Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lill-Babs död: Så minns vi hela hennes karriär

03 apr, 2018 
Minna Wallén-Widung
Barbro "Lill-Babs" Svensson död i cancer den 3 april 2018.
Barbro "Lill-Babs" Svensson är död. Under flera årtionden underhöll hon den svenska publiken som artist, sångerska och skådespelare. Så här minns vi Lill-Babs – allt från uppväxten i Järvsö och hennes fantastiska karriär till männen och de tre barnen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En av Sveriges största och mest folkkära artister, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, har gått ut tiden. Under mer än 60 år som artist och underhållare hann hon med otroligt mycket under sin karriär, och hennes långa yrkesliv saknar motstycke. Hela framgångssagan tog sin början i ett kök i en liten by i Hälsingland.

Den folkkära artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson avled i cancer den 3 april 2018.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson är död, 80 år gammal. Foto: IBL

Så växte Lill-Babs upp

Den 9 mars 1938 föds Barbro Margareta Svensson hemma i köket i mamma Brittas morföräldrars stuga i byn Tå i Järvsö socken. 1949 flyttar familjen, som nu utökats med en syster och två bröder, till Stene.

Annons

Några år senare, 1953, scendebuterar Barbro Svensson. På Barnens dag i Järvsö gör hon då sitt första publika framträdande med sången Min vän Spiken. Redan året därpå blir hon upptäckt av orkesterledaren Simon Brehm efter ett framträdande i radion.

Lill-Babs år 1960
Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1960. Foto: IBL

Lill-Babs upptäcktes redan som 16-åring

Simon Brehm, som skulle förbli Lill-Babs manager fram till sin död 1967, tar den då blott 16-åriga Barbro Svensson till Stockholm. Där får hon uppträda på dansrestaurangen Bal Palais och samma år släpper hon sin första skiva, Min mammas boogie.

Annons
Lill-Babs kollar igenom vinylskivor år 1963
Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1963. Foto: IBL

I samma veva blir det nya stjärnskottet gravid med sitt första barn. Unga ogifta mödrar hade ingen direkt hög status vid den här tiden och den unga Barbro blir förtvivlad. I dokumentären Lill-Babs – Leva livet har hon berättat hur hon funderade på att ta sitt eget liv.

I programmet Anders knackar på, som sändes tidigare i år, har hon berättat om rabaldret som uppstod när hon ändå valde att föda dottern Monica Svensson. Som tur var hade hon stöd hemifrån. Mamma Brita var hennes stora stöttepelare.

Annons

– Mamma fanns där, hon hjälpte mig. Jag åkte tillbaka till Stockholm efter att jag hade fått henne, för jag hade gett mig sjutton på att jag skulle visa att jag ville vara i den här branschen, har Barbro ”Lill-Babs” Svensson berättat.

Lill-Babs låt Är du kär i mig ännu Klas-Göran?

Lill-Babs blir snabbt den som försörjer hela familjen, inklusive mamma Brita och de två yngre bröderna. 1957 gör hon debut i tv och året därpå ger hon sin första folkparksshow i eget namn. Samma år ger hon sig ut på sin första egenproducerade turné och 1959 kommer det stora, publika genombrottet i låten Är du kär i mig ännu Klas-Göran?.

Barbro "Lill-Babs" Svensson på scen 1973.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1973. Foto: IBL

Låten blir något av en landsplåga och ingick i Barbro ”Lill-Babs” Svenssons repertoar under hela hennes karriär. Låten säljs i mer än 125 000 exemplar och blir därmed artistens första guldskiva.

Annons

I början av 1960-talet går Lill-Babs karriär spikrakt uppåt. 1961 representerar hon Sverige i Eurovision Song Contest i Cannes, där hon sjunger April, april. Samtidigt slår hon igenom stort i Tyskland, där hon medverkar i tv-shower, filmer och på skivor.

Samma år, 1961, kommer ännu en av hennes odödliga hits – En tuff brud i lyxförpackning – och karriären går som tåget.

Barbro "Lill-Babs" Svensson skriver autografer 1976.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson skriver autografer 1976. Foto: IBL

I början av 1970-talet får Barbro ”Lill-Babs” Svensson rollen som Annie i Annie Get Your Gun som spelas på Scandinavium i Göteborg, och gör stor succé. Hon gör en rad uppmärksammade krogshower och 1982 specialskriver författaren Lars Forssell en show åt henne, vilket blir en viktig milstolpe i karriären.

Annons

Lill-Babs självbiografi

Efter att under många årtionden ha varit en självklar del av den svenska artisteliten, får Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1994 motta medalj av kungen för lång och trogen tjänst.

Barbro "Lill-Babs" Svensson får 1994 medalj av kungen för lång och trogen tjänst.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson får 1994 medalj av kungen för lång och trogen tjänst. Foto: IBL

Två år senare ges hennes självbiografi, Hon är jag, ut som hon skrivit tillsammans med Anna Wahlgren. Så här skriver hon i förordet:

”Tokstollar, tänkte jag när jag blev ombedd att skriva mina memoarer. Vad då memoarer? Jag har inte levt färdigt! Jag befinner mig på livets middagshöjd! Nåja, lite över, då. Obetydligt över.”

Annons
Ann-Louise Hansson, Barbro "Lill-Babs" Svensson och Siw Malmkvist på turné 1995.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson på turné tillsammans med Ann-Louise Hansson och Siw Malmkvist 1995. Foto: IBL

2004 firar Barbro ”Lill-Babs” Svensson 50 år som artist med en storslagen jubileumsshow. 2010 deltar hon i TV4-programmet Så mycket bättre och 2012 i Stjärnorna på slottet. 2017 blir hon invald i Swedish Music Hall of Fame och hennes avtryck i den svenska populärhistorien är återigen ett faktum.

I mer än 60 år har Barbro "Lill-Babs" Svensson varit en självklar stjärna på den svenska artisthimlen. Här på Allsång på Skansen.
I mer än 60 år har Barbro ”Lill-Babs” Svensson varit en självklar stjärna på den svenska artisthimlen. Foto: IBL

Lill-Babs olika män

Genom åren har Barbro ”Lill-Babs” Svensson varit en av pressens favoriter och hon har ofta prytt omslagen till landets tidningar. Kändisskapet har också gett upphov till spekulationer om hennes kärleksliv.

Annons
Barbro "Lill-Babs" Svensson och Peter Kraus, "Tysklands Elvis" på 60-talet.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson var tillsammans med ”Tysklands Elvis” Peter Kraus en kort tid under 1960-talet, innan hon lämnade honom för Lasse Berghagen. Foto: IBL

I dokumentären Lill-Babs – Leva livet av filmaren och producenten Kajsa Stål, som visades på SVT tidigare i år, berättade artisten om hur illa vid sig hon tog när hon medverkade i tv-programmet Här är ditt liv 1983. Plötsligt radades alla hennes före detta kärlekar upp i frack framför henne.

– Jag var jätteledsen, jag fattade inte varför de gjorde så där mot mig. För mig kändes det som om de utmålade mig som en dålig tjej, säger hon i dokumentären.

Efter en romans med Peter Kraus, som kallas för ”Tysklands Elvis”, träffar hon Lasse Berghagen i början på 1960-talet. 1965 gifter de sig. Tillsammans får de dottern Malin Berghagen 1966, men bara två år senare spricker äktenskapet.

Annons
Lasse Berghagen, Barbro "Lill-Babs" Svensson och en nyfödd Malin Berghagen 1966.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson tillsammans med Lasse Berghagen och en nyfödd Malin Berghagen 1966. Foto: IBL

Året därpå, 1969, gifter Lill-Babs om sig med den norske landslagsmålvakten i fotboll, Kjell Kaspersen. De får dottern Kristin Kaspersen 1969, och Lill-Babs jobbar mycket i Norge under den här tiden. Men också det äktenskapet tar slut och skilsmässan går igenom 1973.

Lill-Babs och dottern Kristin Kaspersen 1974
Barbro ”Lill-Babs” Svensson och dottern Kristin Kaspersen 1974. Foto: IBL

Lill-Babs tre barn

De senaste åren har Lill-Babs levt ensam, utan någon partner.

Annons

– Jag tycker också att det skulle vara roligt att träffa någon och ha ett liv tillsammans med. Men herregud, får jag inte det så har jag ju ett fantastiskt liv i alla fall. Jag har ju människor runt omkring mig, jag har mina barn, jag har mina barnbarn och jag har mina vänner, säger hon i dokumentären Lill-Babs – Leva livet.

Barbro “Lill-Babs” Svensson med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen i samband med Lill-Babs 70-årsfirande 2008.
Barbro “Lill-Babs” Svensson med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen i samband med Lill-Babs 70-årsfirande 2008. Foto: IBL

De stora framgångarna och det hektiska turnélivet har gjort att Barbro ”Lill-Babs” Svensson i omgångar inte kunnat tillbringa så mycket tid med sina barn som hon velat.

Annons

Jag hade dåligt samvete – jämt. Alltid. Jag gick alltid in på toaletten för där var jag ensam och där kunde jag gråta. Att inte räcka till, det har jag lidit av hela mitt liv. Sedan hade jag ju barnen med mig så ofta jag kunde, berättar hon i Anders knackar på.

Lill-Babs dog i cancer

Barbro ”Lill-Babs” Svensson var aktiv och verksam in i det sista. Dagen innan sin död kunde den svenska tv-publiken se henne i rollen som Gugge i säsongsavslutningen av den rosade dramakomedin Bonusfamiljen i SVT.

Barbro "Lill-Babs" Svensson med Marianne Mörck i Bonusfamiljen
Sin sista roll gjorde Barbro ”Lill-Babs” Svensson som Gugge i Bonusfamiljen i SVT. Här syns hon i säsongsavslutningen av säsong två tillsammans med Fredrik Hallgren och Marianne Mörck. Foto: Ulrika Malm/SVT

Den 3 april 2018 dör Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Bara dagar innan sin 80-årsdag den 9 mars samma år, fördes den folkkära artisten till sjukhus med hjärtsvikt. Under sjukhusvistelsen hittade läkarna dessutom en elakartad cancer, skriver döttrarna Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson i ett gemensamt uttalande på sociala medier i samband med dödsfallet.

Annons

Cancern i kombination med hjärtsvikten blev för mycket för den folkkära artisten, som dog omgiven av sin familj.

Kristin Kaspersens fina meddelande från familjen efter Lill-Babs tragiska död.
Foto: Kristin Kaspersen/Instagram

Annons