Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Lotta: Min dotter blev för full på en fest

01 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Två tjejer på en fest.
Jag glömmer aldrig den dagen Marie hade sin första fylla.
Det var en fruktansvärd upplevelse som slutade med ambulansfärd till sjukhuset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 10 hollywoodstjärnor som inte dricker alkohol - därför är de nyktraBrand logo
Se också: 10 hollywoodstjärnor som inte dricker alkohol - därför är de nyktra

När min dotter Marie var 14 år skulle hon på sin första fest på ungdomsgården.

Vi hade ännu inte haft samtalet om alkohol och fester, men Marie verkade inte heller intresserad av att dricka, så det fanns ingen anledning att fokusera på det om hon inte ens hade övervägt att prova det, tyckte vi.

Dessutom var det inte tillåtet att dricka på ungdomsgården, så det verkade inte aktuellt. Jag hade kollegor med barn i samma ålder och de hade avtal med dem om hur mycket och när de fick dricka.

Det förstod jag inte, för enligt min åsikt var det alldeles för tidigt att ha den konversationen med en 14-åring.

Annons

Jag vaknade av telefonsamtalet – vad hade hänt min dotter?

Marie och hennes bästa väninna tillbringade hela eftermiddagen med att prova kläder och göra sig i ordning för kvällens fest, så när de åkte iväg strax efter middagen var de redo och på gott humör.

De skulle träffa några andra hemma hos en kille från klassen innan de tillsammans skulle gå ner till gården.

Jag kunde inte låta bli att le åt tjejerna när jag såg dem gå iväg arm i arm på gatan. De var så förväntansfulla och glada.

En och en halv timme innan Marie skulle vara hemma ringde telefonen. Jag satt och halvsov framför tv:n och hade planerat att hålla mig vaken tills Marie kom hem vid halv tolv, eftersom det var första gången hon fått tillåtelse att vara ute så sent.

Jag vaknade dock abrupt när Maries väninna nästan skrek att jag var tvungen att komma och hämta Marie eftersom hon inte mådde bra. Med hjärtat i halsgropen sprang jag ut till bilen och körde den korta vägen till ungdomsgården. Vad kunde ha hänt?

Annons

Det slog mig inte alls att Marie skulle ha kunnat dricka.

Hon hade blivit för full

När jag svängde in på parkeringsplatsen såg jag omedelbart ambulansen som stod utanför ingången. Ett ögonblick senare kom två sjukvårdare ut genom dörren med Marie på en bår. Maries väninna gick bredvid, helt förstörd.

Jag sprang mot ambulansen och stammade fram att jag var hennes mamma. Ambulansföraren log lugnande åt mig och sa att hon mådde bättre än vad man först trodde, men att de tog med henne in för säkerhets skull. Jag var välkommen att åka med.

Enligt min dotters väninna hade Marie druckit för mycket. Det var hon som hade berättat vad som hade hänt, eftersom min dotter självklart inte hade varit kapabel till det.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Jag minns ambulansresan som en mardröm. Min lilla flicka låg blek och orörlig med mascaran hon noggrant hade applicerat tidigare på kvällen utsmetad under ögonen.

Trots att sjukvårdaren hade sagt att hon förmodligen skulle återhämta sig, fruktade jag att hon skulle dö ifrån mig precis där i ambulansen.

Lyckligtvis slutade Maries första möte med alkohol inte så dramatiskt, och efter några timmar på akutmottagningen fick jag tillåtelse att ta med henne hem igen.

Sjuksköterskan ansåg att Marie hade fått sig en rejäl skrämsel och att hon framöver skulle vara mer försiktig med alkohol. Jag log blekt och sa att jag hoppades att hon hade rätt.

Min dotter mindes inte mycket från kvällen

Dagen efter berättade Marie att de var en liten grupp från klassen som hade kommit överens om att dricka hemma hos en klasskamrat innan festen. De hade delat på en flaska vodka och blandat den med cola. Några av de andra hade inte tyckt om det, men Marie hade en teknik där hon svalde det utan att smaka.

Annons

Hon mindes inte mycket från kvällen, så vännen har fyllt i de tomma hålen. Redan på väg till gården mådde Marie illa och kort därefter svimmade hon på toaletten.

Jag har inte skällt på Marie, för hon har varit tillräckligt olycklig över att det gick så illa, men vi har pratat om vad som händer i kroppen när man dricker.

Trots att Marie säger att hon aldrig kommer att dricka igen, har vi också diskuterat vad och framför allt hur mycket hon får dricka om hon skulle få lust igen.

Maries upplevelse har lärt mig hur viktigt det är att vara förberedd på händelserna och lyssna på andra med barn i samma ålder.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons