Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

När avlivning är sista utvägen: Veterinären ger råd

23 okt, 2018 
Allers redaktion
När avlivning är sista utvägen: Här är veterinärens bästa råd.
Karen Lisager är veterinären som åker hem till kunden när det är dags att ta ett sista farväl av hunden eller katten. Hon har själv upplevt sorgen när ett älskat djur måste avlivas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ta farväl av ditt husdjur på bästa sätt

Se till att få en sista fin dag tillsammans. Njut av extra god mat och ta – om orken finns – en liten utflykt ihop. Unna er tid tillsammans med mys och kel. Låt andra måsten i livet stanna upp en stund.

Så tycker veterinär Karen Lisager att man ska göra för sig och sitt husdjur när dagen har kommit då det är dags att säga farväl och låta djuret somna in.

För det finns knappast någon husdjursägare som inte tänkt tanken och tycker den är både jobbig och ledsam – dagen då det är dags att ta beslutet om att låta avliva sin vän.

Avlivning hemma

Karen har specialiserat sig på den här tuffa delen i sitt yrke, att avliva älskade husdjur. Sedan drygt två år tillbaka driver hon eget företag och erbjuder stöd i en svår stund. Karen åker hem till sina kunder och avlivar husdjuret i den trygga hemmiljön.

Annons

– Jag vill ju själv vara hemma med mitt djur när det är dags och tycker att alla som vill det ska få möjligheten. Den stunden är en oerhört viktig del av vårt djurägande. Att behöva åka in till en klinik och sedan lämna den utan sin vän är oerhört jobbigt. Att få möjligheten att ta ett sista avsked i sitt trygga hem gör en tung stund lite lättare, berättar Karen.

Karen flyttade med sina föräldrar till Sverige från Danmark när hon var liten. Däremellan har hon bott i England, i Sverige och Danmark igen, men sedan nio år tillbaka bor hon i Skåne.

Natursköna Söderåsen

Hennes rosa lilla hus ligger lantligt, nära natursköna Söderåsen och här promenerar hon ofta med sina hundar. Den äldsta heter Singel och är en tioårig svart flatcoated retriever. En liten kopia av Singel, men modell betydligt mindre är tvååriga Snaps, en långhårig, svart chihuahua.

Annons

– Ja, han fick heta Snaps! Han är ju en liten en, och en ”lille en” är ju namnet för snaps på danska, säger Karen med ett stort leende.

Veterinär Karen Lisager med sin chihuahua Snaps.
Veterinär Karen Lisager med sin chihuahua Snaps.

Läs också: 10 saker du har hemma som kan göra ditt husdjur sjukt

Hon lyfter upp Snaps i famnen och gosar en stund med honom, men han vill ner igen när hans bästa kompis, en präktig vit- och röd hankatt kommer insläntrande i köket.

– De två har känt varandra sedan de båda var ungar. De är vänner och bästa lekkamrater.

För Karen har det bara funnits ett yrke att välja, nämligen veterinärens.

Annons

– Min farfar var lantbrukare och jag älskade att vara där med alla djuren på gården. Under min uppväxt har jag varit omgiven av djur. Hund har alltid funnits i mitt liv. Det är nog ingen överdrift att säga att jag älskar djur.

Veterinär gör hembesök

Det var när en vän till Karen kontaktade henne och bad henne avliva hennes hund som tanken på att driva eget och erbjuda avlivning i hemmet väcktes.

– Min väninna hade ringt runt till många veterinärer, men ingen hade möjlighet att komma hem till henne och göra avlivningen. Och när jag sedan gjorde det så märkte jag hur viktigt det var för henne att få vara hemma med sin fyrbenta bästis. Hon fick det precis så bra som hon hade önskat, både för sig själv och för sin hund.

När Karen kommer hem till hunden eller katten som ska avlivas är hon mer som en vanlig gäst.

Annons

– Jag har inga klinikkläder på mig, jag är bara någon som kommer och hälsar på. Medan djuret får lära känna mig, så brukar jag be husse eller matte fylla i de lagpapper som behövs. Vi tar allting väldigt lugnt, i den takt som är bäst för djuret.

En hundtass med ett hjärta i pälsen.

En trygg plats

På förhand har Karen bett djurägaren att se ut en plats där avlivningen ska ske.

– Viktigast är en plats som djuret tycker om och känner sig trygg på, som soffan eller sängen. Många vill låta avliva sin vän i trädgården. För de hundar som gillar att åka bil kan bilen vara den rätta platsen.

Annons

När hunden eller katten kommit till ro och är vana vid Karen får de en spruta i nacken med lugnande medel. Karen avlivar även andra smådjur hemmavid, men vanligaste kunderna är hund- och kattägare.

