Min väninna blev min hallick – när jag var 14 år

Merly var bara 14 år gammal när hon började sälja sin kropp.

Foto: Peter Cohn

Merly gick på högstadiet när hon började sälja sin kropp, hotad av en äldre väninna.
– När jag inte ville sa hon att hon skulle avslöja saker jag berättat i förtroende.

Merly var 14 år när helvetet bröt loss

Första gången Merly Åsbogård sålde sin kropp gick hon i sjunde klass och det gick rykten om henne på skolan. Detaljer om hennes sexdebut hade läckt ut och hon utsattes för trakasserier och glåpord. En äldre väninna ställde upp med mat och kläder och Merly sov ofta över i hennes lägenhet. Men när kvinnan behövde pengar till hyran började utpressningen.

– Hon tyckte att jag hade fått så mycket av henne och ville att jag skulle betala tillbaka. När jag inte kunde föreslog hon att jag skulle prostituera mig. När jag inte ville sa hon att hon skulle avslöja för andra sådant som jag berättat för henne i förtroende och som jag absolut inte ville skulle komma ut. Jag hade precis gått igenom ett helvete och var livrädd för ännu ett.

Några veckor senare blev hon upplockad av en torsk som väninnan hade ordnat. Merly blev körd till en skogsväg och utsattes för övergrepp. Efteråt gjorde hon klart för väninnan att hon aldrig skulle göra om det.

– Om du inte fortsätter förstör jag ditt liv, sa hon. Det var som att få en pistol tryckt mot huvudet, så jag fortsatte, berättar Merly, som idag är 34 år och mamma till två döttrar.

En klassresa

Strax innan vi ska ses hör Merly av sig med ett sms. Hon har just flyttat och behövde fixa en grej i sin gamla lägenhet som drog ut på tiden. Nu väntar hon på bussen. En halvtimma senare sitter vi i köket i den stora lägenheten i ett lugnt och tryggt bostadsområde i Borås.

Jag vet inte hur det gick till, men de vill kanske ha sådana som mig här.

– Jag har gjort en klassresa inom arbetarklassen. Innan bodde vi på 60 kvadratmeter i andra änden av stan. Här är mycket lugnare och inga gäng som hänger på gatorna. Jag fick lägenheten ganska snabbt. Jag vet inte hur det gick till, men de vill kanske ha sådana som mig här.

Jag sålde sex efter skolan

Hon syftar på att hon sticker ut och att hon är van vid det. Som svart och adopterad från Colombia syntes hon i det lilla samhället utanför Borås där hon växte upp.

Merly pratar snabbt men tydligt. Det är svårt att förstå att denna verbala småbarnsmamma med stark personlighet har varit nere på botten i tungt drogmissbruk och prostitution. Men det är hennes livshistoria som hon ofta föreläser om och som ingår i föreställningen Född hora som spelas på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. Merly berättar att hon hade en bra uppväxt.

Familjen, som bestod av mamma, pappa och två syskon, bodde på landet och de närmaste grannarna var släktingar. Det var idylliskt på många sätt och de första åren kände hon sig inte annorlunda. Hon gillade skolan och tyckte om att plugga och presterade bra. Men det var också i skolan som hon förstod att hon inte var som alla andra.

– Jag blev värderad som tjej, svart och adopterad. Jag var annorlunda och började märka att folk hade fördomar.

Är du drabbad? Här finns stöd och hjälp

 • Ellencentrat
  För dig som är 15-25 år och har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende eller att bli såld av andra. Här får du gratis hjälp och stöd och kan chatta anonymt eller besöka mottagningen i Stockholm. www.ellencentret.se
 • Mikamottagningen
  I Stockholm (tel: 08-50825501) och Göteborg (tel: 020-327328). För dig som får eller fått ersättning för att ha sex, eller blivit skadad genom sex. Även för personer som utsätts för människohandel för sexuella ändamål.
 • Evonhuset Malmö
  (020-354040) (Samma ändamål som ovan).
 • Kvinnofridslinjen
  (020-505050). Hit kan du ringa för att prata om dina upplevelser och även få praktiska råd för att förändra din situation och ta dig vidare.

