Micki försvann på den romantiska kryssningen

Lonnie Kocontes och Micki Kanesaki på Island Escape, mord på kryssningsfartyg.

Foto: TT

Lonnie och Micki hade ett intensivt förhållande. Äktenskapet kantades av lögner, svek och till och med skilsmässa. Ändå åkte de på en kryssning tillsammans. Bara en av dem kom hem igen.

Lonnie Kocontes och Micki Kanesaki träffades på juristbyrån i Los Angeles där båda jobbade. Lonnie var i 40-årsåldern, ansedd advokat och frånskild. Micki var sju år yngre och jobbade som advokatbiträde. De gifte sig 1995, skaffade hus och startade ett gemensamt liv.

Men det var ett skakigt äktenskap. Eller rättare sagt, Lonnie högaktade inte riktigt äktenskapslöftena. Micki fick höra att hennes man vänsterprasslade med en yngre kvinna. I samma veva fick han sparken från juristbyrån.

– Äktenskapet, jobbet, inkomsterna – allt började gå åt pipan, berättar Mickis bror Toshi.

Lonnie Kocontes och Micki Kanesaki

Paret Lonnie Kocontes och Micki Kanesaki träffades på advokatfirman där de båda jobbade.

Foto: TT

Till slut blev det ohållbart. Paret ansökte om skilsmässa 2002 och Lonnie flyttade från huset.

Men han landade mjukt och gifte snart om sig med fru nummer tre, Amy Nguyen, som han träffat på en dejtingsida redan innan skilsmässan. De hade träffats i smyg på olika motell i den lägre prisskalan innan affären kunde bli offentlig.

Ville lappa ihop äktenskapet med romantisk kryssning

Efter vigseln i Las Vegas hade Lonnie och Amy köpt ett gemensamt hem i Orange county. Men den ombytlige Lonnie hade inte slagit sig till ro för gott. 2005 lämnade han Amy och flyttade tillbaka hem till sitt ex Micki. Samtidigt försäkrade han Amy om att han älskade henne och att han egentligen inte ville lämna henne.

Förvirrande? Tja, kärlekens vägar äro outgrundliga …

Men det verkade i alla fall som att Lonnie ville lappa ihop förhållandet med Micki. Och rent praktiskt så ägde han ju fortfarande halva huset.

Kryssningsfartyget Island Escape.

Kryssningsfartyget Island Escape flöt på Medelhavet och erbjöd budgetresor.

Foto: TT

Men återföreningen var inte smärtfri. Polis larmades flera gånger till huset på grund av högljudda gräl, berättar Mickis bror.

– Sheriffen ringde mig och bad mig hämta min syster. De behövde säras på. Jag antar att de haft ett stort gräl. De slogs och Micki sparkade Lonnie på benet.

Lonnie visade dock tecken på att han var villig att jobba för att lappa ihop äktenskapet. Han bokade in en kryssning på Island Escape från Spanien.

"The Preppy killer" visade ingen ånger efter Jennifers död

Ett stort steg för en man som aldrig tidigare varit utanför USA. Och lite märkligt i omgivningens ögon. Varför åka till andra sidan jordklotet, när Karibiens övärld ligger runt hörnet?

Micki försvann på Island Escape

Det fanns dock fördelar för den ekonomiskt medvetne. Island escape var i själva verket ett fraktfartyg som byggts om för att frakta drinksugna britter. Det var helt enkelt en budgetkryssning.

Efter tre dagar ombord inträffar så katastrofen. Micki försvinner. Enligt Lonnie hade de varit i sin hytt när Micki sagt att hon skulle gå till restaurangen. Han hade lagt sig att sova och när han vaknade upp var hon fortfarande borta.

Lonnie hade letat överallt och frågat medpassagerare om de sett henne, men det fanns inget spår efter Micki.

Poolliv på Island Escape

Island Escape var ett före detta fraktfartyg.

Foto: TT

Island Escape la till I Neapel där Lonnie inkvarterades på hotell medan italienska myndigheter försökte lösa Mickis försvinnande. Det blev bara en natt.

Så fort han fick tillfälle tog han planet hem till USA och fru nummer tre, Amy Nguyen.

– Jag kan ju inte spekulera i varför han inte stannade kvar och hjälpte polisen att leta efter henne, säger Orange Countysheriffen Donald Voght.

Skrev testamenten om att ärva varandra

Mickis bror berättar att Lonnie och Micki skrivit nya testamenten innan kryssningen. Enligt dessa skulle de före detta makarna ärva varandra rakt av om den ena dog före den andra.

Polisen går igenom Island Escape från för till akter i jakt på spår efter Micki. Men hytten är välstädad och det finns inget som tyder på våldsamheter eller liknande. Fartyget har heller inga övervakningskameror ombord. Micki är borta och Medelhavet är stort. Oddsen för att hitta en person som fallit överbord är låga.

