Läsarberättelse: Min pojkvän kände till sådant jag bara berättat för min väninna

Två unga kvinnor sitter på café och ler åt något som de tittar på på en surfplatta.

Foto: Shutterstock/TT (Bilden är arrangerad)

Hade Erika svikit mitt förtroende? Var det därför Max visste? Jag måste få ta reda på hur det låg till, så jag gjorde ett litet test …

Max och jag lärde känna varandra våren 2019 och blev jättekära. Jag presenterade honom för familj och vänner, och fick träffa hans närmaste.

Kim var Max bästa vän och han var tillsammans med Erika. Det var upplagt för att jag och Erika skulle bli kompisar för vi gillade varandra direkt och upptäckte att vi hade mycket gemensamt. Efter bara några månader hade jag börjat tänka på henne som min allra bästa väninna. Det kändes som att vi kunde prata om allt.

Snart skickade vi dagligen en massa meddelanden och vi visste precis vad som hände i varandras liv. Jag var säker på att jag kunde lita på henne, och att hon höll det jag berättade för sig själv. Precis som jag gjorde.

På vår ettårsdag överraskade Max mig med en dyr märkesväska. Den var egentligen inte min smak, men det sa jag inte för jag ville inte såra honom. Erika skrek högt när hon såg väskan och sa att jag måste vara typ världens lyckligaste, eller något i den stilen.

Jag använde väskan några gånger, men trivdes aldrig med den.

Väskan skulle bekosta tandläkarbesöket

Även om Max och jag flyttat ihop har vi separat ekonomi. Så fick jag nyligen en oväntat hög tandläkarräkning och då kom jag på idén. Jag kunde sälja väskan. Det var länge sedan jag använt den och jag tänkte att Max nog aldrig skulle upptäcka det.

Läsarberättelse: Min bästa väninna blev ihop med min son

Jag la ut väskan på nätet och Erika var den enda som fick veta. Hon lovade att inte säga ett ord till någon.

Det gick en vecka och sedan kom Max hem en dag och var jättesur. Samma dag hade jag sålt väskan och var lättad över det. Jag frågade vad som var fel och till min förvåning så visste han att jag lagt ut den dyra väskan på en köp- och säljsajt.

– Det var inte det jag tänkte mig jag köpte den! sa han argt.

Jag skämdes, men undrade samtidigt hur han fått veta

Jag skämdes, men undrade samtidigt hur han fått veta. Hans förklaring var att han suttit på kontoret och surfat på nätet för att se vad en sådan väska kostade nu, och så hade han plötsligt sett min annons.

Det tyckte jag verkade vara ett konstigt sammanträffande och jag kunde inte släppa tanken på att Erika nog sagt det till Kim, som i sin tur berättat för Max. Men det förnekade han bestämt.

Jag måste få veta om jag kunde lita på henne

Under de närmaste dagarna var det dålig stämning mellan oss. Jag var ledsen över att det blivit så här, men gjort var gjort.

Fast det kändes viktigt att reda ut om jag kunde lita på Erika eller inte. Jag ville inte fråga henne rakt ut, för plötsligt var jag inte säker på att hon skulle tala sanning. Därför bestämde jag mig för att göra ett litet test.

Läsarberättelse: Hon kom in i mitt liv som en frisk fläkt – men snart kände jag mig kvävd

Jag berättade för Erika att jag kanske skulle åka på kurs en vecka i augusti, men att det tills vidare var hemligt. Varken hon eller Max kände någon på mitt jobb, och i verkligheten var det en av mina kollegor som skulle på kurs.

En vecka senare ville Max prata om sommaren och föreslog att vi skulle ge oss ut på en två veckors cykelsemester i augusti.

– Det låter toppen! sa jag.

Han tittade förvånat på mig.

– Men du kunde väl inte ta semester i augusti? frågade han.

Se också: 5 saker du måste komma ihåg om du blivit dumpad av en vän

5 saker du måste komma ihåg om du blivit dumpad av en vän
2:00

Efter reklamen: 5 saker du måste komma ihåg om du blivit dumpad av en vän

(2:00)

Slå på ljud

Det hade jag inte sagt ett ord om. Jag höll god min, men innerst inne blev jag ledsen. Nu var jag nästan helt säker på att det var Erika som sladdrat om både väskan och kursen.

Jag umgås fortfarande med Erika, men jag berättar inte längre allt för henne. I gengäld har jag återupptagit kontakten med två av mina gamla väninnor som jag kom lite ifrån eftersom jag tyckte att Erika var mer spännande. Men till skillnad från henne så vet jag att dem kan jag lite på, och för mig är det det viktigaste med vänner.

/Astrid