Tjatade om sex

Hon utvecklades tidigt, berättar hon. Det förde med sig att en del killar såg henne som objekt och tryckte upp henne i skolkorridoren med händerna innanför tröjan. Men det var ingenting jämfört med hur det blev i högstadiet. Merly blev ihop med en äldre kille och kom ifrån sina kompisar. Killen tjatade mycket om sex så hon gav med sig och ställde upp. Det var då infernot bröt ut.

Det blev som ett stort svart hål inom mig. Jag bara sjönk. Jag kände sådan skam.

Det spreds rykten och detaljer om hennes sexdebut och hon mobbades och trakasserades. Under en lektion när hon kom tillbaka från toaletten hade någon ändrat skärmsläckaren på datorn: ”Merly vrålar som ett djur när Fredde tar henne i röven”, stod det.

Louise var bara 14 år när hon började sälja sex

– Det blev som ett stort svart hål inom mig. Jag bara sjönk. Jag kände sådan skam. Merly tycker inte att hon fick det stöd som hon hade behövt. En lärare hanterade situationen bra just när det hände men ledningen på skolan och kuratorn gav henne inget stöd alls. Merly kände det som att hon fick skylla sig själv.

Kunder på skoltid

Det var i den vevan som hon kom i kontakt med den äldre väninnan som hon tydde sig till och som tvingade henne att prostituera sig. Väninnan blev hennes hallick, ordnade kunder och försåg Merly med en mobiltelefon så att hon alltid var tillgänglig för kunder. När hon fick ett sms tvingades hon släppa allt och gå iväg och träffa kunder, ”torskar”, även på skoltid.

– Jag fick order om när och var jag skulle träffa torskarna och då var det bara att göra som hon skrev. Jag var inte fri. Det var ett helvetet.

Så pågick det i ett år, tills hon var 15 och en ny hallick tog över.

– Jag fick ett andrum då men jag var lika rädd att det skulle läcka ut vad jag höll på med.

Jag trodde att jag var på väg till något som skulle bli fint och bra, men den helgen knäckte mig.

Merly gjorde ett försök att sluta. Hon ringde till en stödjour och fick kontakt med en kille som var tio år äldre. Det kändes bra att ha någon att prata med. Merly blev kär över telefonen och bestämde sig för att åka till Stockholm över en helg och träffa mannen. Det var påsken 2000.

Men det blev inte som hon hade tänkt sig. Istället för en mysig och romantisk helg blev hon inlåst i mannens lägenhet och våldtagen.

– Jag trodde att jag var på väg till något som skulle bli fint och bra, men den helgen knäckte mig. Efter att han hade våldtagit mig sålde han mig vidare till olika män. Han dömdes senare.

Sökte hjälp

När Merly kom hem efter skräckdagarna i Stockholm drack hon alkohol för att döva ångesten. Hon fortsatte att prostituera sig och utnyttjades av olika hallickar. Hon blev ofta tvingad till sex av män som viskade att de skulle avslöja vem hon var om hon inte ställde upp. Dubbellivet höll på att krossa henne psykiskt.

Gabriella började prostituera sig som 15-åring

När hon 17 år valde att inte längre dölja vad hon höll på med, hon insåg att det var mycket farligare att hålla tyst än att berätta vad hon höll på med. Men när hon sökte hjälp inom ungdomspsykiatrin tyckte hon inte att någon lyssnade på henne och att de hon mötte där snarare bekräftade hennes skam och skuld än hjälpte henne att bearbeta den. Hon förklarar att hon hoppar lite i tiden när hon berättar.

– Trauman skär genom tid och rum, säger hon. Därför har jag svårt med tidslinjen.

Jobbade på bordell

Merly flyttade till en egen lägenhet. Hon fortsatte att prostituera sig och hade en hallick i Helsingborg. På hans begäran provfotade hon för ett porrmagasin men mer än så blev det inte. Istället började hon pendla till en bordell i Köpenhamn dit hon så småningom flyttade när hon träffade en kille. Merly var vid det här laget fast i ett tungt amfetaminmissbruk och levde ett farligt och destruktivt liv. Hon var 20 år och fri från hallickar men fortsatte att leva samma liv som innan.