– Djuret märker knappt av sprutan i nackskinnet, den är som en vanlig vaccinering och går väldigt fort att ge, fortsätter Karen.

Nu börjar djuret bli trött och lite dåsigt. Karen berättar och förklarar för djurets anhöriga vad hon gör. Cirka fem till tio minuter senare, när djuret verkligen fått lugn och ro, sätter Karen en kanyl i ett framben eller bakben.

Narkosmedel

– Genom kanylen ger jag sedan en hög dos av narkosmedel. Snart förlorar hunden eller katten medvetandet, andningen upphör och hjärtat slutar att slå. Vissa djur, vanligare på hund än på katt, kan visa någon reflex. Det kan upplevas som obehagligt för matte och husse, men jag berättar hela tiden vad som händer. Vanligast är att allt går väldigt odramatiskt.

Annons

Läs också: 9 gör det själv-projekt för dig med husdjur

För Karen är det viktigt att inget ska komma som någon överraskning för djurägaren, som hon pratar med före besöket. Vill de till exempel ha kvar kroppen eller ska hon ta med den för kremering?’

Urnor att ha askan i står som prydnad i hemmet.
Urnor att ha askan i står som prydnad i hemmet.

– Jag utgår ifrån hur jag själv vill ha det och jag är noga med att verkligen vara ett stöd både för djur och människa. Det är ett stort förtroende jag har fått: att avliva ett älskat husdjur. Jag har själv varit i samma situation många gånger, jag förstår sorgen och vad de går igenom.

Annons

Aggressiv cancer

För två år sedan fick Karen ta beslutet att låta en av sina hundar somna in. Hennes bara fem år gamla Leka, en flatcoated retriever, drabbades av en aggressiv cancerform som inte gick att bota.

– Leka fick somna in här hemma, men en kollega till mig gjorde själva avlivningen. Jag ville bara vara hundägare i den stunden. Det var oerhört jobbigt.

Karen visar en fin sommarbild, tagen sista dagen i Lekas liv.

– Vi gjorde en utflykt till fin äng och min kompis tog den här bilden när Leka springer in i min famn.

Rådfråga veterinär

Att veta när det är dags att låta sin vän somna in är inte alltid lätt. Karen har många gånger fått svara på den frågan.

– Är man osäker så rådfråga en veterinär. Kanske är hunden gammal eller så har den fått en diagnos som den inte kan överleva. Inget husdjur ska behöva må dåligt. Jag tycker det viktigaste är att djurägaren tar kontroll över situationen. Den är stressande, men man ska inte heller låta det gå för långt och då hamna i en akut situation som i sin tur kan ge dåligt samvete. Ta beslutet och se till att ni får en fin dag tillsammans. Skapa ett vackert minne – det underlättar i sorgen, säger Karen.

Annons

Läs också: 5 hälsofördelar med att ha husdjur

Att ha husdjur är en stor glädje och det ger livskvalitet. Då och då möter Karen äldre djurägare som ska avliva sin vän och som kanske inte längre tror sig ha möjlighet att skaffa ny hund eller katt.

– Ja, jag tycker det är väldigt ledsamt när jag möter äldre personer som känner att det är sista husdjuret i deras liv som nu måste få somna in. Att ha ett djur innebär så mycket positivt och jag tycker verkligen man ska försöka att ha husdjur så länge det bara går.

Veterinär Karen Lisager busar med sin hund Singel.
Veterinär Karen Lisager busar med sin hund Singel.

Karens råd är att ha en plan om något skulle hända och om man inte fysiskt längre klarar av att ta hand om sin vän. Finns det någon i ens närhet som kan hjälpa till? Kan man tänka sig att ta hand om ett äldre husdjur som är mindre krävande än en valp eller kattunge?

Annons

– Fördelarna är oftast så oändligt många fler än nackdelarna, inte minst när kärleken till djuren är väldigt stor.

Text: Lotta Hylander
Foto: Stefan Lindblom, IBL

Fotnot. På Karens hemsida kalivet.se hittar du mer information.

Fakta/Avliva på klinik

Det vanligaste är att avlivning sker på veterinärklinik. Själva avlivningen går till på samma sätt som när Karen gör hembesök.

Många kliniker har också egen ingång så att djurägare och djur slipper sitta i väntrummet innan.

När veterinären gett den lugnande sprutan i nacken får djurägaren möjlighet att vara ensam med sin vän medan medlet verkar.

Det kan vara skönt att ha betalat i förväg. Tänk också igenom före vad du vill göra med ditt döda husdjur. Många kliniker hjälper till med att få djuret kremerat.

Läs också:

 

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons