Nickie: Jag blev drogad på min väns fest

En kvinna som står vid ett fönster.

Foto: TT

Jag fortsatte att umgås med Helen trots att vi inte hade så mycket gemensamt längre. Men så hände något som fick mig att förstå att jag var tvungen att bryta helt med henne.

Jag mötte Helen på ett ungdomsläger i tonåren. Hon öppnade dörren till en ny värld för mig genom att hon hjälpte mig att smälta in och få nya vänner. Jag som var en ordentlig hästtjej, med ett stort intresse för böcker, var i min klass betraktad som något av en nörd. Genom Helen fick jag en helt ny status och min lycka visste inga gränser.

Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnorna
1:50

Efter reklamen: Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnorna

(1:50)

Slå på ljud

Vi hittade alltid tillbaka till varandra

Åren gick och Helen fortsatte att vara min väninna. Vi tappade kontakten i perioder, men hittade alltid tillbaka till varandra. Jag kan ibland inte låta bli att undra vad som skett med mitt liv om jag inte lärt känna henne.

Skolan blev lidande ganska ordentligt för att vi umgicks och mina betyg fick mig inte längre än till att arbeta på en fabrik. Allt partajande hade också fått mig att ge upp mitt hästintresse.

Så här i efterhand kan jag tycka att det var dumt, men jag var en tonåring som inte alltid förstod mitt eget bästa. Inte heller var det egentligen Helens fel, för det var ju jag som lät mig dras med på hennes tokigheter. Jag kunde gjort en massa andra saker, som till exempel satsat på mina studier, vilket jag alltså inte gjorde. Min tid kom senare när jag beslutade mig för att börja på Komvux.

Allt bus under tonåren fick följden att jag var tvungen att ta studielån för att komplettera mina gymnasiebetyg. Sedan pluggade jag också vidare vilket medförde att jag än i dag betalar på studielån. Men mina studier betydde också att jag fick ett annat självförtroende. Kunskap gjorde mig mer säker, vilket gjorde att jag började ifrågasätta Helens och min relation på ett helt nytt sätt. Det blev lättare för mig att sätta gränser.

Jag började också ta upp mitt intresse för motion, inte genom att börja rida igen, men genom att gympa och intressera mig för min hälsa. Tillsammans med studierna gjorde detta att jag såg saker i ett helt annat ljus och jag är mycket tacksam över den insikten att jag själv kan göra val och ta kontroll över min framtid.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Relationen förändrades

Helens och min relation förändrades. Jag hade slutat röka och var vältränad medan hon var kraftigt överviktig och fortfarande drack mycket alkohol. Jag tror att hon blev avundsjuk på mig och mitt sätt att leva.

Själv var hon ensamstående mamma och hade olika pappor till alla barnen. Det gick utför ordentligt när hon började umgås i missbrukarkretsar. På något sätt satt hon fortfarande fast i sättet att tänka vi haft som tonåringar och blev imponerad av män som festade hårt, ibland även under veckorna.

Det fanns en pub i stan som var känd som ett tillhåll för sådana gäng och även Helen började hänga där. Jag fick väl egentligen inte ut så mycket av vår relation längre och kanske är det så att man fortsätter av gammal vana. Vi träffades inte så ofta numera, men det fanns ju ändå något kvar av allt det vi delat genom åren. Vi hade gemensamma minnen och hade följt varandra genom glädje och hjärtesorg.

Jag kände ett visst ansvar för Helen eftersom jag misstänkte att hon hade allvarliga problem, inte bara med alkohol utan också med mer djupliggande saker som kanske skulle kräva terapi. Jag misstänkte att hon hade bulimi.

Läsarberättelse: "Jag dejtar flera män samtidigt"

Jag blev drogad

Vändpunkten kom när jag blev drogad av en av hennes bekanta. Jag vet än i dag inte vilken drog det var, men jag minns tydligt ett klart rus av något slag. Det var som om jag slängt i mig kilovis med druvsocker.

Jag fick i mig drogen via ölen som jag drack och eftersom vi var ett stort gäng som var hemma hos Helen för att fira hennes födelsedag, så var det svårt för mig att veta exakt vem det var som lagt drogen i min dricka.

Jag hade helt klart mina misstankar och trodde att det var en man som jag tyckte såg ordentligt sliten ut, men som Helen uttryckt sin beundran för. Jag minns min rädsla när jag ensam tog mig hem genom stan mitt i natten. Narkotikapolisen jag anonymt ringde till talade om för mig att det helt klart var ett uppåttjack jag fått i mig.

Jag vågade inte anmäla det hela, men fick i alla fall rådet av polisen att inte vara ensam. En killkompis kom till min räddning genom att sova på soffan. Jag upplevde att jag gick genom en ljus tunnel och drömde märkliga drömmar. Sedan kom en avtändning där jag svettades oerhört mycket.

Efter den här händelsen blev min och Helens relation aldrig sig lik igen. Att jag blev drogad av en av hennes bekanta var droppen som fick bägaren att rinna över och jag förstod att jag inte kunde fortsätta ha kontakt. Jag ville inte råka illa ut, men hade dåligt samvete för hennes barn. Jag var rädd att de skulle fara illa och att jag då inte skulle finnas där för att kunna hjälpa dem.Jag kunde inte rädda henne utan att själv råka illa ut, men önskar av hela mitt hjärta att både hon och barnen lever ett bra liv i dag.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]