacobs tog emot Allers i sitt hem i Vadstena. Pälsklingen Lovelina vill också vara med på bild.

Kanske kommer en del av hennes kall från då hon strax innan sexårsdagen hemma i skånska Teckomatorp fick höra att föräldrarna skulle skiljas.

Annons

– Min mamma och syster flyttade till Klippan, medan pappa och jag bodde kvar. Saknaden av mamma har säkert bidragit till att familjen och familjekänslan alltid har varit väldigt betydelsefull för mig. Min bästis Gunilla var fosterhemsplacerad i en mycket trygg familj som inte gjorde någon skillnad på barnen. Därifrån kommer antagligen att det inte spelar någon roll för mig om det är jag som har fött barnet eller inte. De som bor här är alla lika välkomna och får lika mycket kärlek av mig.

Fokuset bör ligga barnets bästa – inte föräldrarnas

Esmeralda var bara sju veckor då hon flyttade in till Melinda och hennes dåvarande man Lasse. Sedan bodde hon där på heltid ända tills tre års ålder.

– Esmeralda träffade bara sin biologiska mamma i 90 minuter var tredje vecka och jag var alltid med på deras möten. Den biologiska pappan var dömd till att inte få träffa henne alls. Sedan, helt plötsligt, började de att strida för att få tillbaka henne trots deras stora missbruksproblematik. Vi blev fruktansvärt chockade, ledsna, arga och frustrerade efter att kammarrätten beslutade att Esmeralda skulle flytta dit. Hon kände ju ingen av dem och hade all sin trygghet hos oss. För mig är det helt ofattbart hur det kan få gå till på det sättet.

Melinda tillsammans med fem barn utomhus, i famnen håller hon en bebis i vit overall. I bakgrunden syns träd.
Redan när Melinda var 21 år tog hon emot sitt första placerade barn. Antalet som på ett eller annat sätt har passerat hennes familj är nu uppe i ungefär 20.

Ungefär ett halvår senare hittades Lilla hjärtat död hemma hos sina biologiska föräldrar …

– I slutet av januari har tre år passerat sedan det hemska inträffade och är fortfarande jobbigt och tungt, saknaden är enorm. Speciellt nu vid juletider känns det lite extra. De två första jularna utan henne var tuffa. Det här var ju precis innan hon bragdes om livet och jag fick höra från en kontakt att hon, som jag starkt misstänkte, inte alls hade det bra.

Annons

Melinda Jacobs har fått igenom nio lagändringar

Den biologiska mamman dömdes senare av hovrätten till fängelse i åtta år, medan pappan gick bort.

Melinda sätter sig till rätta i soffan och fortsätter:

Myndigheterna har tagit mer hänsyn till de biologiska föräldrarna än de utsatta barnen.

– Om det enligt lag hade varit möjligt att kräva drogtester kunde det ha räddat Esmeralda, anser jag. Det stora bekymret i Sverige har länge varit att myndigheterna mer tagit hänsyn till de biologiska föräldrarna än de utsatta barnen. Och fosterhemmen har inte haft några rättigheter alls, inget att säga till om – även om barnet vuxit upp där. I exempelvis Norge läggs fokuset på barnets bästa i stället, där har vi en del att lära.

Men hittills har hon alltså fått till nio lagändringar, bland annat att kunna kräva drogtest på föräldrarna, och jobbar med ett aldrig sinande engagemang för fler. 2021 gav Melinda ut sin debutbok Hon hette Esmeralda – berättelsen om Lilla Hjärtat skriven tillsammans med Minna Tunberger, och boken östes av positiv kritik.

Annons

Samma år utsågs hon till årets kvinna av Expressen och har även startat Lilla hjärtat vänförening.

– Föreningen startades för att hedra Esmeralda. Syftet är också att göra skillnad för familjehemsplacerade barn och stötta familjehemmen i deras arbete. En del är även att familjehemsplacerade barn ska få önska sig olika saker, som vi försöker att uppfylla. Genom försäljning i vår webbshop och donationer har vi en grund att stå på.

Melinda ska snart bli mamma igen

Årets jul kommer att firas hemma, som vanligt med fokus på att det är barnens högtid. Det blir pyntande och bakande tillsammans, både lussekatter, pepparkakor och julgodis som knäck och ischoklad.

