OS-aktuella Sarah Sjöström efter olyckan: Jag har lägre förväntningar på mig själv

Sarah Sjöström ska tävla i OS 2021.

Sarah Sjöström var med om en olycka i början av året och tvingades operera armbågen.

Foto: Karin Törnblom/TT

Året inleddes dramatiskt med att Sarah Sjöström ramlade på en isfläck och skadade armbågen så illa att hon fick opereras. Under våren har hon rehabiliterats och nu väntar OS i Tokyo. Men olyckan har gjort att hon sänkt förväntningarna.
– Nu kan jag komma till Tokyo och bara tycka att det ska bli kul att OS äntligen blir av. Men när jag väl står på startpallen, då vill jag bara vinna, säger Sarah.


Vår svenska mästersimmare Sarah Sjöström gör den här intervjun i taxin mellan en försenad flygresa och två träningspass under våren. Det är ett minutschema som måste passas för att allt ska klaffa inför OS i Tokyo. Ändå är allt egentligen helt upp och ner.

– Jag kan inte ens simma fjärilssim just nu, så steg ett är att jag bara ska kunna simma igen och ha en fungerande arm, säger hon.

1:20

Efter reklamen: Sarah Sjöström och Johan de Jong Skierus gästar Tillsammans med Strömstedts

(1:20)

Det har varit ett omtumlande år för Sarah Sjöström. Först satte pandemin stopp för OS som egentligen skulle gått i Tokyo förra året. Och i februari år, bara timmar efter att hon satt världsårsbästa på 50 meter frisim, så råkade hon halka på en isfläck.

– Allt gick väldigt fort, först trodde jag att jag hade slagit i huvudet, eftersom jag var helt snurrig. Det tog en stund innan jag förstod att armbågen fått en smäll, säger hon.

Sarah hade brutit armbågen och tvingades operera. En smärre katastrof för en professionell fjärilssimmare med OS-guld i sikte.

– Först var jag förtvivlad, såklart. Men rätt snabbt kom jag på att jag kunde passa på att träna benen i stället. Det var perfekt, eftersom det är en svag punkt för mig. Det kommer att göra mig mycket starkare, säger hon.

Sarah förbereder sig för OS som börjar 23 juli

Under sommaren kommer det att vara fullt fokus på rehab och träning inför OS, med start 23 juli.

– Jag har lägre förväntningar på mig själv efter olyckan. På ett sätt är det bra, då behöver jag inte känna någon press. Nu kan jag komma till Tokyo och bara tycka att det ska bli kul att OS äntligen blir av. Men när jag väl står på startpallen, då vill jag bara vinna, säger Sarah.

Efter en skada i februari var Sarah Sjöström tvungen att rehabiliteras.

Efter en skada i februari var Sarah Sjöström tvungen att rehabiliteras.

Foto: Jonas Lindkvist/TT

Envisheten och superfokuset har funnits sedan hon var liten.

– När jag var sju år var familjen i Danmark på semester. Det kanske inte låter så exotiskt, men för mig var det spännande. Mina föräldrar hade sagt att jag inte fick bada i hotellpoolen förrän jag hade lärt mig simma. Jag har alltid varit ganska orädd av mig och bestämde mig för jag skulle lära mig simma, alldeles själv, säger Sarah.

Hon övade ensam på simtagen, timme ut och timme in. Plötsligt märkte hon att det lossnade. Hon kunde simma! Men att hon skulle bli en världsstjärna var det ingen som anade. Inte ens när hon började simträna några år senare.

– Alla var snabbare än jag i början, jag kom ingen vart, det var jobbigt och tråkigt. Jag fortsatte mest för att få hänga med min kompis, och för att mina föräldrar sa att jag måste gå klart den terminen som de hade betalt för, säger hon.

Var som en lill-mamma för brodern

Sarah kommer från en sammansvetsad familj. Pappa Göran jobbar med it, mamma Jenny är undersköterska.

– Mamma träffade pappa när hon var sexton år. När hon var 23 fick hon sitt tredje barn. För mig var det jätteroligt att växa upp med två nästan jämnåriga syskon, säger Sarah.

Sladdis-lillebrorsan Linus kom när Sarah var 13 år.

