Minns du när drottningen behövde låna pengar till Majblomman?

Drottningen Silvia är Majblommans höga beskyddare och köpte 2017 års första majblomma av elever på Maltesholmsskolan i Hässelby utanför Stockholm på torsdagen. Fjärdeklassaren Miranda Nilsson, Luleå, som har designat årets majblomma, och Zacharias Arrach, elev i årskurs 5 på Maltesholmsskolan, säljer årets majblomma till drottningen. När det var dags att betala fick dock hovdamen Christina von Schwerin hjälpa till. Drottning Silvia hade nämligen inte tillräckligt med kontanter

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Traditionsenligt är det Majblommans beskyddare Drottning Silvia som köper den allra första Majblomman varje år – men en gång räckte pengarna inte till.

Samhället blir bara mer och mer kontantlöst och 2019 använde Drottning Silvia för första gången Swish för att betala för sina Majblommor. Eller ja, hon fick hjälp av hovdam och tittade intresserat på den nya tekniken, rapporterade Svensk dam då.

Det var inte första gången en hovdam kom till undsättning. 2017 plockade drottningen på sig Majblommor till hela familjen – klistermärken till de då fem barnbarnen och så klassiska Majblommor till Victoria, Madeleine, Carl Philip och hennes make kungen, förstås.

Videon kunde inte hittas

Rörligt material: Stella Pictures

Drottning Silvia lånade pengar av hovdam

Hon handlade sina blommor av två elever från Maltesholmsskolan i Hässelby utanför Stockholm. De räknande ihop summan var för sig och Silvia hade inga problem med att betala de 200 kronorna i kontant till flickan hon köpt klistermärken av.

Årets spektakulära majblomma – Hana, 10, står bakom designen

Men sedan fick hon inte ihop det, hon stod med sedlar i handen men det räckte inte hela vägen – så för resterande blommor fick Silvia låna 200 kronor av en hovdam.

– Nu har jag för hela familjen, sa drottningen med ett skratt efter betalningen.

Tur att Drottning Silvia har fått koll på att Swish på senare år – så slipper hon stå utan kontanter igen.

Därför köper Drottning Silvia första Majblomman

Majblomman hjälper barn i barnfattigdom genom att ge ekonomiskt stöd till familjer när pengarna inte räcker till. Silvia är organisationens högsta beskyddare, och förutom att därmed vara den som varje år får köpa den första Majblomman, är hon också den som uppmärksammar barn som gjort fina saker för att samla in till organisationen och delar ut diplom. Ofta får barnen åka till slottet och träffa henne där.

– Det är uppenbart att hon bryr sig väldigt mycket om den här frågan och att hon finns med hela tiden som en beskyddare. Många barn tycker att det är roligt att hon är med i organisationen, säger Tove Lindahl Greve, Majblommans generalsekreterare.