Majblomman 2021: Hana, 10, är en av de som har designat

Hana Bozickovic är en av barnen som 2021 skapat den digitala majblomman.

Foto: Majblomman

Majblomman 2021 blir digital på grund av pandemin. Bakom designen av djurmönstrade kronblad och tunn tyllbotten står tre mycket unga talanger. En av dem är 10-åriga Hana Bozickovic.

Majblomman är en organisation som arbetar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Varje år säljer skolbarn majblommor för att samla in pengar till arbetet. I år gör coronapandemin att insamlingen ser annorlunda ut.

Vill man ha en fysisk majblomma är det förra årets som kommer att säljas av skolbarn via personliga webbshoppar. Pandemin har nämligen gjort att majblomman 2021 blir digital och den har även tagits fram genom digitalt samarbete.

Videon kunde inte hittas

De designade majblomman 2021

Genom att skapa majblommor i organisationens app blev Hana Bozickovic, Axel Viken och Mohammed Tepeku utvalda att skapa årets blomma tillsammans – som av Majblomman beskrivs som den mest spektakulära i barnrättsorganisationens 114-åriga historia.

Elin, 12, har designat majblomman 2020 – så ser den ut

Blommans blad är zebra- och tigerrandiga, och under dem kontrasterar en tunn tyllbotten mot det skarpa mönstret.

– Jag tycker den blev jättefin. Jag gillar mönstren och färgerna, säger Hana Bozickovic som varit med och skapat den.

Hon kände inte till Majblomman förrän hon och hennes klass skapade majblommor i appen förra året. Nu när hon vet mer om deras arbete är hon glad över att få göra det här för organisationen.

– Det känns bra, för alla pengar går till barnen som behöver där ute, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att många föräldrar köper blomman.

Majblomman blir kvitto

Såväl gammal som ung kan starta egna insamlingar till Majblomman med start i april – och då är det det årets digitala blomma som skickas med som kvitto till de som bidrar med en gåva.

Normalt brukar skolbarn som samlar in till Majblomman få träffa Drottning Silvia som är organisationens högsta beskyddare, men i år är det inställt på grund av pandemin.

Elina, 12, har skapat årets majblomma 2018