Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Elina, 12, har skapat årets majblomma 2018

24 jan, 2018 
Minna Wallén-Widung
Elina Hall, 12, från Göteborg designade årets majblomma 2018.
Guld, svart och pärlemor. Det är färgtemat för årets majblomma. Inspiration till designen hittade vinnaren, 12-åriga Elina Hall från Göteborg, hos sommarens gulligaste flygfä – humlan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Årets majblomma offentliggjordes på onsdagen på skolan Katarina Södra i Stockholm. Årets blomma går i glittrande guld, svart och glimrande pärlemor i mitten. Bakom både temat och färgval står Elina Hall, 12, från Göteborg – vinnaren av årets designtävling.

Årets majblomma 2018 har designats av Elina Hall från Göteborg.
Årets majblomma 2018 har designats av Elina Hall från Göteborg. Foto: Majblomman

Hennes designförslag gick verkligen hem hos alla barn som röstat på sin favorit i Majblommans app och på hemsidan, skriver Majblomman i ett pressmeddelande.

Annons

Affisch skapad av Lars Lerins adept

Förutom årets blomma presenterades under onsdagen också årets majblomme-affisch, som 13-årige Maxi Svensson skapat. Maxis stora förebild är konstnären Lars Lerin, och den unge talangen har redan fått ställa ut sina alster på idolens museum Sandgrund. I jobbet med affischen har även han inspirerats av humlan.

Missa inte: Lars Lerin blir SVT:s julvärd

Elina Hall och Maxi Svensson med sina kreationer.
Elina Hall och Maxi Svensson med sina kreationer. Foto: Majblomman

Majblommans nya generalsekreterare Tove Lindahl Greve betonar vikten av barnens engagemang är för majblommans framgång.

Annons

– Det är tack vare barnens enorma engagemang och vilja att hjälpa utsatta barn som vi varje år lyckas slå rekord. Insamlingen behövs verkligen för att vi ska kunna hjälpa barn i ekonomisk utsatthet, säger hon i ett pressmeddelande.

Majblomman 2018.
Majblomman 2018. Foto: Lisa Barryd

Rektorn: ”Ett hedersuppdrag”

Louise Karlsson som är rektor på Katarina Södra håller med.

– Att våra elever säljer majblommor skapar delaktighet, inflytande och utvecklar förmågan att aktivt verka för att förbättra barns livsvillkor i vårt samhälle. Alla mellanstadieelever erbjuds att sälja och ser det som ett hedersuppdrag. Vi är mycket stolta över att få vara värdar för majblomman i år igen.

Annons
En flicka med Majblomman 2018 i håret.
Foto: Lisa Barryd

Årets majblomma börjar säljas runt om i landet den 12 april. Då ger sig drygt 80 000 barn ut på gator och torg för att sälja blomman och samla in pengar till organisationen. Kärnan i Majblommans arbete är att minska barnfattigdomen i Sverige. Majoriteten av de pengar som delas ut i form av olika bidrag samlas in av svenska skolbarn via försäljningen av majblommor.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons