Kerstin: En olycka och en hjärtattack räddade vårt äktenskap

En ledsen kvinna i en soffa och en man som tröstar

Foto: TT

Jag och Roland levde parallella liv. Men två händelser på liv och död ändrade allt.

Roland och jag hade tillbringat sju år ihop. Vi hade varit varandras andra chans till kärlek, men det som börjat så bra hade blivit något helt annat än vi tänkt oss. Jag ville absolut inte skiljas, men vi kunde inte nå varandra längre och jag var rädd för att det vi haft var borta.

Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
1:04

Efter reklamen: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

(1:04)

Slå på ljud

Jag var bara 52 när jag blev änka efter min första man. Vi hade haft ett långt äktenskap och hans död slog undan benen på mig. Jag levde ensam i fem år innan Roland kom in i mitt liv genom goda vänner. Vi hade båda vuxna barn och bara oss själva att tänka på.

Vi gifte oss och de första åren hade vi det jättebra, men sedan hände något som jag inte förstod. Roland blev rastlös och tvär. Jag försökte prata med honom om det här, men det gick inte. Han sa bara att han var trött, eller irriterad på något på jobbet… och så slöt han sig.

Med tiden gled vi bara längre isär. När han gick i pension senare det året blev det värre. Han tillbringade alltmer tid med pensionerade vänner. Det kändes som om han föredrog dem framför mig, och han sov ofta över i sommarstugan för att ge sig ut på gryningsfiske. Jag var väldigt besviken på hur det hade blivit.

Läsarberättelse: Jag skämdes för min ensamhet

Min son var med om en olycka

Mitt i detta drabbades jag av en fruktansvärd chock. Jag har två söner. Min äldste var med om en otäck bilolycka. Han somnade bakom ratten på väg hem från ett långt skift och körde av vägen. När min svärdotter ringde mig från sjukhuset var Roland ute i sommarstugan. Han svarade inte på mobilen och jag körde ensam till akuten.

Min son hade en blödning på hjärnan och opererades samma natt. Det var det värsta dygnet i mitt liv, men det ordnade sig. Min son hämtade sig och förutom några ärr har han i dag inga men efter olyckan. Men jag tog stryk av det som hände. Jag tror att jag under en längre tid hade slitit på resurserna och förhållandet mellan Roland och mig gjorde inget bättre. Jag kände mig svag och en månad senare kollapsade jag. Jag blev hämtad med ambulans och på akuten konstaterade man att jag haft en liten hjärtattack.

Jag fick ligga kvar på sjukhuset i några dygn. Det kändes som om hela kroppen var ur balans. Jag var nära tårarna hela tiden. Men Roland fanns där då. Utan att vi pratat hade något förändrats. Rädslan hade skakat om oss båda.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Då förstod jag vad som hade hänt mellan oss

Det här skedde på våren. Till sommaren gick jag i pension. Jag hade oroat mig för hur det skulle bli, men efter allt som hänt var läget nu ett helt annat.

Roland hade slutat att köra ut till sommarstugan på egen hand. Vi tillbringade nästan all tid tillsammans.Vi började prata, och det var nu jag förstod vad som hade hänt mellan oss. Roland hade haft väldigt svårt att hantera pensionen. Han hade känt sig oviktig och vaknat på nätterna med ångest. Han visste inte hur han skulle hantera det här, och han hade inte velat prata om det.Han var van vid att ta ansvar och lösa problem, men i den här situationen hade han känt sig hjälplös och omanlig.

Läsarberättelse: Efter skilsmässan ville jag aldrig mer ha sex

Det hade varit väldigt tufft för honom, och det var därför han dragit sig undan. Men det som vi hade gått igenom under våren hade fått honom att inse att han fortfarande hade kvar det som betydde mest. Det hade förändrat allt för honom. Vi blev nästan som nyförälskade igen, med en ny tacksamhet för det vi hade, och hade en underbar sommar.

/Kerstin

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]