Nicole åkte till sjukhuset med magsmärtor: ”Jag var på väg att föda barn utan att veta det”

Kvinna med sitt barn.

Nicole med sin son Ludvig som gjorde en oväntad entré.

Foto: Søren Lamberth

Läkaren sade att Nicole hade en irritabel tarm, IBS. Men när hon hamnade på sjukhus några månader senare blev diagnosen en helt annan: Nicole höll på att föda barn.

Nicole och hennes pojkvän, Sebastian, har precis vant sig vid tanken på att de är föräldrar. Hemma i lägenheten kryper sonen Ludvig livligt runt på golvet under tiden han jollrar och undersöker allt nyfiket.

Den lille krabaten är frisk och mår bra. Han är ännu helt omedveten om den uppståndelse han skapade när han kom till världen den 5 januari 2021.

Nicole visste nämligen inte att hon var gravid när förlossningen satte igång.

Se också: Svenska kändisar som hållit sina graviditeter hemliga
1:09

Efter reklamen: Se också: Svenska kändisar som hållit sina graviditeter hemliga

(1:09)

Slå på ljud

Ett par månader tidigare hade Nicole uppsökt läkare eftersom hon under en tid känt att hennes mage var hårdare än normalt.

– Jag kunde inte trycka in den som vanligt, så jag sökte på nätet och fick reda på att det kan vara en glutenallergi. När jag åt gluten kände jag också att det bubblade och stack till lite i magen, säger 22-åriga Nicole Schmelling Ludvigsen.

Att hon samtidigt började känna sig ovanligt trött trodde hon berodde på att hon precis flyttat till en ny stad för att läsa juridik, och att hon jobbade ganska många timmar på en bensinmack vid sidan om studierna.

Sökte läkarhjälp

Visserligen var även hennes mage lite större än vad den brukade vara, men eftersom hon fortfarande hade regelbundna blödningar trodde hon att det var mens, en graviditet kom därför inte på tal.

Jag fick instruktioner om att äta en speciell diet

– Och magen blev aldrig större än så här, säger Nicole och visar cirka fem centimeter med fingrarna.

Sebastian lyfte ändå idén med att de nog borde ta ett graviditetstest.

– Jag ville bara vara säker på att det i alla fall inte var det. För vi hade inga planer på att det skulle hända inom en snar framtid, skrattar Sebastian Thomsen, 23.

Men Nicole hade redan bokat en tid hos läkare, så de tyckte att de kunde vänta och låta läkaren ställa en diagnos först.

Nicole blev undersökt och en kort tid senare fick hon svaret, hon hade en irritabel tarm, IBS.

– Jag fick instruktioner om att äta en speciell diet för att bli av med mina problem, säger Nicole, som snart kunde trycka in övre delen av magen igen.

– Jag trodde att dieten fungerade, men det stämmer bättre in på att Ludvig istället hade flyttat ner och gjort sig redo för förlossningen.

Vattnet gick

Den 4 januari 2021 gjorde Nicole en skriftlig tentamen i affärsjuridik. Buksmärtan, som hade börjat så smått dagen innan, ökade nu i styrka och Nicole var tvungen att resa sig upp flera gånger under det fem timmar långa testet.

Camilla fick sitt livs chock: ”Jag födde barn på toaletten”

– Natten efter min examen vaknade jag av att fostervattnet gick. Det kom bara lite så jag trodde att det var mens och gick ut på toaletten. När jag såg att det inte fanns något blod gick jag och la mig igen och trodde att det bara var något jag hade drömt. Men sedan började smärtan verkligen öka.

Nicole väckte Sebastian och de tog en taxi till sjukhuset. På grund av coronaepidemin ombads Sebastian vänta utanför akuten under tiden Nicole undersöktes av en läkare.

– Läkaren frågade om jag kunde vara gravid, men det sade jag att jag inte var. Sedan kände han på min mage och ringde till den gynekologiska avdelningen för att få mig inlagd där, han trodde att det kunde vara en cysta.

