Min man levde ett dubbelliv

Efter 15 år tillsammans fick Malin veta att hennes man levde ett dubbelliv.
Malin och Jakob hade levt tillsammans i 15 år och hade barn, trivsamt hus, familjeföretag och en stor vänkrets. De var lyckliga – åtminstone var Malin det...

Jag litade blint på honom

De var det perfekta paret. Relationen var trygg efter 15 års äktenskap. Det var också den bild av dem som omgivningen hade, tills hemligheten avslöjades.

–Det vi byggt upp raserades över en natt. Jag hade verkligen offrat allt för vårt förhållande, han måste ha fått en 40-årskris, säger Malin.

Malin är 39 år och säger sig må bättre än någonsin. Hon vill återge sin historia för att stärka andra kvinnor som blir bedragna. Hon har inte låtit sin självkänsla knäckas, trots svårigheterna som började för två år sedan.

–Det som räddat mig är att jag direkt insåg att min man inte mår bra, att han har problem. Jag tror att det hjälpte att inte ta på mig skulden, för det gör nog många kvinnor. Man undrar vad man gjort fel och varför tycker han mer om den andra? Men så kände jag inte.

Malin har heller aldrig varit otrogen. Hon hade nog aldrig någonsin lämnat sin man – för henne är äktenskapet något som man kämpar för livet ut. Det trodde hon också att hennes före detta man Jakob tyckte, och var därför helt oförberedd på det svek han skulle utsätta henne för.

Malin tycker inte att de bråkade särskilt ofta och de hade sex flera gånger i veckan.

– Han var nöjd men ville ha mer passionerat sex och det ville även jag, som när vi var nyförälskade. Men vårt sexliv var ändå bra jämfört med många vi kände, förklarar Malin.

Kanske hade de kommit in i för många vardagsrutiner utan nya influenser under de sista tre åren. Hon lagade alltid kvällsmat och när han kom hem gick han ofta raka vägen förbi henne, satte sig och pratade i telefon eller satt vid datorn. Hon kunde komma i nya kläder eller ny frisyr, men han såg det inte, minns Malin.

Hon var besviken, men höll fasaden utåt och hoppades att de skulle hitta tillbaka till den förälskelse de en gång känt.

Se också: 5 typer av otrohet

5 typer av otrohet
1:25

Efter reklamen: 5 typer av otrohet

(1:25)

Slå på ljud

Köpte ring till sig själv

Deras gemensamma vänner trodde att de var lyckliga och Malin ville ge sken av det. Hon köpte en ring till sig själv, men sa att det var en gåva från Jakob. De hade bestämt sig för att skaffa ett tredje barn efter att han avklarat nästa affärsresa utomlands.

Men inget blev som Malin hade tänkt sig. När Jakob kom hem några veckor senare tyckte hon att han plötsligt luktade illa.
– Hygienen skötte han, men jag klarade ändå inte av hans doft. Då hade han varit otrogen första gången, utan att jag visste om det. Det kanske var hennes doft eller så kände jag omedvetet att något inte stod rätt till, säger Malin.

Minnen väcks till liv. Veckan innan Jakob skulle i väg på en ny tjänsteresa led han av ångest och kallsvettningar och Malin trodde att det berodde på att företaget gick dåligt. För att han skulle må bättre föreslog hon honom att boka ett extra lyxigt hotell, vilket han också gjorde. Vad Malin inte visste var att den nya kvinnan skulle bo med honom. När Jakob sedan väl rest gick det några dagar och han svarade inte i mobiltelefon som han brukade.

–Jag hade en konstig känsla av att något var riktigt fel, att han kanske hade begått självmord. Det var som om jag hade myror under skinnet, så olustigt kändes det, berättar Malin som varken kunde äta eller sova och gick ner sju kilo på en vecka.

Kryptisk i telefon

När hon väl fick tag på sin man ville han knappt prata. Hon måste ge honom tid till att känna, sa han kryptiskt.
–Han var jättekonstig. Men jag kunde inte tro att han var otrogen, han var inte den typen, säger Malin.

Hon fick en chock när det en kväll kom fram att han hade gått bakom hennes rygg under några månader. Han berättade i telefon hur han blivit störtförälskad i en kvinna som han träffat på ett hotell. Malin kunde inte tro att han skulle överge sin familj för så spontana känslor, och det första hon sa var ”kom hem, vi löser det på något sätt”.

