Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lill-Babs döttrar om hennes sista tid i livet: ”Det slocknade någonting i henne”

14 jan, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster en bild på Barbro Lill-Babs Svensson som deltar i ett evenemang 2017. Till höger hennes döttrar Kristin Kaspersen, Monica Svensson och Malin Berghagen på en bild tagen under Lill-Babs begravning 2018.
I säsongspremiären av Carina Bergfeldts talkshow i SVT, är Barbro ”Lill-Babs” Svenssons tre döttrar gäster. De berättar där om sin mammas sista tid i livet – och hur hon in i det sista längtade ut till sin publik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter att Barbro ”Lill-Babs” Svensson stått på scenen för första gången som 15-åring hemma i Järvsö, var det som om hon aldrig riktigt steg av den. I makalösa 65 år var hon en av landets mest produktiva och älskade artister. Det stora genombrottet kom i slutet av 1950-talet med Är du kär i mig ännu Klas-Göran? och sedan dess gick karriären spikrakt uppåt.

Allt om Barbro Lill-Babs SvenssonBrand logo
Allt om Barbro Lill-Babs Svensson

Att hon älskade att stå på scenen undgick ingen som såg henne uppträda, och det var något hon inte hade planer att sluta med – inte ens när hon blev sjuk.

I säsongspremiären av talkshowen Carina Bergfeldt i SVT berättar hennes tre döttrar – Kristin Kaspersen, Malin Berghagen och Monica Svensson – att deras mamma längtade tillbaka ut på scenen även i det absoluta slutskedet av sitt liv. Lill-Babs avled våren 2018 efter en kort tids sjukdom, bara veckor efter sin 80-årsdag.

Carina Bergfeldt intervjuar Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen om boken de skriver om sin mamma Lill-Babs.
Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen gästar säsongspremiären av Carina Bergfeldt i SVT.

Malin Berghagen om mamma Lill-Babs

Malin Berghagen säger i programmet att hon vid ett tillfälle på sjukhuset berättade för sin mamma att hon sannolikt inte skulle kunna genomföra den planerade sommarturnén och att artistkollegan Towa Carlsson skulle hoppa in i hennes ställe.

Annons

– Det slocknade någonting i henne, ni vet den där extra lilla kraften som hon hade. Jag kan känna att ”varför behövde jag säga det?”. Kunde hon inte bara få ha trott?

I programmet får Malin Berghagen stöd av sin syster Kristin Kaspersen, som säger att Malin också peppade sin mamma med att hon skulle komma tillbaka. Malin Berghagen ska med glimten i ögat ha uppmanat sin mamma att bli frisk, så att hon kunde knuffa Towa Carlsson av scenen.

Hängde upp bild i sjukhusrummet

Under Lill-Babs sista tid i livet hängde familjen upp en bild från hennes storhetstid som artist på väggen intill hennes säng.

– Sista veckan på sjukhemmet hade vi inte satt upp den bilden. Så vid ett tillfälle tittade hon upp och pekade. Vad pekar du på mamma, frågade vi. Är det bilden? Hon nickade. För det var på något sätt hon, säger dottern Monica Svensson i programmet.

Tillsammans har de tre systrarna skrivit en bok om sin mamma. Vår mamma Lill-Babs ges ut av The Book Affair och kommer ut i bokhandlarna i april 2022.

Carina Bergfeldt sänds på fredagar klockan 21.00 i SVT1 med start den 14 januari 2022.

Annons