Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Minna, 43: Pappa dricker för mycket under julen

16 dec, 2016 
Marie Flodin
För mycket alkohol till jul
Varje jul besöker Minna sina föräldrar, med sin man och deras tre barn. Det blir sällan några trevliga besök. Minnas pappa har dåligt ölsinne och lynnigt humör.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Han blir personlighetsförändrad”

Jag är en gift kvinna på 43 år med tre barn. Mina föräldrar bor i en annan stad och varje år besöker vi dem ett par dagar i samband med julen.

När vi förbereder julen här hemma med julmys och glöggfester tycker jag att det är en underbar tid. Jag och min man pysslar mycket tillsammans med barnen.

Vi bakar, gör godis och planerar julklappar. Det är som att vi kommer varandra extra nära veckorna innan jul.

Se också: Så påverkar alkohol din kropp

Så påverkar alkohol din kroppBrand logo
Så påverkar alkohol din kropp

Men när vi hälsar på hos mina föräldrar byts den där känslan ut till olust och obehag och jag vill att julen ska vara över så fort som möjligt.

Annons

Problemet är att min pappa dricker alldeles för mycket under juldagarna. Det påverkar hela familjen.

Pappa blir full och personlighetsförändrad när han dricker. Han dricker inte i vanliga fall, men när han är ledig åker flaskorna fram.

Han har dåligt ölsinne och blir ibland arg och okontrollerad. Hans lynniga humör skapar en tryckt stämning och vi andra får tassa på tå, för att det inte ska bli dålig stämning.

Egentligen vill ingen av oss åka till mina föräldrar, inte så länge pappa dricker. Barnen blir rädda för sin morfar när han blir arg och höjer rösten och beter sig allmänt oregerligt.

Anledningen till att vi ändå besöker mina föräldrar är att jag tycker synd om min mamma. Jag vill inte att hon ska vara ensam med pappa hela julhelgen. Inte för att han är våldsam, men hon kan slappna av lite mer när vi är där.

Annons

Jag vet att detta inte är rätt mot våra barn. Vi borde ju ge dem bättre julminnen, men som det är nu vet jag inte hur vi ska lösa det på ett bra sätt. Gör jag fel i att åka dit?

Egentligen är relationen till mina föräldrar bra och jag tycker om min pappa, utom när han dricker. Jag vet inte om han är alkoholist. Han dricker som sagt bara vid långledighet, inte annars.

Pappas drickande har en så stark negativ inverkan på alla, att det lägger sordin på stämningen och skapar oro. Hur ska jag göra? Hur kan jag lägga fram min syn på saken, utan att trampa någon på tårna?
Minna

Relationsexperten Marcus Edstam ger råd:

Marcus Edstam, terapeut
Marcus Edstam, terapeut.

Du måste ställa din pappa mot väggen!

Det du beskriver är ett samhällsproblem.

Man räknar med att cirka tio procent av Sveriges befolkning har alkoholproblem och i många familjer blir det särskilt påtagligt vid jul och andra stora helger.

Annons

Det här är något som du måste ta upp med din pappa, för att skydda dig och dina barn. Din pappa inser förmodligen inte att det är ett problem att han dricker och han är säkert duktig på att förneka det.

Jag vet inte om han är alkoholist, men han kan befinna sig i en riskzon och utveckla alkoholism med tiden.

Det är viktigt att säga ifrån och markera sina gränser, men ofta undviker vi att säga ifrån av hänsyn till den person det gäller. Men inget blir bättre av att du låter din pappa hållas, snarare finns det risk för att det blir värre.

Sondera terrängen med din omgivning. Fråga dem hur de tänker. Kanske är det här problemet något som ni kan ta upp tillsammans?

Men var inte för konfrontativ, utan gå försiktigt fram. Prata i ”jag-budskap”, om hur du eller ni känner det.

Ni ska inte räkna med att din pappa kommer att säga: ”Åh, vad bra att ni tar upp det här!” Förmodligen kommer han att reagera med förnekelse och ilska.

Annons

Om det inte blir bättre kan ni konsultera socialtjänsten i kommunen där ni bor och få hjälp den vägen. Men min erfarenhet är att det nästan alltid blir bättre efter en konfrontation.

Motivationen hos den som missbrukar brukar komma när han eller hon förstår hur missbruket påverkar familj och vänner. Många missbrukare säger att det som fick dem att sluta var att någon som stod dem nära reagerade.
Marcus Edstam, socionom och terapeut på Sankt Lukas Göteborg

Annons