Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Monica: Det var inte lätt att vara ensam mamma på 70-talet

05 jul, 2024 
Anonym läsarberättelse
Kvinna ser uppgiven ut och gestikulerar med händerna.
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Du har allas ögon på dig och ska vara dubbelt så duktig som alla andra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Josefina blev mamma vid 46Brand logo
Se också: Josefina blev mamma vid 46

Finns det någon som skuldbeläggs mer än en ung, ensamstående mamma?

Jag fick barn innan jag fyllde 20 år på 1970-talet. Det var då en period av intensiv utbyggnad av daghem och förskollärar-utbildningen gick på högtryck!

Som ambitiös, ung kvinna och mamma (ej ensamstående) ville jag bli en del av detta.

Jag tog därför kontakt med kommunal barnomsorg för att söka dagisplats. Innan jag kommit fram till mitt ärende konstaterade handläggaren torrt, ”ensamstående förstås”.

Det var första gången jag fick den stämpeln på mig, men med tiden blev den en del av mig!

Som ung och ensamstående mamma ska du vara dubbelt så duktig som alla andra, hålla tider för hämtning och lämning dubbelt så bra, ha med extra kläder och märka dem extra noga. Och missa absolut inga föräldramöten!

Annons

Du har ögonen på dig och hur du sköter ditt barn. Det är lättare att ha synpunkter på en ensam mamma, det är mer tillåtet med den som har låg status och inte håller måttet.

Ensamstående mamma saknar medsystrar

Törs nästan inte skriva detta, men har också mött motsatsen: Den ensamstående pappan som gör ett så fantastiskt jobb och som är så duktig. Där är toleransen mycket högre.

Varför kära medsystrar? Och vem kritiserar ett gift par, hur de sköter sitt barn? Där är det en helt annan tolerans, de har en helt annan status.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

När det sedan diskuteras att det är extra stökigt inom förskola och skola så lyfts en av orsakerna fram: Att det är många barn med ensamstående mammor.

Det som i hög grad bidrar till att den ensamstående mamman blir/är mer ensam nu än tidigare är hur vårt samhälle fungerar.

Annons

Vi lever inte längre nära föräldrar på samma sätt som tidigare, nu finns jobben och chans till egen utbildning i städerna. Den ensamstående blir mer ensam, med sitt barn och ansvar!

Så i stället för att alltid påtala fel och brister, bjud den ensamstående mamman på en kopp kaffe och tala om för henne vilket fantastiskt jobb hon gör!

Det ger henne kraft och styrka så att hon ensam orkar fostra och finnas till för en liten växande människa! Monica

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons