Artikeln innehåller reklamlänkar

6 ljudtips om verkliga mordfall: Lyssna på ”true crime”-poddar

En kvinna lyssnar på ett obehagligt fall i en true crime-podd.

Foto: TT / Shutterstock

Följ med polisen bakom kulisserna och hör berättelser om verkliga mordfall. Kura upp i soffan med en kopp te, ta en skogspromenad eller lyssna innan du ska somna – men varning för mardrömmar!

True crime – 6 iskalla ljudtips att ha i lurarna

Seriemördare – världens värsta brottslingar berättar (Lind & co)

Kriminologen Christopher Berry-Dee har rest runt till några av världens högriskfängelser och intervjuat seriemördare om de fruktansvärda brott de begått – historier som skakar om lyssnaren i grunden.

Denna ljudbok är en insikt i hur dessa gärningsmän tänker och vad som drivit dem till bestialiskt våld och ond, bråd död.

Köp och lyssna på ljudboken här! (länk till Bokus)

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare
Slå på ljud

Polisen inifrån (Tiden/Norstedts)

I åtta halvtimmeslånga reportage följer journalisten och författaren Åsa Erlandsson polisen i deras arbete och skildrar deras tuffa vardag. En ljudboks-serie med polisernas egna ord om bland annat attentatet på Drottninggatan, föräldrarna som mördade sina barn i Bjärred och skolattentatet i Trollhättan.

Söndagsvägen (Natur & Kultur)

18-åriga Kickan Granell våldtas och mördas i sitt hem söder om Stockholm 1965, och Sveriges största mordutredning (innan Palmemordet) tar fart. När mördaren grips visar det sig att han funnits i polisens närhet hela tiden. Författaren och historikern Peter Englund har följt i gärningsmannens och polisens fotspår, men Söndagsvägen är lika mycket en skildring av Sverige under rekordårens topp. Finns som ljudbok.

Sektpodden (Acast)

Emma Gembäck, upphöjd pastor i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, och Rigmor Robért, läkare och psykoterapeut, diskuterar, problematiserar och delar med sig av egna erfarenheter av sekter. I skrivande stund finns 42 avsnitt som avhandlar bland annat domedagssekten Korpelarörelsen i Tornedalen, kvinnliga sektledare, hur manipulation fungerar – och givetvis en mängd avsnitt om Knutby. Finns i appar och på nätet där du hittar podcasts.

En mörk historia (Just stories)

En undersökande dokumentär-podd som skildrar främst svenska rättsfall som exempelvis dödsskjutningen av Eric Torell, gruppmordet i Långshyttan och nazistmordet i småländska Hermanstorp. Varje fall är ofta uppdelat på flera avsnitt och bygger på intervjuer med de inblandade. Finns i appar och på nätet där du hittar podcasts.

Familjen (Mondial)

Under mer än tio år har journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt den kriminella familjen Al Asim, som med sina 120 familjemedlemmar länge spridit skräck i Göteborgsförorten Angered. De döms för droghandel, bidragsfusk, utpressning, misshandel och mord, men med en stark advokat blir straffen låga och verksamheten kan fortsätta.

Hör Johanna Bäckström Lerneby prata om Familjen

En rafflande maffiahistoria som för tankarna till Italiens Camorra. Finns som ljudbok.