Ninni Rosén Tarrant och Cattis Divjak gör ”50 plus och sen då?!”

Ninni Rosén Tarrant och Cattis Divjak står bredvid varandra och berättar om hur det är att göra podden 50 plus och sen då?!

Ninni Rosén Tarrant och Cattis Divjak möttes för första gången för 32 år sedan. Nu gör de podden 50 plus och sen då?! tillsammans.

Foto: Theresia Köhlin

Hur dejtar man när man är 50 plus? Vad gör skönhetsidealen med vår självkänsla? Hur vågar man leva ut sin dröm? Vad gör klimakteriet med våra kroppar och knoppar? Ninni och Cattis har gjort sin podd 50 plus och sen då?! i några månader men hunnit gå till botten med många ämnen som rör kvinnor som är över 50.

När Ninni Rosén Tarrant, 66, och Cattis Divjak, 57, träffades på en teaterkurs för 55-plussare insåg de att de hade otroligt mycket gemensamt. Båda har levt ett spännande liv med äventyr, många resor och utlandsboende. Ingen av dem är rädd för att lämna allt de äger för att förverkliga drömmar. Båda hade nyligen flyttat hem till Sverige från Australien.

– När Ninni berättade att hennes son heter Zac och jag berättade att min exman också kallades Zac trillade polletten ner, efter lite nystande. Vi insåg att vi träffats förr. För 32 år sedan! skrattar Cattis.

Podden 50 plus och sen då?!

Det är mycket skratt och prat när vännerna ses, vare sig det är bara för att umgås, som idag i Ninnis trea i Stockholms city, eller för att sitta vid köksbordet och spela in en podd för 50-plusare: 50 plus och sen då?!

Båda tycker om att skådespela. Det var därför de sökte sig till Calle Flygares teaterskola.

Vi bestämde oss för att skapa vår egen scen

– Men vi inser ju att det inte finns många roller för kvinnor i vår ålder. Vi bestämde oss för att skapa vår egen scen och började spåna på en youtubekanal, men landade i en podd, samtidigt som vi skriver ett filmmanus och manus till en tv-serie, som till viss del bygger på våra egna liv och upplevelser, säger Cattis.

Se också: 5 fantastiska saker med att bli äldre

1:05

Efter reklamen: 5 positiva saker med att bli äldre

(1:05)

Slå på ljud

I den här duons liv saknas varken drama, kärlek eller äventyr som kan bli till stoff i en berättelse. Det är bara att välja och vraka bland allt de varit med om.

Ninni lämnade hemstaden Stockholm vid 28 års ålder, när hon och en kompis bestämde sig för att flytta till Fidjiöarna. Livet skulle vara mycket bättre på en paradisö med ständig sol och kokosnötter.

Riktiga rysare: Tips på tv-serier, film och poddar med kriminaltema

– Men det var inte alls som vi föreställt oss, så efter sju månaders rundresa kom vi hem igen, säger Ninni som ändå inte var sen att tacka ja när en amerikansk kompis ville ha med henne på en jorden runt-resa.

– Jag hade inga pengar, men fick låna 50000 på banken och sedan åkte vi iväg, säger Ninni och berättar att vännerna reste runt i världen och landade i Australien efter nio månader.

Fann kärleken

Av en slump avgjordes hennes livsöde där och då. Ninni var sugen på massage och hittade en massör som hon gick till.

– Det var på den tiden man fick bläddra och leta i gula sidorna, skrattar Ninni och berättar att hon aldrig kunnat ana att det skulle bli kärlek vid första ögonkastet när hon mötte sin massör.

Så fort hon såg Wayne bara visste hon att hennes resa skulle ta slut där, mannen som masserade henne var hennes livs kärlek. När han friade efter tio dagar var det självklart att tacka ja.

6 ljudtips om verkliga mordfall: Lyssna på ”true crime”-poddar

Från ett telefonbås i storstaden meddelade Ninni sin chockade mamma att det skulle bli bröllop i Australien. När det var dags för henne och Wayne att säga ja till varandra överraskade Ninnis mamma med att dyka upp på bröllopet.

Möttes via sina män

Strax efter giftermålet, 1988, flyttade paret till Sverige. Då var Ninni redan gravid, och det var nu som hon och Cattis möttes för första gången.

