Alla slöt upp bakom pensionären Lilian – nu kan hon åka till väninnan

Pensionären Lilian Möller spelar fiol för att samla in pengar till en resa.

Foto: Eric Aronson/Privat.

Lilian Möller, 69, satte sig i Nordstan för att spela in pengar till en resa till väninnan i Värmland. Nu har hundratals godhjärtade människor swishat henne.

Det var privatpersonen Eric Aronson som såg Lilian sitta med sin fiol i Nordstan i Göteborg. Han blev rörd och skrev en kort rad på Twitter med uppmaningen att hjälpa henne med någon tia.

– Jag tänkte att fler kanske ville hjälpa till, men att det skulle bli så stort kunde jag aldrig tro, säger han.

I skrivande stund, på tisdagsmorgonen, närmar sig tweeten 300 000 visningar. Kommentarsfältet är fullt med bilder som visar hur mycket folk har swishat.

Donationerna är allt från några kronor till flera hundralappar.

Pensionen räcker inte till

Bakgrunden till att Lilian ber om pengar är att pensionen inte räcker för att resa till väninnan i Värmland. Detta är annars något som Lilian gjort varje sommar i 15 år. Hon har varit förtidspensionär under många av sitt liv och det blev skralt i plånboken när hon blev pensionär för några år sedan.

Varje helg sätter sig Lilian i Nordstan för att skramla ihop några kronor.

Foto: Eric Aronson/Privat

Därför satte hon sig i Nordstan för att spela in några extra slantar. Där kan man hitta henne ett par timmar om dagen varje fredag, lördag och söndag,

När vi får tag på Lilian är hon tydligt rörd över responsen. Hon förstår inte helt hur allting har gått till. Men plötsligt började det rassla in.

– Folk har skänkt allt från några kronor till betydligt mer än så. Men det är tydligt att vissa inte har så mycket själva, ändå vill de hjälpa mig. Och de skriver så snälla saker till mig.

Minns du när drottningen behövde låna pengar till Majblomman?

Hon har sagt i intervjuer till flera medier att hon redan fått tillräckligt till resan. Ändå fortsätter donationerna att strömma in. Lilian vill än en gång understryka att kostnaden för tågresan är täckt. Men det finns hål att stoppa resten av pengarna i.

– Vardagen går inte ihop ändå. Jag var tvungen att ta ett lån för att ha råd med tandläkaren. Den skulden ska jag betala av direkt.

Se också: Ida och Inka trotsar ålderbarriären - är världens bästa grannar

Ida och Inka trotsar ålderbarriären - är världens bästa grannar
2:03

Efter reklamen: Ida och Inka trotsar ålderbarriären - är världens bästa grannar

(2:03)

Slå på ljud

I mitten av oktober blir det dags för den efterlängtade resan till väninnan i Värmland. Exakt dag har hon inte bestämt ännu. Hon tänker slå till när det är ett bra erbjudande.

– Jag är så van vid att snåla.

Men innan dess väntar en intervju i tv. Hon ska nämligen vara med i TV4:s "Efter fem".

– Jag ska spela in en video till dem. Det ska bli roligt men även lite nervöst.