Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Martina Skowronska blev kär i en narcissist: Han bröt ner mig totalt

06 apr, 2021 
EMILIE AUNE
Under fem år var Martina Skowronska tillsammans med en narcissist och nu berättar hon om hur det var i sin självbiografiska bok Genomskåda narcissisten.
Martina Skowronska har skrivit boken Genomskåda narcissisten och hoppas kunna hjälpa andra med sin berättelse om hur det var att bli kär i och leva med en narcissist.
Mannen som Martina Skowronska träffade på dejtingappen Tinder var snygg, charmig och karismatisk. Men bakom masken visade sig en narcissist – med ett spel av lögner och svek. I sin självbiografiska bok Genomskåda narcissisten berättar hon om mardrömsrelationen och hur hon till slut slog sig fri.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den vackre ynglingen Narcissus som blev förälskad i sin egen spegelbild, är en uråldrig skröna inom den grekiska mytologin. I vår moderna tid har berättelsen gett namn åt personlighetsstörningen narcissism, en egocentrisk person med en grandios självbild.

Men narcissism handlar inte bara om yta. Inombords döljer sig en mindre smickrande figur – som tar sig fram i livet med lögner, svek och manipulation av sin omgivning. För den som kommer nära kan livet förvandlas till en mardröm.

Det hände Martina Skowronska, 46, i Stockholm. För några år sedan inledde hon ett förhållande med en man, som senare visade sig ha den grava personlighetsstörningen. I början av mars i år släpptes hennes självbiografiska bok Genomskåda narcissisten (Ekerlids förlag) som skildrar mardrömsåren i narcissistens nät och hur hon till slut hittade kraft att slå sig fri.

Annons

– Bakom masken dolde sig en sjuk person som misshandlade mig psykiskt och bröt ner mig totalt, jag är glad att jag lyckades ta mig ur det, säger Martina.

Träffades på Tinder

Hon träffade mannen, som hon kallar för Adam i boken, på dejtingappen Tinder. Till en början framstod han som den perfekta drömmannen, och de klickade direkt på första dejten.

Det fanns en enorm dragningskraft mellan oss på ett sätt som jag aldrig hade känt förut

– Vi skulle egentligen bara träffas på en promenad, men det slutade med att vi gick ut på restaurang efteråt. Jag brukar inte gå framåt så fort när jag träffar någon ny men med Adam kändes allting så bra. Han var väldigt snygg och supergullig och charmig. Det fanns en enorm dragningskraft mellan oss på ett sätt som jag aldrig hade känt förut, berättar Martina.

Att få till en andra träff med Adam var däremot svårt. Det gick flera månader och de fortsatte att skriva till varandra, men han slingrade sig när hon föreslog att de skulle ses.

Annons

– Han sa att han hade mycket på jobbet men skrev att vi måste ses igen. Jag blev frustrerad över att det var så krångligt att få till en dejt med honom igen, men samtidigt mer intresserad. Så då bestämde jag mig för att googla honom, säger Martina.

Förlovad med en annan

Lika snabbt som hon hade fallit för Adam fallerade drömbilden. När hon kollade upp honom närmare på sociala medier fick hon svaret på varför han varit så svårtillgänglig – det visade sig att han var förlovad med en annan kvinna i en annan stad.

Jag kände mig lurad och ville inte ha med honom att göra mer

– Jag kände mig lurad och ville inte ha med honom att göra mer. Jag skickade ett sms och skrev ”lycka till med förlovningen”, och sedan stängde han bara av och tog bort mig på Tinder. I efterhand kan jag se att det var ett så typiskt narcissistiskt beteende, att bara stänga av och sedan dyka upp som gubben i lådan, säger Martina.

Se också: Pia blev kär i en psykopat – höll på att dö

Pia blev kär i en psykopat - höll på att döBrand logo
Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

Det var precis det scenariot som utspelade sig, ett halvår senare. Plötsligt från ingenstans hörde Adam av sig igen. En vänförfrågan på Facebook följdes några dagar senare av ett sms.

Annons

– Han skrev att det var slut med den andra kvinnan och att han ville träffa mig igen. Han hade tänkt på mig jättemycket sa han, och lät väldigt övertygande. Naiv som jag var gick jag på det tyvärr.

Martina och Adam började dejta igen, och inledde en relation. Nyförälskelsen övergick snart i starka känslor från hennes sida, och enligt Adams ord var det mer än ömsesidigt.