Sarah Sjöström och brodern Linus.

Sarah Sjöström kan känna igen sig i sin bror Linus, som har autism. "Jag var rätt stökig som liten och hade svårt att sitta stilla", säger hon.

Foto: Hans Shimoda/TT

– Då blev jag som en lill-mamma till honom. Jag bytte blöjor och hämtade och lämnade på dagis och tog hand om honom.

Linus har en speciell plats i hennes hjärta. När hon har engagerat sig i välgörenhet eller projekt som gäller barn har hon hela tiden relaterat till Linus.

– Tänk om han skulle få cancer eller om han skulle vara tvungen att klara sig utan mamma och pappa som de ensamkommande flyktingbarnen, till exempel. Så har jag tänkt. Men det går nog inte ens att föreställa sig. Usch, jag vet inte vad jag skulle göra om det skulle hända Linus någonting.

Linus har autism, när förstod du att han var speciell?

– Han har alltid varit cool och modig. Det var väl mer att det tog väldigt lång tid för honom att lära sig prata och gå och få ordning på kroppskoordinationen. Däremot var han jättebra på att bygga pussel och lego. Någonstans i tredje klass fick han sin autismdiagnos.

Känslosamt på Idrottsgalan 2018

Sarah har känt igen sig mycket i Linus.

– Vi har mycket energi i kroppen och ett stort behov av rutiner. Jag var också rätt stökig och hade svårt att sitta stilla. Tack vare simningen fick jag ut min energi på ett bra sätt. Annars är nog risken stor att jag använt min energi på fel sätt, säger Sarah.

Hon beskriver Linus som väldigt direkt.

– Han är rakt på sak. Det är ingen bullshit, där inte, skrattar Sarah. Andra kanske håller tyst om någon säger något konstigt. Men hos Linus finns inte det filtret. Han ser och hör sådant andra inte lägger märke till, och kan ställa frågor jag inte ens har reflekterat över.

Sarah Sjöström tog VM-guld på 50 meter fjäril i Gwajngju.

2019 tog Sarah Sjöström VM-guld på 50 meter fjäril i Gwajngju och flest individuella medaljer på ett VM av alla kvinnor genom tiderna.

Foto: Jessica Gow/TT

Hur var det första gången han träffade din sambo?

– De gillade varandra direkt. Linus ser upp till äldre killar som tycker om att prata om tv-spel, pussel och lego. Sådant är Johan också intresserad av, så de klickar väldigt bra.

Sarah Sjöström: ”Jag är som bäst när jag vill springa därifrån”

På Idrottsgalan 2018 var det lillebror Linus som rev ner de största applåderna när han hyllade sin storasyster på scen: ”Min storasyster Sarah är en av världens bästa simmare. Hon har vunnit guld, silver och brons. Jag är stolt över att ha världens bästa storasyster”, sa han.

Minns du det ögonblicket, hur det kändes?

– Jag visste inte ens om att han skulle stå på scen. Jag blev jätteförvånad. Han hade inte sagt något, för han ville överraska mig. Det var det finaste ögonblicket på hela Idrottsgalan. Tårarna bara rann. Jag var så stolt över att Linus kunde stå där inför alla människor i Globen och bara vara helt cool, säger Sarah.

Sarah Sjöström om akneproblemen

Det har tagit lång tid för henne själv att bli trygg på en scen. Trots alla framgångar och medaljer har Sarah inte alltid känt sig bekväm i strålkastarljuset. I tonåren hade hon problem med hyn.

– Jag stod på prispallen och gömde ansiktet bakom håret. Det var jobbigt att vara med i tv och bli filmad, kameran kom så nära. Jag kunde ha en halv liter foundation på mig, ändå syntes finnarna.

– Mest stressande var alla som ”ville hjälpa till” och kom med tips, eller frågade om jag inte tvättade ansiktet. Allt kring det där tog så mycket av min energi. Människor som inte har haft de där problemen fattar inte, säger hon.

Till slut kom det till en punkt när Sarah inte orkade lägga så mycket energi på det och slutade bry sig.

– Då gick hudproblemen över, märkligt nog.