Se också: Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad
1:46

Efter reklamen: Se också: Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad

(1:46)

Slå på ljud

Men i det här fallet besegras oddsen när en italiensk patrullbåt observerar något som ligger och flyter på ytan. Och då har det bara gått 36 timmar sedan hon anmäldes försvunnen. Obduktionen visar att det inte varit någon olycka. Micki har inget vatten i lungorna. Hon har strypts innan hon hamnade i vattnet.

Dessutom hade hon smycken på sig, så det verkar otroligt att hon blivit rånad.

I det här läget är Lonnie inte misstänkt med FBI vill ha svar på en del frågor. Som varför han valt just Island Escape för kryssningen? Ett kryssningsfartyg som inte ens gör reklam för sig på den amerikanska marknaden. Ett val som gör att Lonnie är tvungen att skaffa sig ett pass för första gången i sitt liv.

Hade mördat sin fru på samma fartyg

Det visar sig att Lonnie inte är den första amerikan som bokat in sig på Island Escape. Fartyget gick tidigare under namnet Star Dancer med hemmahamn i Long Beach, Kalifornien.

I februari 1988 hade kirurgen Scott Roston bokat in sig på fartyget för en smekmånadskryssning till Mexiko med sin fru Karen. Bara Scott kom hem. Han dömdes senare för att ha strypt sin fru Karen och dumpat henne i Stilla havet.

Svartvita foton av läkaren Scott Roston och hans fru Karen Roston.

Knappt 20 år tidigare hade läkaren Scott Roston åkt på kryssning på samma fartyg med sin fru Karen Roston, som ströps av sin man och dumpades i Stilla havet.

Foto: TT

Mickis bror Toshi reagerade starkt när han fick höra talas om Dr Roston. Det var inte svårt att lägga ihop ett och ett.

– När jag läste om mordet på Karen Roston så tänkte jag att ”wow! Kanske har Lonnie också läst det här”.

Under tiden som FBI arbetar med fallet får Lonnie oväntat stöd av Amy som står stadigt vid hans sida. Något som kan tyckas märkligt eftersom Lonnie övergav henne för att återvända till Micki. Men hon berättar att Lonnie var uppriven – och helt ovetande om vad som hänt – efter Mickis försvinnande.

Lonnies kompis, privatdetektiven Bill Price, intygade också att kamraten var fredlig och aldrig skulle tillgripa våld. Trots det ställs Lonnie inför rätta, misstänkt för mordet på sin före detta hustru ombord på Island Escape.

Vittnade under hot

Men domstolen underkänner bevisningen som FBI skrapat ihop. Det finns indicier, men inga bevis. Lonnie kan gå vidare i livet. Han flyttar till Florida och, sin vana trogen, gifter om sig med en ny kvinna.

Mordet på Island Escape försvinner ur det allmänna medvetandet men rättvisans kvarnar fortsätter att mala. Sex år efter att Lonnie friats i domstol tar åklagaren i Orange County upp fallet igen. För nu visar det sig att både Amy och Lonnies kompis Bill Price har andra historier att berätta.

Amy berättar nu att hon vittnat under hot och att hon fortfarande kände sig hotad. Enligt Amy hade Lonnie och Bill kokat ihop mordplanerna tillsammans.

– Lonnie berättade för mig att Bills kompanjoner skulle slänga Micki i vattnet, med Bill och hans flickvän som vittnen, berättade Amy i rätten 2020 och tillade att när den ursprungliga planen gick om intet hade Lonnie sagt att han ”var tvungen att ta saken i egna händer”.

Då, när hon hörde planerna, trodde Amy bara att det var snack. Inget att larma myndigheterna om.

Anlitade lönnmördare för att fixa hustrun

När det gick upp för henne att planerna verkligen satts i verket hotade Lonnie henne med att hon också skulle åka dit som delaktig eller råka ut för något liknande.

Lonnies försvarare gick till ettrig motattack. Han menade att Amy ”coachats” av Bill Price. Privatdetektiven och Lonnies vänskap hade nämligen förbytts i fiendskap efter en infekterad tvist om pengar.

Lonnie höll fast vid sin oskuld och menade att han hade tagit ett sömnpiller i hytten. När han vaknade var Micki borta.

Lonnie Kocontes under rättegången 2020

Lonnie Kocontes dömdes mot sitt nekande för mordet på sin ex-fru.

Foto: TT

Men de besvärande omständigheterna hopade sig alltmer. När det dessutom kom fram att Lonnie från häktet försökt leja lönnmördare för att ta hand om Amy så fick åklagarsidan trumf på hand.

Luft i lungorna avslöjade mördaren

I den avgörande rättegången fälldes den före detta advokaten Lonnie Kocontes för mordet på sin före detta hustru ombord på Island Escape. Motivet var den miljon dollar som skulle tillfalla honom enligt det testamente som satts ihop innan kryssningen.

Lonnie kom nästan undan med mordet, konstaterade distriktsåklagare Todd Spitzer efter avgörandet.

– Förutom det faktum att han ströp henne innan hon kastades överbord. Eftersom hon dog innan hon hamnade i vattnet hade hon kvar luft i lungorna och flöt. Och som ett mirakel så kunde hon anträffas.