– Han sa att han älskade mig efter bara några veckor. Jag blev lite förvånad över att han kunde känna så starka känslor efter en så kort tid tillsammans, men han fortsatte att säga det som om det var den naturligaste saken i världen. Att han var så lycklig tillsammans med mig och älskade mig. Jag blev förblindad och allt mer kär för varje gång vi sågs, det kändes seriöst och speciellt, säger Martina.

Frustrerande och obehagligt

Men det dröjde inte lång tid innan frågetecknen började dyka upp. Adams fina ord stämde inte överens med hans handlingar, och hon hade svårt att komma honom in på djupet. Helt plötsligt kunde han bara försvinna – och bli knäpptyst.

Annons

Jag hade aldrig varit med om något liknande förut i tidigare förhållanden, jag förstod ingenting

– Han stannade aldrig längre än ett par nätter hos mig när vi sågs, och det kunde gå flera veckor utan att han svarade på sms eller telefonsamtal. Jag hade aldrig varit med om något liknande förut i tidigare förhållanden, jag förstod ingenting. Det var oerhört frustrerande och obehagligt, säger Martina.

Efter ett tag misstänkte hon att Adam fortfarande träffade den andra kvinnan i den andra staden. Men när hon konfronterade honom kom han ständigt med undanflykter och bortförklaringar.

– Han sa att jag inbillade mig saker och att han inte alls träffade kvinnan längre, men att hon inte hade fattat att det var slut och var psykiskt sjuk. Jag sa åt honom att han måste klargöra för henne att det var över mellan dom annars kunde vi inte vara ihop.

Så genomskådar du narcissisten

Narcissisten har en grandios självbild, saknar empati och förmågan att känna ånger och skuld, ljuger och manipulerar andra för egen vinnings skull.

Det finns två typer av narcissister: dolda och öppna narcissister.

En öppen narcissist är i regel lätt att upptäcka, då de öppet visar sin själviska och hänsynslösa personlighet inför andra. USA:s expresident Donald Trump är enligt flera experter en öppen narcissist.

En dold narcissist är omöjlig att upptäcka vid första mötet. Narcissisten är en skicklig skådespelare, och vet precis hur hen ska charma dig för att vinna över dig på sin sida. Det krävs att du lär känna personen mer ingående innan du kan dra några slutsatser.

I början av relationen bombarderar narcissisten dig med kärlek och uppmärksamhet, på ett sätt som du aldrig upplevt tidigare. Om det känns för bra för att vara sant, är det förmodligen också fallet.

Efter ett tag börjar narcissisten visa sitt riktiga jag.

Typiska kännetecken att ha koll på:

 • skiftar mellan varmt–kallt beteende.
 • kritiserar dig för ingenting.
 • nedvärderar dig och jämför dig med andra ex, skryter om tidigare relationer.
 • ghostar dig (försvinner upp i rök) när du inte lever upp till hens förväntningar.
 • använder sex för att få dig att känna dig älskad, och visar inte kärlek och närhet på annat sätt.
 • får dig att känna dig förvirrad och ensam i relationen.
 • förnekar fakta, även om det finns där svart på vitt.
 • bryr sig inte om dina känslor.
 • ber aldrig om ursäkt eller visar ånger.

Källa: Genomskåda narcissisten av Martina Skowronska

Annons

Men mönstret fortsatte och ingenting förändrades.

– Han erkände aldrig att han träffade den andra kvinnan fortfarande, men jag misstänkte hela tiden att han ljög för mig. Jag gjorde slut med honom flera gånger. Men gång på gång tog jag tillbaka honom, säger Martina.

Intensiva perioder – total tystnad

Sådär höll det på – år efter år. Adam kom och gick som det behagade honom, och förhållandet växlade mellan intensiva perioder av umgänge till total tystnad. Den andra kvinnan fanns hela tiden i bakgrunden, men den starka kärleken som Martina kände höll henne kvar.

– Jag älskade Adam otroligt mycket och det var mitt livs största kärlek. Jag försökte prata med honom om att han gjorde mig illa när han ljög för mig och försvann, men han bara tittade på mig som om jag pratade kinesiska. Enligt honom var han en bra kille och han tyckte inte att han betedde sig illa alls.

Annons

Efter fem år med ett av/på förhållande med Adam och ständiga toppar och dalar i tillvaron var Martina psykiskt knäckt. Vändpunkten kom när hon lättade sitt hjärta för en kompis.

