Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Pekka Heino om kärleken som hållit halva livet: "Vi har lärt oss att aldrig ta varandra för givet"

07 feb, 2022 
Joakim Löwing
Pekka Heino, 60, före detta programledare på SVT, tillsammans med kärleken sedan 30 år, Erik Kristensen.
Han sa upp sig efter många år på SVT. Han har brutit med sin mamma. Men kärleken består för Pekka Heino, 60. I snart 30 år har Erik funnits vid hans sida. Dock rullar förhållandet inte på av sig självt – det är något Pekka är noga med att betona.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommaren 2021 klättrade Pekka Heino upp på 60-strecket – utan någon tillstymmelse till ålderskris …

– När jag var runt 30 år tyckte jag att alla som är 60 år är jättegamla. Men det är ju faktiskt bara en siffra och faktum är att jag aldrig varit i bättre form än nu. Under pandemin fick jag plötsligt en massa extra tid, så jag började träna mer än någonsin och kör fortfarande ungefär fem pass i veckan – bland annat gruppträning som crosstraining och aerobics, ler han.

Pekka år 1991, 30 år gammal, och karriären har skjutit fart.

Pekka tycker snarare att livet blivit bättre och bättre för varje decennium.

Det här är Pekka Heino

Född: 17 juli 1961 i Åbo, Finland.
Familj:
Maken Erik Kristensen.
Bor:
I en lägenhet i centrala Stockholm.
Intressen:
Träning, läsa böcker, kolla på filmer och tv-serier.
Yrke:
Moderator och konferencier.
Bakgrund:
Började jobba som hallåa på dåvarande Riksradion, där han också blev programledare för Radioapparaten, Frukostbrickan och Smultron & tång. Inledde tv-karriären som hallåa på SVT 1985 – och har genom åren varit programledare för Röda tråden, Tusen och en bild, Entré, Vi i femman, Gomorron Sverige och Go’kväll.

Annons

– Jag har förmånen att få vara frisk och min kärlek piggar alltid upp. Jag upptäckte tidigt att Erik är den snällaste människa som jag någonsin känt. Och det har smittat över på mig, jag har inte alltid varit så snäll. Samtidigt har jag nog lärt honom att vara lite tuffare, tidigare utnyttjades hans snällhet ibland.

I år firar Pekka och Erik 30 år som par

Det fullständiga namnet på mannen i hans liv är Erik Kristensen. De blev äkta makar 2015 efter att ha haft Mona Sahlin som vigselförrättare – och hösten 2022 firar de 30 år som par.

– En sak som vi lärt oss är att aldrig ta varandra för givet eller att per automatik förutsätta hur den andra tycker och tänker. Visst har vi haft våra toppar och dalar som alla andra par. Ingen av oss är exakt samma person som när vi träffades 1992 och tur är väl det – för vi utvecklas ju hela tiden. Det är viktigt att kunna göra det både som person och som par.

Annons

Pekka gillar inte kommentarer i stil med: ”Ni har varit ihop så länge att det rullar på av sig självt”.

Man måste ständigt jobba med sitt förhållande … Vi påminner oss själva nästan varje dag om hur mycket vi uppskattar varandra och det vi har

– Mitt svar på den är att nej, det gör det inte. Man måste ständigt jobba med sitt förhållande, att vara lyhörd, visa respekt och ge varandra utrymme. Vi påminner oss själva nästan varje dag om hur mycket vi uppskattar varandra och det vi har.

Det var kärlek vid första ögonkastet

Under coronavirusets härjande träffades de extra mycket – då Pekkas uppdrag som moderator/konferencier mer eller mindre försvann och likadant var det för maken Erik, som arbetar som med eventproduktion.

Med tanke på att de håller till i liknande branscher skulle man kunna tro att det var via sina yrken de möttes första gången.

Erik Kristensen och Pekka Heino har varit ihop i snart 30 år, så här såg de ut 1998.
De har ofta synts i vimlet genom åren. Här är paret på premiär år 1998.

Men så var inte alls fallet …

– Nej, det var en gemensam tjejkompis som parade ihop oss faktiskt. Hon var övertygad om att vi skulle passa bra tillsammans. Innan var nog båda ganska skeptiska, för hur ofta fungerar sådant egentligen, skrattar Pekka. Men det visade sig att hon hade helt rätt. Det var nämligen kärlek vid första ögonkastet.