–Alla kan göra misstag och jag var beredd att ge honom en ny chans. Men han ville stanna några veckor till! Det var det största sveket, att han inte ville lösa det. Även om han inte ville gå vidare med mig så hade han kunnat komma hem och lösa det snyggt.

Den kärlek de känt, allt de hade byggt upp under så många år, var det inte värt mer?

Malin blev förvirrad och minns hur hon fick flera parkeringsböter veckan därpå, därför att hon inte kunde tänka klart. Hon berättade för vänner och familj vad som hänt, och alla stöttade henne.

–De gjorde allt för att jag inte skulle gräva ner mig. En vän tog ut mig på fester. Fastän jag inte hade någon direkt lust så gjorde jag det, och faktum är att jag mådde bättre av att göra sådant som jag normalt tycker är roligt. Den känslan höll jag fast vid den första tiden och det underlättade nog tillvaron lite.

Höll skenet uppe

Malin försökte hålla skenet uppe inför barnen för att inte oroa dem. När deras pappa kom hem efter två månader var han inte alls närvarande, utan pratade bara med sin nya kvinna i telefon och barnen blev ledsna.

Jakob sa att han var trött på att ha ansvar och la ut bilder på sig och den nya kvinnan tätt omslingrade på Facebook innan ansökan om skilsmässan ens lämnats in.

– Det var hänsynslöst och förnedrande men han var så förälskad, nästan som den nya kvinnan var en drog, berättar Malin som hade det extra tufft då hon var anställd i sin mans bolag.

De första fem månaderna efter att otroheten uppdagats jobbade hon som vanligt, bland annat med att ta hand om alla reseräkningar. Då såg hon hur mycket pengar som gick till resor till landet hans nya kvinna bodde i.

– Ibland kunde han prata i telefon med henne, trots att jag satt bredvid. Jag kämpade på, men till sist vägrade han låta mig komma till jobbet. Jag fick lön men skulle stanna hemma, berättar Malin.

Jakob undvek henne allt mer, svarade inte ens på sms när han hade barnen några gånger i veckan. Jakob umgicks med barnen i bolagets hyreslägenhet då han var i Sverige. Malin kände sig sviken, och det var barnsligt kan hon tycka i dag men hon ville hämnas på något sätt för att må bättre.

–Jag tänkte att kan han ha sex med någon annan, så kan jag, berättar Malin som vid ett tillfälle raggade upp en man på krogen och tog taxi hem till den gemensamma bostaden.

Hon träffade så småningom en älskare för att slippa känna sig ensam och ju längre tiden gick, desto mer insåg Malin att hon inte hade saknat Jakob sedan de skildes åt. Det gav henne ny energi och hon ställde in sig på att gå vidare, men då kom nästa chock: Jakob använde pengar som Malin investerat i hans bolag.

–Jag hade litat blint på honom och satsat en miljon kronor i hans bolag. Nu spenderar han pengarna på sin nya kvinna, berättar Malin och skakar på huvudet.

Indrivningskrav

Nyligen slutade han dessutom att betala på bolånet för deras bostad utan att tala om det för henne. En dag fick hon plötsligt indrivningskrav från Kronofogden.
–Jag får inte ha en betalningsanmärkning när jag ska köpa lägenhet, men tack och lov lyckades jag undvika det, säger Malin som tycker det är skönt att hennes före detta man nu har bosatt sig i utlandet.

Tack vare samtal med en psykolog har Malin fått ur sig sin ilska över hur Jakob behandlat henne och barnen. Nu planerar han att gifta sig och Malin hoppas att han blir lycklig. Hon tycker mest synd om barnen som inte får träffa sin pappa så ofta, men hon talar aldrig illa om honom inför dem, betonar hon.

–Jag vägrar att bli bitter, och jag är faktiskt gladare och friare än vad jag varit på många år, säger Malin och tillägger:
–Antingen kan man tycka synd om sig själv eller se möjligheterna. Jag vill tro på kärleken igen. Längtan efter att bli förälskad blir starkare för varje dag.

Av Therése Weber Cedergren

Foto: Shutterstock (bilden är arrangerad)