– Eller egentligen var det våra män som möttes först. Båda var australiensare och båda hade åkt till Kungsträdgården för att lära sig att åka skridskor. När de började prata med varandra insåg de hur mycket de hade gemensamt och började umgås. Jag och Ninni träffades, men hann väl inte umgås så mycket. Det var vi som jobbade och drog in pengar till hushållen, säger Cattis.

Själv är hon född i Malmö och när det var dags att börja gymnasiet vägrade hon, till mamma lärarens stora förskräckelse.

Jag visste inte vad jag ville bli, så jag bestämde mig för att ge mig ut i världen istället

– Jag visste inte vad jag ville bli, så jag bestämde mig för att ge mig ut i världen istället, säger Cattis som efter mycket krångel och en resa med omvägar till slut hamnade hos en au pairfamilj i USA.

Katarina Wennstams nya podcast Wennstams vrede: Det handlar den om

– Jag levde den amerikanska drömmen och blev hämtad i bil till dejter, bjuden på middag och bal. Det var fantastiskt roligt. När USA-äventyret var över fick jag en au pairplats i England och det blev raka motsatsen till hur jag hade haft det i USA. Familjen behandlade mig som ett tjänstehjon. Jag fick inte ens äta med dem och de anklagade mig hela tiden för saker som jag inte hade gjort. Jag bestämde mig för att bita ihop, men det slutade med att jag blev utkastad på gatan.

Antagen till världens bästa frisörskola

Cattis åkte hem till Sverige. Hon flyttade till Stockholm, kom på att hon ville bli frisör och fick plats som frisörelev. Kreativiteten bubblade i Cattis och hon berättar om ett starkt minne:

– Jag hade lagt märke till en häftig secondhandbutik i Gamla stan med kläder från 1800-talet. Jag övertalade ägaren att jag skulle få ordna en modevisning. Jag lyckades också snacka in mig på Hasselbacken. Sedan raggade jag upp snygga tjejer och killar på stan, bland annat Camilla Henemark som var helt okänd då, och modevisningen blev en succé! skrattar Cattis och berättar detta ledde henne till ett ”sliding door-moment”.

Här hittar du podden 50 plus och sen då?!

Lyssna på podcasten 50 plus och sen då?! här!

– Jag blev erbjuden jobb som koreograf på Hasselbacken, samtidigt som jag blev antagen till världens bästa frisörskola – Vidal Sassoon i London. Vilken väg skulle jag välja?

Cattis valde frisörskolan, flyttade till London igen och blev efter utbildningen utvald att bli en Vidal Sassoonfrisör, men hade inte råd att tacka ja.

Jag hade så ont om pengar att jag ständigt var hungrig

– Jag hade så ont om pengar att jag ständigt var hungrig och brukade lägga mig tidigt för att slippa plågas av hunger. Jag orkade inte leva så längre, säger Cattis.

Efter några år som frisör i Sverige valde Cattis äventyret i Australien. Där träffade hon en kille som sedan blev pappa till hennes första barn.

1988 åkte Cattis och pojkvännen hem till Sverige där deras dotter föddes. Eftersom pojkvännen inte kunde språket tvingades Cattis börja jobba på frisörsalong när bebisen bara var två månader.

– Det var det värsta jag gjort i mitt liv. Jag grät inombords över att behöva vara ifrån mitt lilla barn hela dagarna.

Börja om på nytt

Det var nu Cattis och Ninnis män möttes i Kungsträdgården och även Cattis och Ninni träffades vid några tillfällen. Men när dottern var 8 månader förändrades Cattis liv igen.

Han tog våra hyrespengar och stack till USA utan att säga något

– Pojkvännen hade tröttnat på att vara hemmapappa. Han tog våra hyrespengar och stack till USA utan att säga något.

Återigen fick Cattis börja på nytt med två tomma händer, och ett litet barn.

Cattis reste sig så småningom, drev eget företag som frisör i många år, fick ett andra barn med en ny man och levde ett gott liv.

Under tiden hade Ninni och Wayne flyttat tillbaka till Australien. De hade fått fyra barn, Zac, 32, Bec, 30 och Max och Kate, 28. När barnen var i 9–13-årsåldern bestämde de sig för ett stort familjeäventyr.

– Vi sålde allt vi hade, köpte en buss och en husvagn och kuskade runt i landet i lite mer än tre år. Jag och Wayne tog ströjobb längs vägen. När vi stannade till på olika orter fick barnen gå i skola, annars reste vi runt, umgicks och kom varandra otroligt nära, säger Ninni.

Cattis och Ninni sitter bredvid i soffan och berättar om hur teaterkursen för 55-plussare blev startskottet för deras gemensamma podcast.

Cattis och Ninni bestämde sig för att skapa sin egen scen. De började spåna på en youtubekanal, men landade i att göra en podd.

Foto: Theresia Köhlin

Bröt ihop

Livet kom med sorger även för henne. Efter 25 års äktenskap ville Wayne skiljas, flytta tillbaka in i bussen och vara fri.

– Jag bröt ihop, och blev så deprimerad att jag bara ville dö. Jag fattade inte hur han efter 25 år bara kunde stänga dörren och gå.

Ninni skrev av sig, åkte på retreat och bestämde sig för att överleva. Hon tog jobb i en guldgruva för att få ihop pengar och började åka hem till Sverige en gång om året. Tanken på att kanske flytta hem började att växa.

Quiz: Vilket sällskapsspel är du, egentligen?

Cattis, som hunnit skilja sig och bo i Dubai, hade aldrig kunnat släppa drömmen om att återvända till Australien. Hon befann sig vid den här tiden också i landet ”down under”.

– Mina barn var stora och när min före detta svägerska blev cancersjuk bestämde jag mig för att åka till Australien för att finnas vid hennes sida. Jag försörjde mig på många olika sätt, bland annat genom att baka kanelbullar och andra svenska bakverk genom mitt företag som hette ”Taste Of Sweden”. Jag sålde på marknader, säger Cattis och berättar att hon också utvecklade en ekologiskt nedbrytbar yogamatta tillsammans med en kvinna hon lärt känna.

Tyvärr blåste hon mig på alla pengar och jag var lika fattig som förut

– Tyvärr blåste hon mig på alla pengar och jag var lika fattig som förut. När min svägerska avlidit och min dotter ringde och frågade om jag tänkte stanna i Australien resten av livet var svaret självklart nej. Jag ville ju vara hos min familj!

Nästa dag köpte Cattis en biljett hem. Samma år, 2019, köpte Ninni sin enkelbiljett till Sverige.

Av en slump hittade båda en spännande teaterkurs för personer över 55 år och vännernas vägar korsades efter 32 år.

– Jag knäcker extra som statist och har, liksom Cattis, en kreativ ådra. Det var den som ledde oss båda till Calle Flygare, säger Ninni som gläds åt sin vänskap med Cattis.

Peppa 50-plussare

Båda är idésprutor som alltid har lika kul när de ses, inte minst när de spelar in poddar. Genom dem vill de peppa andra 50-plussare att våga leva ut sina drömmar. Livet är inte slut efter 50!

Så handlar du säkert på nätet – bästa tipsen

Podden 50 plus – och sen då?! har hunnit avhandla många ämnen – allt ifrån när Cattis donerade en njure, till hur man gör för att våga leva ut drömmar. Ett ämne som de här kvinnorna är experter på.

Vi siktar på att förverkliga våra drömmar

– Ja, vi är ganska lika. Vi siktar på att förverkliga våra drömmar och visst vore det väl kul att få en roll i en film eller tv serie och att hitta ett trevligt boende som vi kan dela på och som känns lite mer permanent.

Det är sagt på både skämt och allvar. Och det brinner lite i knutarna.. Ninni har bara ett tillfälligt hyreskontrakt och Cattis bor i en dyr andrahandstvåa.

– Det skulle vara så mycket billigare och roligare att bo tillsammans, säger Ninni.

Duon drömmer också om att deras manus ska bli en film och att de själva ska få filmroller. Eller att deras tv-idé, som handlar om att vara 50 plus och dejta, ska bli antaget av ett produktionsbolag.

– Om vi kommer att flytta utomlands igen? Det vet man aldrig, men vi har pratat om att luffa runt i Skottland, säger vännerna och konstaterar att framtiden är spännande och ingenting är omöjligt, så länge man får vara frisk.