Pekka Heino och Erik Kristensen klädda i rutiga västar till rutiga halvlånga shorts, på Pride.
Pekka och Erik på Stockholm Pride år 2010.

Ingen av dem har önskat bli pappa

Makarna har flera gudbarn. Men inga egna. Varken Pekka eller Erik har velat försöka bli pappa.

Annons

– Som tur är har vi alltid varit överens om det, ingen av oss har känt behovet. Sedan var det ju även så när vi blev ihop att det inte var lika vanligt att gaypar hade barn. Det är också ofta svårt med adoption med tanke på att ytterst få länder godtar två män som adoptionsföräldrar.

Pekka Heino och Erik Kristensen klädda i sammetskavajer vid Guldbaggegalan 2022.
Med kärleken Erik Kristensen på årets Guldbaggegala. Längre fram i år firar de 30 år som par.

Något som blivit allt viktigare för Pekka med åren är att omge sig med personer som han tycker om – som ger i stället för att ta energi.

Det har resultat i att han sedan fyra år tillbaka inte har någon kontakt med sin mamma Mirja – som flyttat tillbaka till Finland och byn Vampula i den sydvästra delen av vår grannation.

Annons

En uppväxt som ensambarn

Pekka växte upp som ensambarn med bara sin mor, pappan var aldrig med i bilden och varför har han aldrig fått något ordentligt svar på. De bodde först i Åbo, före flytten till Norrköping då han var nio år gammal.

Tystnaden gav förstås en ångest som satte enorma spår

– Mamma var väldigt dominant och när jag inte gjorde som hon tyckte straffade hon mig med tystnad. Den kunde vara i timmar och dagar och det gav förstås en ångest som satte enorma spår. Ofta hade jag ingen aning om vad jag hade gjort eller sagt. Sättet hon var på och vår dysfunktionella relation födde mindre bra egenskaper som långsinthet och en kort stubin hos mig.

Pekka Heino slutade på SVT och blev sin egen.
Något som blivit allt viktigare för Pekka med åren är att omge sig med personer som han tycker om – som ger i stället för att ta energi.

Till slut fick det vara nog.

– Jag flyttade till Stockholm efter gymnasiet och även när jag var i vuxen ålder fortsatte mamma att under kortare eller längre perioder hota mig med tystnad. Jag försökte många gånger att prata med henne, men hon visade ingen som helst respekt för mig och mina åsikter. Därför kände jag en dag att det fick räcka. Livet är för kort för att omge sig med relationer som får en att må dåligt.

Annons

Vad Pekka kan minnas drömde han mest om att bli flygsteward i yngre år. Men klasskompisar och vänner från skolåren har sagt att de inte är ett dugg förvånade att han blev journalist.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för tv, film och att läsa böcker. I tonåren såg jag så gott som varenda film som gick på bio, så att hitta en från 70-talet som jag inte tittat på blir nog svårt (haha). Jag har också alltid haft lätt för språk – tror jag lärde mig svenska flytande på halvår. Till skillnad från mamma, som trots över 30 år i Sverige aldrig lärde sig språket ordentligt.

Pekka följde busschaufförens råd

Men sättet han hamnade i branschen var ändå en slump.

– Efter att ha gjort lumpen fick jag jobb som Stockholmsguide. När vi passerade Riksradion, som det hette på den tiden, sa chauffören i turistbussen till mig att jag borde söka jobb där – eftersom jag hade en så bra radioröst då jag pratade i mikrofonen. Jag gjorde som han sa – och ett halvår senare fick jag prova som hallåa på radion.

Annons

Det gick så bra att han fick chansen som programledare för Radioapparaten, följt av flera andra program. Samma sak på SVT. Även där inledde Pekka som hallåa – för att i början av 1990-talet inleda en karriär som programledare för först Röda tråden.

– De hade köpt konceptet från BBC, där de tävlande med hjälp av olika bilder skulle lista ut vilket som var den röda tråden. Egentligen hade SVT tänkt ha en kvinnlig programledare, men blev så nöjda med min audition att jag fick jobbet.

Röda tråden blev snabbt populärt – och det spelades in 160 program i fyra säsonger mellan 1992 och 1994 med den klassiska låten Wonderful world av Sam Cooke som vinjett.