Sarah Sjöström och pojkvännen Johan.

Sarah Sjöströms pojkvän Johan de Jong Skierus är svensk mästare i fäktning men jobbar annars på bank.

Foto: Eero Hannukainen/TT

Sarah träffade sin sambo Johan de Jong Skierus på en nyårsfest 2011.

– Det sa klick ganska direkt. Jag blev imponerad av det sättet han lyssnade på mig, när vi pratade. Han var så smart och intelligent och intresserad av att lära sig nya saker, precis som jag.

Johan är också elitidrottare i grunden. Han är svensk mästare i fäktning, men jobbar till vardags på bank.

– Det var så skönt att han förstod hur jag levde i min vardag. När jag var med Johan kände jag att jag kunde var mig själv till hundra procent. Jag var inte rädd för att säga det jag ville.

Sarah Sjöström om förhållandet med Johan

Sarah och Johan har varit ihop i tio år nu. Till stor del har det varit en långdistansförhållande, eftersom Sarah ofta är bortrest uppemot 30 veckor per år. Men under pandemin har de kommit närmare varandra.

– Vi har fått en liten nystart och känner oss lite nyförälskade, sa Sarah och Johan i tv-programmet Tillsammans med Strömstedts.

Drömmer du också om att få en stor familj?

– Just nu är allt mitt fokus på OS i Tokyo, men jag och Johan har pratat om att jag gärna vill ha barn under simkarriären. Jag har sett många idrottskvinnor göra comeback efter födseln, bland annat Therese Alshammar. Det är superinspirerande, säger Sarah.

Här är kändisarna vi helst tar med på bilsemestern

Simningen är en av världens mest jämställda sporter. Sarah Sjöström har tjänat miljoner genom åren. När hon haft pengar över har hon köpt lägenheter till sina syskon.

– Det kändes ganska självklart. Alla som bor i Stockholm vet att det inte är lätt att köpa något här. Det är svindyrt. Jag ville hjälpa dem och se till att mina syskon har någonstans att bo. Vi resonerade kring olika alternativ, inom familjen och kom fram till att det här var det bästa sättet, säger Sarah.

Det här är Sarah!

Namn: Sarah Sjöström

Ålder: 27

Gör: Simmare

Bor: I en färgstarkt inredd trea på Södermalm i Stockholm.

Familj: Sambo Johan, 31, svensk mästare i fäktning och bankman. Mamma Jenny, 48, pappa Göran 52, syskonen Tobbe, 29, utbildad florist, Ellionor, 25 och Linus, 14.

Aktuell: Tävlar i OS i Tokyo.

Under pandemin har Sarah också passat på att utbilda sig till personlig tränare.

– Det har varit väldigt kul att plugga igen. Att jobba som personlig tränare när tid finns, är ett jättespännande sätt att hjälpa andra människor att komma igång och peppa dem, säger Sarah.

Jag älskar verkligen att träna

Hon är ambassadör för Generation Pep, som jobbar för att skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa.

– Jag tycker det här är så viktigt. Att träna och röra på sig ska vara en del av livet. Ibland kan jag känna mig så himla gammal när jag tänker på vilken skillnad det är nu, mot hur det var när jag var barn. Då hade vi inga mobiler eller ipads. Vi var ute och lekte hela dagarna på somrarna, cyklade, badade eller hade vattenkrig på gräsmattan.

Sarah tror att det är viktigt att vi vuxna är goda förebilder.

– De vuxna måste också släppa sina mobiler och våga testa nya aktiviteter. Alla barn funkar inte i lagidrotter, då får man prova sig fram. Eller bara att passa på att simma en halvtimme i sommar, när man ändå ska bada, det är sånt jag gillar. Jag älskar ju verkligen att träna, säger Sarah Sjöström och hastar iväg, till nästa träningspass.

Sarah Sjöströms sommarfavoriter!

Bok i hängmattan: En gentleman i Moskva av Amor Towles är riktigt bra. Den handlar om en rysk greve som är i husarrest på ett hotell och de människor han möter där. Rysk historia, humor, glädje och sorg och starka berättelser. En shopaholics bekännelser av Sophie Kinsella är ett bra boktips om man vill ha något lättläst.