– Min kompis sa att han tyckte att det lät som att Adam höll på att bryta ner mig psykiskt. Jag bara skrattade först, men sedan gick jag hem och googlade om psykisk misshandel i relationer och började läsa om narcissism. Varenda punkt stämde in på Adam, säger Martina.

Till slut insåg hon sanningen och lämnade.

Jag befann mig i ett totalt känslomässigt kaos och mådde fruktansvärt dåligt

– Det var något som klickade i hjärnan och jag bestämde mig. Jag befann mig i ett totalt känslomässigt kaos och mådde fruktansvärt dåligt av hur Adam behandlade mig, och jag förstod att det bara skulle bli värre om jag fortsatte att träffa honom. Nu räckte det.

Fem år av psykisk misshandel

Tiden efteråt var tung. Den destruktiva relationen hade satt sina spår, både i huvudet och på kroppen. Fem år av psykisk misshandel hade gjort att Martina blivit deprimerad, utvecklat ätstörningar och fått en krånglande IBS-mage. Hon hade svårt att sova om nätterna, drabbades av skakningar i kroppen och led av ångest och oro.

Annons

– Från att ha varit helt frisk och en normalt fungerande person med ett känsloregister där jag kunnat hantera situationer, var jag ett vrak. Jag kände mig helt matt och psykiskt slut, och hade svårt för att fokusera och blivit ineffektiv på jobbet, säger Martina.

Misstänker du att din partner är en narcissist?

 • Kapa banden rakt av och lämna direkt. Blockera på alla sociala medier och ha ingen kontakt.
 • Narcissisten kommer aldrig att komma till insikt och ändra på sig. Hen kommer att ta över ditt psyke och din hjärna och bara göra att du mår ännu sämre om du stannar.

Källa: Genomskåda narcissisten av Martina Skowronska

Tack vare en vän kom hon i kontakt med vården, och sedan började en lång väg tillbaka. Med hjälp av terapi och antidepressiv medicin återhämtade hon sig från den värsta svackan.

– Det var första gången i mitt liv som jag tog antidepressiva läkemedel. Visst hade jag haft svackor i livet tidigare, men aldrig att det hade gått så långt. Så man ska inte ta lättsamt på psykisk misshandel, för det är väldigt allvarligt.

Annons

Det var så hon kom på att hon ville skriva boken. Martina arbetar som kommunikatör och för ofta andras talan – nu hade hon sin egen historia att nå ut med.

– Jag kände att jag ville lyfta problematiken med psykisk misshandel för att hjälpa andra som går igenom liknande saker. Det är många drabbade som mår väldigt dåligt. För alla kanske det inte är lätt att lämna en destruktiv relation, speciellt inte om man har barn ihop med sin förövare. Men jag vill visa att det går, det är det bästa som jag har gjort, säger Martina.

Ojämlik relation

I dag har det gått några år sedan Martina lämnade Adam. Med distans till förhållandet och många timmar i terapistolen med professionella psykologer ser hon på det med andra ögon.

Han bara utnyttjade mig för han behövde min kärlek för att bekräfta sig själv

– Vår relation var inte på lika villkor, det var en pseudorelation med en ond och känslokall narcissist som utsatte mig för ständiga oförrätter och grymheter. Han älskade aldrig mig på riktigt, för narcissister kan inte älska. Han bara utnyttjade mig för han behövde min kärlek för att bekräfta sig själv. Det är så narcissister fungerar, jag förstår det nu, säger Martina.

Annons

Efter en tuff period har vardagen börjat återgå till det normala. Det sociala livet med vänner kommit igång, i den mån som det går under rådande pandemi.

– Jag mår bra nu, även om jag fortfarande bär traumat inom mig. Men jag bryter inte ihop som jag gjorde förut. Livet går vidare och jag ser positivt på framtiden.

Inför boksläppet av Genomskåda narcissisten startade Martina i vintras ett instagramkonto, för att berätta om boken och sina erfarenheter. Responsen har varit över all förväntan.

– Jättemånga har hört av sig och berättat att de har blivit psykiskt misshandlade, och har eller har haft en relation med en narcissist eller psykopat. Även många anhöriga till personer som är psykiskt misshandlade har kontaktat mig och tackat mig för att jag skriver om detta. Så det verkar vara ett utbrett problem. Om jag kan hjälpa någon annan med min berättelse är jag glad.

Annons