Pekka Heino, 60, berättar om livet efter SVT.
Han tycker snarast att livet blivit bättre och bättre för varje decennium. I somras fyllde Pekka Heino 60. – Faktum är att jag aldrig varit i bättre form än nu, säger han.

Pekka Heino om kändisskapet

Pekka påminns än i dag om Röda tråden av folk han möter. Men någon comeback så här nästan 30 år senare lär det nog inte bli …

Annons

– Haha, nej, och det skulle säkerligen bli för dyrt. När vi spelade in programmet fick vi till och med gratis bilder från Disney till våra ledtrådar, det hade inte fungerat i dag med de bildrättigheter som råder.

På den tiden fanns det få tv-kanaler i Sverige – så det blev ett stort genomslag som förändrade vardagen för honom när det gäller igenkändhet.

– Jag har aldrig strävat efter kändisskapet, det är något som har kommit på köpet med mitt jobb. Men jag har heller inte haft något problem med det, då de flesta som kommer fram och vill prata är trevliga. Hade ju varit en viss skillnad om de skrikit glåpord efter mig (skratt).

Pekka Heino med tre andra programledare för Go'kväll, för tio år sedan.
I sju år var Pekka Heino en av programledarna för Go'kväll. Därefter lämnade han SVT. Här med Ebba Kleberg von Sydow, Beppe Starbrink och Inger Ljung Olsson.

Efter att även ha lett program som Vi i femman och Gomorron Sverige avslutade Pekka sin anställning på SVT med sju år som programledare för Go’kväll i Umeå.

Annons

– Det var otroligt kul att åka dit varannan vecka och jag fick intervjua en massa olika spännande människor, som jag inte skulle ha stött på annars. Det hände att jag innan tänkte, oj, vad ska vi prata om? Sedan har jag känt; wow, vad intressant.

Se också: Pekka Heino, år 2017, inför avslutet på SVT

Pekka HeinoBrand logo
Pekka Heino

Ångrar inte vägvalet

Med tiden kände ändå Pekka att han ville vara sin egen – att själv kunna styra över sina uppdrag. Det kom en hel del förfrågningar som moderator och konferencier.

Därför sa han upp sig på SVT.

Annons

Jag ville testa att äga mig själv

– Jag ville testa att äga mig själv, annars är det ju mina chefer som bestämmer vad jag får göra och inte får göra. Det lockade mycket att starta eget bolag och det är inget jag ångrar. Jag älskar att åka runt på olika event och träffa människor, där får jag utlopp för den teaterapan som bor inom mig.

– Jag gästar många olika sorters evenemang, men något som är ofta förekommande är olika former av bokmässor. Jag är en riktig bokslukare och gör även författarintervjuer på min Instagram med författare om deras böcker.

Säger Pekka Heino, som alltså landat väl även efter tv-karriären.

7 snabba frågor

Vilken hushållssyssla smiter du helst ifrån?
– Att putsa fönster, det får min man ta hand om (skratt). Jag har lite mer ansvar för tvätten, vi har en bra uppdelning hemma.

Vilket sällskapsspel dominerar du mest i?
– Vet inte om jag brukar vinna, men jag gillar i alla fall kortspelet Skip-Bo. Det spelade jag och min man väldigt mycket under pandemin, liksom en hel del annat. Jag älskar sällskapsspel.

Hur ofta googlar du dig själv?
– Haha, så gott som aldrig – men har väl hänt om jag söker något speciellt om mig själv. Fast man vet aldrig vad som kan dyka upp, så jag avstår helst …

Om du var tvungen att delta i en dokusåpa – vilken skulle du då välja?
– Ärligt talat kan jag inte komma på någon som jag ens i närheten av skulle kunna överväga att medverka i. Det skulle vara om något helt nytt dyker upp framöver.

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?
– Ägg som har kokat i flera timmar och var helt grönt. Smaken var okej, men såg inte så aptitligt ut och jag förstod liksom inte vitsen med det.

Vilken är din värsta fobi?
– Jag är inte så sugen på att stängas in i ett trångt utrymme, så jag säger klaustrofobi.

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – vart skulle du då åka?
– Till det året då jag föddes, 1961, för att se hur livet var då i mitt hemland Finland och hemstad Åbo.

Annons