– Jag hade så låg självkänsla. Jag trodde inte jag skulle klara något annat. Dessutom hade jag ont om pengar och pengar är en drivkraft. Men jag hade också ett värde bland horor, langare och strippor som jag inte hade annars. I den världen är det ingen som ser ner på dig eller tystar dig.

Flera överdoser

Merly var nära att dö flera gånger. Hon klarade sig igenom flera överdoser men hennes kropp rasade. Hon visar en bild på mobilen från den tiden. Det går knappt att känna igen henne och det syns att hon inte mår bra. Det var när hon såg den bilden som hon bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige och sluta med drogerna.

– Jag hade ingenting då. Jag var inte på väg någonstans. Hemma i Sverige jobbade mina vänner och jag hade inget utan höll på att knarka bort mitt liv. Missbruket fick konsekvenser och jag ville att mitt liv skulle röra sig framåt. Hon klarade kampen mot drogerna men fortsatte att prostutuera sig.

När jag skulle söka jobb trodde jag inte ens att jag skulle klara av att kratta löv.

– Droger och prostitution hänger inte alltid ihop, inte för mig i alla fall. Men jag gick back ekonomiskt varje månad. Då hade jag fått min första dotter och försörjde henne själv. Så jag såg ingen annan utväg än att fixa barnvakt och sedan sälja mig. Hon återkommer ofta till den dåliga självkänslan. Den var den som främst höll kvar henne i prostitution. Den låga självkänslan har följt henne.

– När jag skulle söka jobb trodde jag inte ens att jag skulle klara av att kratta löv. Jag var rädd och grät bara jag tänkte på allt jag inte trodde jag skulle klara. Jag var så långt från samhället. Det som fick henne att lämna prostitutionen var ett övergrepp 2015 när hon var på väg hem efter en utekväll på krogen.

17-åriga Sara såldes som sexslav

– Då hade jag varit prostituerad i mer än halva mitt liv och jag insåg att jag hade klarat mig länge. Jag levde, hade inga skador och hade inte fått hiv. Någon gång vänder turen. Det var bara en fråga om när. Det blev ett uppvaknande för Merly.

– Men det var också en skam att vara mamma och prostiturad så det var egentligen flera saker som fick mig att sluta. Dessförinnan hade hon påbörjat studier i statskunskap vid Göteborgs universitet. Hon tog sin examen och blev projektledare för ett projekt om samhället och utsatthet.

– Jag trodde aldrig jag skulle klara att ha två barn och plugga och ta examen. Men man klarar mer än man tror. Jag vågade försöka och det gick. Men att få ett jobb och ordnat liv hjälpte mig att sluta prostituera mig.

Fann kärleken

Idag jobbar Merly för att öka medvetenheten hos politiker om prostituerade kvinnors utsatthet och för att hindra att andra går samma väg som hon själv gjort. Hon arbetar för den feministiska tankesmedjan Gardet, föreläser och medverkar i paneler om prostitution. Hon har varit aktiv i #metoo och är en del av uppropet ”intedinhora”.

Merly började sälja sex som 14-åring.

Foto: Peter Cohn

Hon driver också Instagramkontot ViskansViol där hon har cirka 9000 följare. Som prostituerad hade hon alltid droger och pengar men hon betalade ett högt pris. Stigmat finns kvar även flera år efteråt. Såren hon fått tar tid att läka. När hon var 24 vågade hon tro på kärleken och förälskade sig i sin äldsta dotters pappa. Det höll inte och länge tänkte hon att kärleksrelationer inte var för henne. Idag, tio år senare, har hon pojkvän.

– Det är ganska nytt men spännande. Jag har haft svårt med tilltro tidigare, men inte längre. Nu är jag varken rädd eller orolig. Det är nytt för mig att känna så.