Moa Engdahl drömmer om att bli kändis

Moa Engdahl har varit med i Idol och har haft flera statistroller trots Downs syndrom.

Idag har Moa över 11 000 följare på Instagram.

Foto: Maria Rundgren

Moa älskar att sjunga, dansa och spela teater. Nästan ännu roligare tycker hon det är att träffa kändisar – och att själv bli känd. Hon har gått från medverkan i Idol till modelljobb och i höst har hon en roll i nya tv-serien Drugdealer.

Moa Engdahl är knappt 23 år men har redan hunnit med så mycket att hon förmodligen slår de flesta jämnåriga med hästlängder.

Hon är en bestämd och enveten ung kvinna som vet vad hon vill.

Moa, 23, drömmer om kändislivet: "Vill sprida kärlek"
1:18

Efter reklamen: Moa, 23, drömmer om kändislivet: "Vill sprida kärlek"

(1:18)

Slå på ljud

– Mest av allt vill jag vara modell och kändis. Jag samlar på kändisar och har träffat många. Alcazar, Benjamin Ingrosso, Pernilla Wahlgren…

” Henrik Schyffert är en riktig snygging”

Moa tystnar ett ögonblick för att komma på vilka fler det är.

– Just det och Martin Stenmarck och Idoljuryn. Jag skulle vilja träffa Alexandra Rapaport och Felix Sandman och Bianca Ingrosso. Och Henrik Schyffert, han är en riktig snygging!

Moa kastar huvudet bakåt och gapskrattar. Det gör hon ofta. Att hon har massor av humor och trivs med livet råder det ingen tvekan om.

I veckorna bor hon med vänner på ett särskilt boende, men den här sommarsöndagen träffas vi hemma hos mamma Lotta och lillasyster Maja, som är 16 år. Till kvällen ska de gå på Lotta på Liseberg och Moa är förväntansfull.

Men det är knappast första gången hon går dit, Moa har också rest till Stockholm för att vara med om Allsång på Skansen.

Sprider kunskap om Downs syndrom

Hon är en riktigt diva som älskar glam och glamour, sång och dans och det händer att inbjudningar till galor och evenemang dimper ner i brevlådan. Som den till Nätängelgalan där Moas välbesökta Instagramkonto var nominerat.

Sedan några år tillbaka gör familjen vad de kan för att sprida kunskap om Downs syndrom, genom Instagramkontot @moathewarrior.

– Vi vill lyfta fram Moa framför allt. Vår tanke är att visa hur jädra bra det kan bli. Att få ett funktionshindrat barn innebär inte slutet på livet. Tvärtom berikar hon våra liv med sin härliga personlighet och sin humor, säger Lotta med ett leende.

Något var annorlunda

Många blir skakis när de möter en känd person. Men inte Moa.

—Eller hur Moa? Du blir inte starstruck utan går bara rakt på och börjar prata med kändisarna. Det avdramatiserar och får dem att känna sig avslappnade. Som helt nyligen när du fick träffa Sanna Nielsen efter Allsång på Skansen och började med att hälsa från Shirley Clamp, som vi träffat på tåget och därefter konstaterade ”du kommer att bli världens bästa mamma!”

När Lotta 1997 skulle bli mamma för andra gången kände hon att något var annorlunda – utan att kunna sätta fingret på vad. Hon var 28 år och allt såg normalt ut, men när Moa kom ut den 1 oktober infann sig inte i den där omedelbara lyckan. Det var något som inte stämde, men vad? Så småningom berättade läkarna att de misstänkte Downs syndrom.

– Det första jag sa var ”jag älskar ju henne”. Det var svårt, vi grät och var ledsna. Jag visste ju inte vad jag hade att vänta. Men kärleken övervägde. Moa föddes med ett hjärtfel, som opererades när hon var ett halvår, det var superjobbigt. Jag var så rädd att förlora henne, säger Lotta sakta.

Moa Engdahl tillsammans med sin mamma Lotta och syster Maja.

Moa Engdahl tillsammans med mamma Lotta och lillasyster Maja.

Foto: Maria Rundgren

Efter babytiden kom de i gång med habilitering och bland det första Lotta fick höra var att hon skulle behandla Moa som vilket barn som helst.

– Det tog jag till mig och har levt efter sedan dess. Mitt mål har alltid varit att hon ska klara sig själv så långt det går. Och det gör hon!

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Moa Engdahl var med Glada Hudik

Som barn behövde Moa öva upp motoriken och Lotta la ner massor av tid på att träna sin dotter. De använde teckenspråk för att kommunicera, men när Moa började i förskoleklass började hon prata så bra och tydligt att teckenspråket övergick till att bli ett stödspråk vid behov.

Det visade sig att Moa hade lätt att lära sig sådant som hon gillade och sång och teater hamnade högt på listan över favoritämnen. Hon sjöng i en barnkör och spelade teater på gymnasiet. Senare åkte hon med Glada Hudik på resor till Portugal, där hon fick chansen att sjunga, spexa och delta i roliga aktiviteter tillsammans med ett härligt gäng på 80 personer.

—Vi hade jättekul. Nervös för att stå på scenen var jag inte. Nehej då, slår Moa fast.

Det ena gav det andra och när stylisterna Helena och Linda från Glada Hudik kläckte idén att låta modeller med Downs syndrom porträttera ikoner nappade Fotografiska, som 2016 arrangerade fotoutställningen.

Moa gestaltade med bravur Jeanne d`Arc – och blev, med sitt porträtt av den mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo, den pitch som tog idén hela vägen. Succén var ett faktum och här började hennes resa mot att bli den förebild hon är; en helt vanlig tjej med mycket driv och glimten i ögat som också har Downs syndrom.