Godaste sommardrinken: Jag är inte så mycket en drinkperson. Jag tar hellre en öl eller ett glas vitt vin.

Bästa sommarmaten: Jag gillar att grilla halloumi och olika grönsaker, perfekt sommarkvällsmat.

Smultronställe i Sverige: Falsterbo i Skåne är supermysigt. Både för att det är fantastiskt vackert och för att en vän, som är sportagent har ett fint sommarhus där. Det är alltid extra kul när man kan umgås med någon man känner.

Therese Alshammars liv efter proffskarriären – det har hon gjort

Tv-serie en regnig dag: Gossip Girl, New Girl eller Brooklyn Nine-Nine, det är verkligen min typ av humor.

Min bästa sommar: 2016 satte jag världsrekord och tog OS-guld på 100 meter fjäril i Rio. Hela den sommaren var så rolig, skön och avslappnad. Jag hade sånt flyt med simningen och när jag kom hem firade vi OS-guldet och gjorde roliga resor.

Roligaste semestertabben: Jag och tre vänner skulle på en kompis bröllop i Grekland. ”Jag bokar boende, inga problem”, sa jag. Men när vi kom till adressen som jag bokat in oss på, via Airbnb, så det mitt ute i ingenstans. Vi hade inte ens mottagning på våra mobiler, så vi kunde inte ringa någon, och lokalbefolkningen hade aldrig hört talas om stället. Jag hade blivit grundlurad. Det fanns ingen airbnb-boende där. Paniken växte när vi insåg att det var bara två timmar tills bröllopet började. Det blev bra till slut, vi fick hjälp med att hitta ett nytt boende och hann fram i tid till bröllopet. Men oj, vad det var gott med en kall öl, sedan!

”En riktigt härlig sommarbild från Hedemora. Vi var där på semester i juli 2020 och hälsade på min gamla träningskompis Jennie. Jag gillar ju att hålla igång även om jag är ledig så när vi ändå skulle ta ett kvällsbad, passade vi på att köra ett skönt simpass i sjön.”

Foto: Privat

Viktiga årtal i Sarah Sjöströms liv:

1993: Föddes i Rönninge utanför Stockholm.

1995 :Fick en lillasyster, Ellinor.

2000: Lärde sig simma i hotellpool i Danmark.

2002: Började simträna 3 gånger i veckan, 9 år gammal.

2007: Fick en sladdis-lillebror, Linus.

2008: Vann EM-guld på 100 meter fjärilssim, bara 14 år gammal.

2009: Började medieprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet.

2011: Träffar pojkvännen Johan de Jong Skierus på nyårsfest.

2012: OS blev en besvikelse, efter en infektion. 2013 Tog VM-guld på 100 meter fjärilssim. ”Jag har aldrig gråtit tidigare. Det här var den viktigaste comebacken i min karriär.” Gick ut gymnasiet, flyttade ihop med Johan.

2014: Satte nytt världsrekord på 50 meter fjärilssim. Tog 3 guld och 4 silver i EM i Berlin.

2015: Blev historisk med två guld, två silver och ett brons under VM i Kazan. Fick Jerringpriset och Victoriastipendiet, Svenska Dagbladets guldmedalj och utsedd till Årets Simmare av Swimming World Magazine. Köpte trerummare på Södermalm.

2016: Tog OS-guld på 100 meter fjärilssim och satte även nytt världsrekord. Tog även ett OS-silver och ett OS-brons. Fick Jerringpriset igen.

2017: Slog fyra världsrekord på två veckors tid. Med sina åtta världsrekord blev hon därmed den mesta rekordhållaren inom den internationella simningen.

2018: Blev första svenska simmare som tog fyra individuella guldmedaljer vid sim-EM

2019: Tog VM-guld på 50 meter fjäril i Gwajngju och flest individuella medaljer på ett VM av alla kvinnor genom tiderna.

2021: OS i Tokyo får klartecken att starta 23 juli. I februari halkar Sarah olyckligt och bryter armbågen.

Relaterade artiklar

Jenny Strömstedt säljer sitt älskade torp – kika in i det här

Måns löfte till Ciara – starka orden inför alla