Carina Bergfeldts ärliga ord om tvivlet på sig själv: "Elaka rösten är i full galopp"

Till vänster, journalisten, författaren och programledaren Carina Bergfeldt, till höger ett omslag av Amelia som pryds av Carina Bergfeldt.

Till vänster, Karin Törnblom/TT, till höger, skärmbild från Instagram.

Att vara framgångsrik tystar inte det inre tvivlet. Det visar journalisten och programledaren Carina Bergfeldt som nyligen berättade öppenhjärtigt om sin osäkerhet.

Fredagen den 14 januari hade Carina Bergfeldts talkshow premiär. Det var andra säsongen som rullade igång.

I höstas gjorde konceptet stor tittarsuccé. Prominenta gäster avlösta varandra i hennes soffa och hon fick beröm för sitt sätt att intervjua gästerna.

Då är det lätt att tro att självförtroendet stiger. Att man blir säkrare i sig själv. För att framgång föder framgångskänsla.

Så är inte alltid fallet.

Se också: 5 snabba med Carina Bergfeldt

0:59

Efter reklamen: 5 snabba med Carina Bergfeldt

(0:59)

På tisdagen den 18 januari gjorde Carina Bergfeldt ett inlägg på Instagram. Det bestod av en bild på senaste numret av Amelia. Framsidan pryds av Carina själv.

Inlägget börjar med orden:

"Jag står i affären och tittar på mitt livs första kommersiella omslag, och skillnaden mellan självförtroende och självkänsla har nog aldrig varit tydligare."

Hon skriver vidare att självförtroendet säger att det är kul att hon är programledaren för den mest sedda talkshowen på många år. Och att det är rimligt att hon är önskvärd på omslaget inför premiären av andra säsongen.

Carina Bergfeldt om kampen för att få ett barn vid 40-års ålder

Men hennes självkänsla vill be Amelia-redaktionen om ursäkt.

Hon förklarar sig så här:

"De satsar sin förstasida på att någon ska vara intresserad av mig - mig - och jag skäms och undrar om de sitter där på ett personalmöte och ångrar sig. Den där elaka rösten i huvudet, som jag hört hela mitt liv, är i full galopp."

Hon tror vidare att lösnumret av Amelia kommer bli det sämst säljande någonsin.

Sen händer någonting i henne. Hon låter rösterna lugna sig. Carina tänker att det ändå är en ganska fin bild, trots allt. Hon tänker på hur roligt det var när de stod med en hårfön i hennes ansikte för att få den där härliga blåsten. Hon mindes fotografens härliga energi, hur chefredaktören spelade hög musik och hur mycket hon tyckte om kläderna moderedaktören hade plockat fram.

Carina kom ihåg hur fin hon kände sig med sminkningen och hur lätt det var att prata med journalisten som skrev texten.

Lill-Babs döttrar om hennes sista tid i livet: ”Det slocknade någonting i henne”

Då sjönk allt in. Och den elaka rösten tystnade, skriver Carina.

"Plötsligt så händer det där, som kommer med att bli äldre och få distans till de som skadat dig med sina ord: den elaka rösten tystnar och jag tänker bara att det är för jäkla coolt att Amelia ville ha mig på ett omslag.

Sedan köper hon ett nummer och går hem.

Hon möts av stort stöd i kommentarsfältet.

Pekka Heino, tidigare programledare för Go´kväll, skriver: "Så otroligt fint att du berättar om känslan när du står där och tittar".

En av Carinas följare skriver att numret kommer att bli det bäst säljande. "Du underbara coola intelligenta fina roliga snygga människa."

En annan skriver: "Vi är många som kämpar med dåligt självförtroende och har en elak jävel i oss som talar om hur enfaldiga och menlösa vi är. Bra att du berättar."

Då sänds Carina Bergfeldt

Fredagen den 21 januari sänds andra avsnittet av Carina Bergfeldt på SVT 1 klockan 21 och på SVT Play.

Se också: 6 saker du kanske inte visste om Carina Bergfeldt

1:12

Efter reklamen: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

(1:12)