Moa Engdahl har varit fotomodell, bl a hos Glada Hudik där hon gestaltade Frida Kahlo.

Moa som Frida Kahlo, fotot från utställningen 2016.

Foto: Privat

Men drömmen om att medverka i Idol och få träffa juryn hägrade klarast av alla drömmar.

Dröm att vara med i Idol

När Lotta 2019 frågade om hon inte skulle ta och söka sa hon nej. Det kändes så stort att hon, trots sitt mod, nog inte riktigt vågade. Men Lotta skrev i smyg till produktionen och berättade om dotterns dröm, men att hon inte skulle klara att sitta och vänta en hel dag på sin tur. Hon bad också om att lillasyster Maja skulle få vara med som stöd.

– Så det var först när vi kom till lokalen där audition hölls som vi avslöjade för Moa att hon skulle vara med i Idol…

– …och jag bara ropade jaaaaa, utbrister Moa. Hon lyser upp som en sol och berättar att hon först blev nervös och sedan taggad till tusen.

– Och att få prata med Pär Lärnström… han är så sexig!

Kirsti Tomita ställde sig upp och dansade

Men minuterna innan hon skulle in och träffa juryn, som hon drömt om i så många år, var pirriga.

—Benen skakade när de ropade in mig. Men jag älskar alla i juryn så det gick bra ändå!

Se också: Här är alla Idol-vinnarna genom tiderna

Här är alla idol-vinnare genom tiderna - minns du dem?
2:15

Efter reklamen: Här är alla idol-vinnare genom tiderna - minns du dem?

(2:15)

Slå på ljud

Nikki Amini, Anders Bagge, Kirsti Tomita och Alexander Kronlund lyssnade på och älskade Moa som sjöng Jan Lundviks Too late for love. Kirsti ställde sig till och med upp och dansade. Rummet fylldes av kärlek och fina ord om Moa. Hon beskriver stunden som oförglömlig trots att hon inte gick vidare.

– Jag var superglad men också lite ledsen härinne, säger hon och håller handen mot bröstet.

Många myter om Downs syndrom

Efter Idol blev hon uppringd av UR och fick medverka i radioprogrammet Tänk till, där folk kunde ställa frågor om hur det är att ha Downs syndrom.

– Många vågar inte fråga rakt ut, men här besvarade Moa på frågor om hon bor själv och om hon har en pojkvän. Det finns många myter om personer med Downs. Som att alla är glada. Men så är det inte. Deras känsloregister och personligheter är precis lika varierade som hos vem som helst, säger Lotta med eftertryck.

Nu var i alla fall en dröm uppfylld. Nästa var att bli modell och kändis. 2021 såg Lotta att Ellos sökte annorlunda modeller och skickade in bilder på Moa.

Bästa jobbet ever

2016 var Moa Engdahl nominerad till Årets Nätängel och var med på galan tillsammans med sin mor och syster.

Moa, Lotta och Maja Engdahl var med på Årets Nätängel på Nalen 2018.

Foto: TT

Hon kom inte med, men modellagenturen FYE, vars mål är att förändra modevärlden och visa modeller med unika utseenden, signade Moa. Kort därefter fick hon uppdraget att visa kläder för klädkedjan Monkis höstkampanj.

– Det var bästa jobbet ever, konstaterar Moa stolt och berättar hur kul det var att bli sminkad och fixad inför fotograferingen. Att ta instruktioner och posera var inga problem. Nu hoppas hon på fler uppdrag eftersom varje möjlighet att synas förstås ökar chansen att bli kändis.

– Åh ja det blir säkert fler uppdrag nu, tror Lotta, som är noga med att understryka att det inte är hon som pushar Moa, utan det är Moa själv som vill och driver på.

– Ibland blir det ett tvärt nej. Vi är med i statist.se, men Moa säger nej till en statistroll hon inte tycker känns intressant. Som sagt en enveten och envis tjej som vet vad hon vill!

Moa Engdahl älskar att träffa kändisar - och gillar att själv synas.

Moa Engdahl drömmer om att bli ännu mer känd.

Foto: Maria Rundgren

Med i tv-serie

En större roll med repliker som hon definitivt ville ha och som hon älskade var som tuff knarklangare i kommande tv-serien ”Drugdealer” på SVT Play. Det är i det tredje avsnittet som hennes rollfigur kommer in.

– Många, både personer med Downs och andra, har Moa som förebild och det händer ofta att barn och unga känner igen henne och vill ta en selfie. Det är ju fantastiskt kul!

Efter Idol lyfte Moas Instagramkonto rejält och i dag har hon över 11 000 följare. Lotta berättar att för Moa är allt det roliga hon får vara med om och drömmen om kändisskap en stark drivkraft. Som bonus tillkommer ju att hon med sin önskan att synas och ta plats bidrar till ett öppnare samhälle där alla, oavsett utseende och förmågor, får finnas.

Moa nickar instämmande och tittar på sin lillasyster Maja, som suttit med under samtalet och fyllt i när Moa inte hittat orden. De ställer alltid upp för varandra och är båda överens om att de har världens bästa syster.

– Du är bäst Maja, säger Moa glatt och ger syrran en kindpuss.

Detta är Moa Engdahl

Ålder: Fyller 23 år den 1 oktober.

Familj: Mamma Lotta, 51 år och syskonen Maja, 16 och Linus, 31.

Bor: I Mölnlycke.

Instagram: @moathewarrior