Porträttbild på Martin "E-type" och Melinda Jacobs. Martin håller armen om Melinda. Martin har svarta solglasögon på sig.
Martin och Melinda blev ett par i början av 2022 – sedan dess har mycket hänt i deras liv. Sambo, nyförlovade och nu gravida med första gemensamma barnet.

I Melindas allt större mage växer hennes och Martins barn till sig och kommer, om allt går som det ska, anlända någon gång i början av januari.

Annons

Det blir som den bästa julklappen av alla i efterskott.

– Det blir som den bästa julklappen av alla i efterskott. Jag är så glad över att ha träffat Martin och att kunna förverkliga hans dröm om att bli pappa. Han hade mer eller mindre gett upp hoppet innan han träffade mig och det känns underbart att vi ska få ett barn tillsammans.

De blev ett par i början av 2022 genom gemensamma vänner – och sedan gick det ganska fort innan hon blev gravid.

– Allt känns så rätt och det är underbart att jag ska få barn igen. Hade du frågat för ett år sedan hade det inte ens funnits på kartan, men det är ett bevis för hur fort livet kan ta nya svängningar.

Martin "E-Type"s stora hjärta

På senare tid har det blivit en hel del intervjuer både i tv och tidningar om att de blivit ett par.

Annons

– Tidigare har jag mest blivit uppmärksammad för det fruktansvärda som hände Esmeralda, där jag tvingades bita ihop för att inte bryta ihop totalt. Men nu är det plötsligt intervjuer som handlar om något roligt och positivt. Det är annorlunda mot vad jag är van vid, men är klart att jag njuter.

Porträttbild på Melinda Jacobs. Hon har rosa hår som är uppsatt. Hon sitter i en rosa soffa och lutar huvudet mot handen. Hon har på sig en beige stickad klänning.
Melinda Jacobs är aktuell med dokumentär-filmen Mammahjärtat på SVT play.

Att Martin är barnkär märkte hon direkt och han har fått en fin kontakt med alla hennes barn – både de biologiska och familjehemsbarnen.

– Han är jättefin med mina barn och de tycker mycket om honom. De har i sin takt fått närma sig honom. Att Martin har ett stort hjärta visar sig i att han har räddat hundar från Irland i många år. När man ser hur han är med sin egen hund förstår man att han blir en bra pappa. Han engagerar sig även i fåglar. När vi nyligen hade träffats och körde bil i Stockholms rusningstrafik kom en fiskmås spatserandes på vägen. Då stoppade han alla bilar och såg till att fågeln inte blev påkörd. Där insåg jag att det skulle bli vi. Vi har även väldigt roligt tillsammans och han är mycket spontan.

Annons

Även om Melinda ofta har stött på Martins musik är hon inte den som köpt en massa skivor med honom …

– Haha, nej, och tur är väl det. Skulle ha varit märkligt om jag plötsligt var tillsammans med en artist som jag var ett stort fan till, avslutar hon med ett skratt.

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att …

… baka pepparkakor och lussekatter?

– Det hör julen till och är något som vi alltid bakar.Vi gör även egen knäck och ischoklad. Barnen brukar bara orka vara med en kvart innan de tröttnar, men själv är jag nog en nia (haha).

… hitta rätt julklappar?

– Helt klart en tia. Jag skriver upp saker under hela året som barnen säger att de vill ha eller behöver.

… slå in julklappar?

– Det är kul och något jag går in mycket för. Jag vill att det ska bli fint. Brukar inte skriva några rim, men har ofta något temapapper att slå in med. En åtta.

… hinna med i tid, utan att behöva stressa ihjäl dig på slutet?

– Jag vill inte hålla på att stressa en massa och det händer att jag har köpt klart alla julklappar innan ens december har börjat (skratt). Är ute i rätt god tid när det gäller annat också. En sjua.

… griljera skinkan?

– Det är inte speciellt svårt när man köper en färdigkokt skinka. Bara att slänga ihop en blandning av äggula, senap och ströbröd. En sjua.

… agera jultomte?

– Haha, det har jag aldrig varit och skulle nog inte vara särskilt bra heller. Därför får det bli en etta. Jag vill inte att barnen ska känna igen vem som döljer sig där under. Vem vi anlitar som tomte varierar.

Annons