Nicole fick sätta sig i väntrummet och vänta på att bli transporterad till den gynekologiska avdelningen dit Sebastian var redan på väg.

– Plötsligt kändes det som att något var på väg ut ur mig, så jag gick på toaletten. När jag märkte att jag fick något vitt på fingrarna kallade jag på kvinnan som stod i receptionen. När hon såg mig slog hon till en nödknapp och strax efter hade jag 10 sjuksköterskor runt mig.

Ett ungt par som just fått sitt första barn.

Ludvig vägde 3 962 gram och var 54 cm vid födseln, läkarna tror därför att graviditeten var fullgången.

Foto: Privat

Snabb förlossning

Nicole lades på en bår och leddes in i ett angränsande rum. "Vad händer?" skrek hon oroligt till en av sköterskorna. "Du är på väg att föda!" var svaret.

Efter det minns Nicole inte mycket av det som hände. Chocken och smärtan var för överväldigande för att hon helt skulle kunna ta in vad som höll på att hända.

– Jag minns bara att jag frågade om Sebastian fick komma. "Nej, du är klar om 30 sekunder", sa de. Och så kom Ludvig ut, säger Nicole och tittar kärleksfullt på sin son.

Vi var inte alls redo att bli kallade mamma och pappa

Under tiden hade Sebastian fått besked om att han måste skynda sig tillbaka till akuten.

– Och så var det 10 sjuksköterskor som bara stod och tittade på mig när jag kom. Det första jag tänkte var att det var något fel på Nicoles mage och att jag skulle få veta att hon aldrig kan bli gravid. Men så kom en läkare bort till mig och sa att hon hade fött barn. Först trodde jag att det var ett skämt, säger Sebastian som tveksamt gick in till sin flickvän.

– Vi tittade på varandra och sa "hej", och sedan sa vi inte mer på väldigt länge. Alla runt omkring oss log, och speciellt barnmorskan var igång och sa: "Grattis, mamma och pappa!". Vi var inte alls redo att bli kallade för det, men vi vågade inte säga det till någon, för alla var så glada, säger Nicole.

Det blev Sebastians uppgift att ringa de nyblivna mor- och farföräldrarna för att berätta om barnbarnets oväntade ankomst.

Höll på att svimma

– Jag var väldigt nervös över de där samtalen och jag fick juice av personalen för att det såg ut som att jag skulle svimma. Jag stod med huvudet ut genom fönstret medan jag ringde för jag behövde luft. Jag tror bara att jag sa: 'Du måste komma nu. Nicole har precis fött barn ", och de svarade:" Okej, vi ses ". De var i lika mycket chock som vi, säger han.

Det gick många timmar innan det unga paret vågade gå fram till sängen där deras lille son låg. "Vi kan inte göra det här! Vad gör vi?" hade de sagt till varandra när de var ensamma en kort stund, medan Ludvig fick modersmjölksersättning. Men sakta avtog chocken och lusten att hålla honom i famnen blev större och större. Idag är det det bästa de vet.

En mamma och en pappa leker med sitt barn.

Nicole och Sebastian älskar att vara föräldrar.

Foto: Søren Lamberth

– Vi har fått jättebra hjälp av våra föräldrar, som har fixat alla saker vi behövde och gett oss ro att bearbeta det hela och vänja oss vid våra nya roller. Nu är det vardag och det är fantastiskt, även om det är tuffare än vi hade föreställt oss. Det är inte heller konstigt att kallas för mamma och pappa längre, men det är först nyligen vi har nått den punkten, erkänner Nicole.

Hon och Sebastian har redan pratat om när de ska skaffa barn igen.

- Det ska inte vara för stor åldersskillnad på dem, så kanske om tre år. Men nästa gång borde det inte komma som en överraskning. Det måste planeras in i minsta detalj, skrattar Sebastian

Svensk översättning och bearbetning: Johanna Svan

En liten pojke tittar in i kameran.

Ludvig är en pigg och nyfiken liten pojke som noggrant studerar allt han kan kommer i närheten av.

Foto: Søren Lamberth