Min dotter har blivit sexuellt trakasserad

Min dotter har blivit sexuellt trakasserad
Veckans läsare vill stötta sin dotter som haft problem med en kollega som gått över gränsen.

Nyligen berättade min dotter för mig att hon utsatts för sexuella trakasserier av en manlig kollega. Hon berättade hur hon under lång tid fått utstå trakasserier fån kollegan. Han anspelade på sex verbalt men också handgripligen då han kunde tafsa på henne och trycka sig mot henne när de var ensamma.

Mannen hade varit längre på arbetsplatsen än min dotter och till en början höll hon god min och tänkte att det skulle gå över. Hon blev trakasserad varje dag. När hon var ledig skickade han nakenbilder på sig själv via mobilen och även sms med grovt sexuellt språk. Det blev en hopplös situation för min dotter. Hon visste inte vad hon skulle ta sig till. Hon var rädd att mista jobbet och kände att hon inte vågade ta upp det med sina chefer. Så hon bet ihop och bar allt för sig själv och försökte hitta strategier för att undvika kollegan.

Men så en dag fick hon nog och mycket tack vare diskussionerna kring #metoo valde hon att anmäla arbetskamraten. Hon har fått stöd av sina chefer men det finns kollegor som tittar snett på henne och tycker att det är hon som gjort fel som har anmält arbetskamraten. Hon har det jättejobbigt just nu och jag känner att jag vill hjälpa henne och visa mitt stöd. Hur ska jag göra?
Lisen

Relationsexperten Marcus Edstam: Din dotter skuldbeläggs och mannen kommer undan

Det din dotter har varit med om verkar tyvärr vara en vanlig upplevelse för kvinnor. En del människor utnyttjar sitt maktövertag genom att tvinga till sig en annan människas kropp utan hänsyn till dens känslor och behov. Det är inte alltid saker utvecklas och blir till det bättre men förhoppningsvis kan #metoo stärka människors rättigheter och förståelse för våra olika behov av integritet. På ett märkligt sätt kommer människor ibland undan med att bete sig illa mot andra. Som i det fall du beskriver skuldbeläggs din dotter och mannens beteende förlåts och ursäktas. Det du kan göra för din dotter är att tala med henne och uttrycka ditt stöd, fråga henne om vilken hjälp och stöd hon önskar. Det tror jag skulle kunna göra stor skillnad för henne i hennes nuvarande situation. Var stolt och känn glädje över att du har en dotter som visar mod och sätter gränser för vad hon vill och inte vill. Det kommer hon att ha glädje av i sitt liv men det kan också ibland orsaka smärta. Men utan den smärtan riskerar hon att känna ännu mer smärta då det alltid tycks finnas människor som är beredda att utnyttja en annan människas underläge även om min erfarenhet är att de flesta av oss är mer goda än onda.

Har du en fråga till terapeuten?

Mejla frågan till [email protected] eller skriv till: Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Förtroligt”.

[Newsletter]