Forskning: Där bor och jobbar psykopater

Stad och närbild på en kvinnas ansikte med intensiva ögon.

Foto: TT/Shutterstock

Enligt författaren till boken “Omgiven av psykopater” har alla en psykopat i sin omgivning. Men var trivs de egentligen bäst? Vår systersajt MåBra ger dig koll på var det är störst risk att stöta på en psykopat.

Hur många personer med psykopatiska drag som det finns i samhället är inte klarlagt. Thomas Eriksson som är författare till Omgiven av psykopater menar att tre till fyra procent i samhället är psykopater medan flera andra studier visar att det handlar om cirka en procent.

Oavsett antal har du sannolikt stött på någon med grandios självbild och brist på empati, två personlighetsdrag som kännetecknar en psykopat. Nu visar en ny studie, som publicerats i Journal of Environmental Psychology, var psykopater trivs bäst.

Martina Skowronska blev kär i en narcissist: Han bröt ner mig totalt

Här trivs psykopater

Enligt studien tenderar människor som känner lite samhörighet med naturen att ha psykopatiska drag. De gillar också ofta att vara omgivna av människor, det är därför större sannolikhet att du hittar en psykopat i ett stadsområde än i förorten eller på landsbygden.

Egenskapen som både psykopater och narcissister har

Karolina Sörman, medicine doktor och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet med fokusområde psykopati, förklarar i en intervju med Aftonbladet varför psykopater trivs bäst i stan.

– Personer med tydliga psykopatiska drag, som att man är extremt stresstålig och orädd, föredrar ofta stimulans från andra. Man kan därför tänka sig att personer med psykopatiska drag helst vill bo i en stadsmiljö där det händer mycket. Psykopatiska drag gör ju också att man inte blir så stressad av tempot och allt som händer i en stadsmiljö, säger hon.

Se också: Pia blev kär i en psykopat – höll på att dö

4:05

Efter reklamen: Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

(4:05)

Det finns väldigt lite forskning på psykopaters vardagsbeteende men något men man vet är att de gillar att vara runt folk, enligt Karolina Sörman.

– Man kan tänka sig att personer med psykopatiska drag söker upp miljöer där de kan sträva efter egen vinning och exploatera andra. De tenderar att vilja vara omgivna av åtminstone tillräckligt många människor för att de själva ska kunna vinna på det, till exempel genom att ta sig in i prestigefyllda miljöer. Det kan också vara viktigt med kontroll – de vill kunna tillskansa sig fördelar, men samtidigt flyga under radarn och undgå upptäckt.

De här personerna blir oftare kära i psykopater och narcissister

Att psykopater dras till prestigefyllda miljöer där de kan ha mycket kontroll kan man även se om man tittar på vilka yrken som lockar flest psykopater, i topp ligger yrkesrollerna VD, advokat och programledare.

Här jobbar psykopaten:

  1. Vd
  2. Advokat
  3. Programledare
  4. Säljare
  5. Kirurg
  6. Journalist
  7. Polis
  8. Präst
  9. Kock
  10. Statstjänstemän

Läs mer om yrkena som lockar psykopater hos MåBra.

Relaterade artiklar

Anja Lundqvist i Heder blev slagen av pojkvän: Bröt ner mig totalt

Det här är Future faking – draget som kan avslöja en narcissist