Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Mobbade Victor fick tillbaka sin självkänsla: ”Indianernas hemlighet blev min räddning”

27 apr, 2018 
Moa Bejersten
Efter flera års utfrysning i skolan såg Victor ingen mening med livet. När han kom i kontakt med Q’ero-indianernas mångtusenåriga visdom. återfann han livsglädjen. Idag lär han själv ut den glömda kunskapen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Resan mot en högre mening i tillvaron började tidigt för Victor Forselius, 27, som beskriver sig som en sökare redan som barn.

Han brukade be tillsammans med sin mamma för att en högre makt skulle skydda hans familj.

– När jag gick på lekis brukade jag leta upp en pinne i skogen, klättra upp på den högsta höjden och kalla på vinden. Jag ville känna hur stark den var, säger han.

Det hände också att han bad tillsammans med sin mamma för att familjen skulle vara trygg. Men en inre röst inom honom ifrågasatte alltid vem de bad till och varför ingen svarade.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I skolan hade Victor det tufft i många år och blev tidigt utfryst. På den lilla orten Södra Långsbo stack han ut som mjuk och känslig. Dessutom var han kompis med tjejerna, något som gav upphov till en del av mobbningen.

– De kallade mig bög och jag visste ju redan då att jag gillade killar men vågade inte stå upp för mig själv. Det är inte rätt att mobba men jag gjorde också mig själv till ett offer och tyckte synd om mig själv, säger han.

Annons

När han kom till gymnasiet och en ny klass bestämde han sig för att bli en ny, cool Victor. Han bytte stil, mådde bra och kände verkligen att han hade förändrats.

Boken förändrade livet

Men trots att han blev populär fanns ärret efter mobbningen kvar i hans inre. När han senare hamnade i en ny klass kom de gamla känslorna tillbaka.

– Nästan alla gillade sport, utom jag. Den gamla, sårade Victor vaknade till liv och jag kände mig inte sedd eller accepterad och började skolka.

Till slut såg han ingen mening med livet och kände sig som mer död än levande, men behöll en glad fasad utåt.

I andra året på gymnasiet hittade han boken Schamansk healing, skriven av Alberto Villoldo. Den skulle förändra hela Victors liv.

Boken handlar om hur författaren, som är hjärnforskare och antropolog, kom fram till att det finns fenomen som inte går att förklara bara genom att undersöka hjärnan i ett laboratorium.

Annons

Insikten fick författaren att köpa ett par vandrarkängor och ge sig ut i världen. Han besökte bland annat Peru, där han sökte efter andliga kulturer som sa sig kunna påverka hjärnan genom energi. På så viss kom han i kontakt med Q’ero-folket, som är ättlingar till inkaindianerna.

Indianernas gamla vetenskap och visdom var nära att gå förlorad när inkariket föll. Men då de spanska erövrarna slog inkariket i spillror år 1532 lyckades några indianer fly upp i bergen där de isolerade sig.

Där fortsatte de att utöva sin kunskap om healing och läkande och sitt sätt att se på livet.

Victor blev schaman

Eftersom indianerna förblev opåverkade av katolicismen kom de aldrig att lära sig att döma. För dem finns fortfarande inget rätt eller fel, himmel eller helvete. De ser allt som perfekt.

– De tror att allt de äter är en gåva från jorden, solen och skapelsen som de är en del av. De har en ömsesidig relation med allt liv, säger Victor, som direkt kände att han hade hittat rätt.

Annons

Victor tog kontakt med författaren som utbildar i schamanism. Han kände starkt att han ville gå utbildningen och sa till sin mentor att han ville hoppa av gymnasiet fast han bara hade ett halvår kvar.

Mentorn försökte övertala honom att gå klart, och hans familj tyckte att han borde förstå bättre och trodde att han hade gått med i en sekt. Till slut enades Victor och rektorn om ett studieuppehåll.

– Fast jag visste redan då att jag inte skulle komma tillbaka, säger Victor.

Han kände sig målinriktad och uppfylld av tro på det som Q’ero-indianerna förespråkar. Han tänkte att om han skulle gå utbildningen skulle det ordna sig.

Banken hade sagt nej till ett lån så Victor skaffade sig ett jobb som telefonförsäljare.

– Efter tre månader blev jag anställd och kunde gå tillbaka till banken och efter lite övertalning fick jag mitt lån.

Nu började en ny, intensiv och överväldigande tid där Victor började utbilda sig till schaman.

Victor Forselius lär ut indianernas 30 000 år gamla, bortglömda visdom.
Victor Forselius lär ut indianernas 30 000 år gamla, bortglömda visdom.

Hjälpa, hela och dela

Victor hade flera andliga upplevelser som övertygade honom.

– Att vara schaman är att hjälpa, hela och dela. Det handlar om att hjälpa människor och omgivningen att hitta och uttrycka sin inre röst och sanning. Att bli sig själv genom djup personlig utveckling. Jag vet nu att det är mitt kall, säger han.

Annons

I den urgamla traditionen från inkariket hittade Victor källan till människans andlighet, före bibelns rättesnören och religiösa pekpinnar. Och utan inblandning av någon mellanhand som en präst eller liknande.

– Jag har alltid varit skeptisk till svävande andligheter med flummiga formuleringar, men här hittade jag verktyg för att kunna känna och uppleva det som indianerna talade om, inte bara fina ord, säger han.

2011 besökte han för första gången Q’ero-indianerna i Peru. Sedan dess besöker han dem varje år och några av dem har också besökt Sverige flera gånger.

Victor har blivit deras nära vän och har av dem fått smeknamnet ”Kondoren”. Att den unge mannen från ett land i Norden tagit till sig deras lära har gjort intryck.

– De är hedrade över att jag är så ung men ändå bär deras tradition in i västvärlden och jag har till och med fått förtroendet att bli gudfar till två barn i byn, berättar Victor.

Victor Forselius hälsar på Q’ero-folket i de andiska bergen.
Victor har fått smeknamnet ”Kondoren” – budbäraren mellan vår värld och andevärlden.

Lever enkelt i byar

Cirka 600 familjer som finns kvar av den ursprungliga gruppen i Peru lever på mellan 3 000 och 5 000 meters höjd, fördelade på sju byar i de andinska bergen.

Annons

De bor i enkla stenhus med stråtak och utan moderniteter.

– Det är som en vikingaby där familjen sover tillsammans. Ändå jämför de inte sina liv med vår moderna livsstil och vårt överflöd, utan är i stället stolta över sina hem, säger Victor.

Det enda som kan odlas på så hög höjd är potatis, som de lärt sig att frystorka. Indianerna lever i stort sett på kött och potatis, men trots den ensidiga kosten är de betydligt friskare än västerlänningar.

– De blir ofta lika gamla som vi men där finns ingen cancer, ingen demens, inga hjärtsjukdomar. De får inte sjukdomar som skapats inifrån, utan blir de sjuka orsakas det av yttre faktorer som bakterier, säger Victor.

2011 kände sig Victor mogen att på heltid börja jobba för att dela Q’ero-folkets visdom genom föreläsningar och olika behandlingar.Efterfrågan var stor och det dröjde inte länge förrän han hade flera månaders väntetid till olika behandlingar. I den praktiserar han den energimedicin som han lärt sig av indianerna.Känsloätande har ofta en psykologisk bakgrundLäs mer

Annons

– Jag har träffat många som säger att de inte tror ett dugg på det här men läkarna har sagt att inget kan hjälpa dem. Många av dem har faktiskt blivit friska.

Hjärtat guidar hjärnan

Numera bor Victor i Stockholm men reser mycket i både Sverige och andra länder.

Han var 2014 med och startade en internationell utbildning i Nederländerna och även i Sverige där han var stödlärare tillsammans med indianerna.

På frågan om hur en mångtusenårig lära kan angå människor i vår tid säger Victor att deras sätt att se på världen bygger på att alla levande varelser kan mötas genom själen och är en del av något större.

– Det vi har tappat i väst är vårt ursprung och kontakten mellan hjärta och hjärna. Q’ero-folket upplever världen och ser inte saker genom begränsande upplevelser från det förflutna, utan guidas utifrån känslan i hjärtat, säger Victor.

Annons

Varje år åker han en eller ett par månader till Peru för att lära sig mer. Ibland tar han med sig en grupp elever som han guidar. Vandringen upp till byarna tar flera dagar.

– Jag kan otroligt mycket om dem, men ju mer jag förstår, desto mer inser jag hur lite jag vet. Det viktigaste är att förbli ödmjuk och komma ihåg att oavsett hur mycket vi äger så föds och dör vi nakna.

Förstår mobbarna idag

I dag känner sig Victor hel och fri från det tunga han upplevt tidigare i livet. Han ser det som något som utvecklat honom.

Han inser att han inte stod upp för sin sanning och begränsade sig själv genom sina tankar, och känner numera förståelse och ödmjukhet när han träffar dem som en gång sårade honom.

– Våra känslor, antingen det är rädsla, ilska eller sorg, är en lärare som berättar något för oss. Jag är tacksam för mobbningen för jag förstår människor bättre i dag och vet att den som gör andra illa utrycker också osäkerhet och sig själv från en sårad plats.

Han betonar att vi har två enkla val i livet:

– Antingen dömer vi andra och sänker dem, eller så höjer vi dem vi möter genom förståelse och medkänsla. Valet är vårt.

Nyfiken på Q’ero-indianerna? Läs mer här

Av Annika Sohlander
Foto: Pernilla Wahlman, privat

Annons