Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Petra får styrka av sina ädelstenar: ”Ibland lägger jag kristaller i behån”

25 aug, 2022 
SUSANNE STAMMING
Är du flygrädd, sover dåligt eller är lite nervös över dejten nästa helg? Då finns det stenar som sägs kunna hjälpa och stötta dig på vägen. Petra i Göteborg har ägnat hela sitt yrkesliv åt att lära sig om det som inte alltid går att förklara.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Utmed en söt liten kullerstensgata i Haga i Göteborg ligger den spännande och lite mystiska butiken Regnbågens böcker och smycken. Skyltfönsterna får de flesta, oavsett ålder, att stanna till. Där ligger färgglada stenar och gnistrande kristaller, ovanliga böcker om änglar och mycket mer som kan trigga fantasin och nyfikenheten.

Ädelstenar, andliga böcker och vackra skålar i ett skyltfönster.
Utöver stenar säljer Petra bland annat även böcker, smycken och figuriner.

Inne i butiken är det en strid ström av människor som försiktigt undersöker hyllorna och skåpen efter något just de fastnar för. Det kan vara en prickig dalmatinersten, en ljusblå kristall, ett stort drakägg eller ett rosa armband. Böcker om olika andliga ämnen, drömfångare och figuriner finns också här.

Allting i butiken är utvalt av dess ägare, Petra Ollstig, 53. Hennes tankar om det övernaturliga, om universum och allt däremellan föddes redan i tonåren. Det ytliga har aldrig varit hennes grej.

Annons

– Jag var kanske lite annorlunda, säger Petra och ler.

Adele och Kim Kardashians intresse för kristaller

För några år sedan började kristaller och stenar plötsligt att intressera allt fler människor, framförallt yngre som sett inlägg på sociala medier som Instagram och TikTok. Världsstjärnor, till exempel Adele och Kim Kardashian, började prata om sitt intresse – Adele om hur hon botade sin scenskräck med kristaller och Kim hur hon tog till kristaller efter ett obehagligt inbrott hon utsattes för. Efter det har fler och fler blivit nyfikna.

– Själv var jag intresserad av stenar som liten och plockade gärna med mig fina exemplar som jag hittat på stranden. Sedan upptäckte jag butiker som sålde det jag själv säljer i dag, och då började jag läsa på och skaffa mig kunskap. Det finns hur mycket som helst, berättar Petra.

Det här är Petra Ollstig

En kvinna med silversmycken och uppsatthår ler och ser in i kameran.

Namn: Petra Ollstig

Ålder: 53 år

Bor: Göteborg

Familj: Två söner och själsfamilj.

Gör: Driver butiken Regnbågens böcker och smycken i Haga, Göteborg, och butiken Studio Bliss i Varberg.

Framtidsdröm: Att fler och fler lyssnar till sin egen guidning inifrån, och medskapar en fin framtid.

Annons

Redan i ung ålder gjorde Petra två jordenruntresor – äventyr som även blev inre resor, som fick henne att se världen med nya ögon och förde in henne djupare på existentiella frågor.

– Jag hade alltid 10–12 böcker i ryggsäcken på mina resor. En var bästsäljaren Way of the Peaceful Warrior av Dan Millman (författare och föreläsare inom personlig utveckling, reds. anm.), och en annan var skriven av skådespelaren Shirley MacLaine. Sedan letade jag nya böcker hela tiden. Jag ville lära mig mer, bli inspirerad, berättar Petra.

Fick en uppenbarelse under meditation

Vad hon inte var intresserad av var organiserad religion. Hon sökte andlighet med frihet.

– Vi är gudomliga som människor och har en själ. Genom det kan vi komma i kontakt med något större. Det är kanske det jag försökt göra, säger Petra.

Glasskålar med olika sorters rosa ädelstenar med förklarande texter till vad de har för egenskaper.
Stenarna ska ha olika egenskaper, och det spelar roll var man förvarar dem – exempelvis på nattduksbordet eller nära kroppen.

Resorna gick genom Asien, Australien och USA och tillbaka igen. Petra lärde sig om yoga, meditation och energier – hon ville utforska så mycket som möjligt.

Annons

Senaste resan gjorde hon 1992–1993. Hon sökte upp nya lärare och nya situationer att lära sig av. Det som skulle bli avgörande visade sig under en meditation i den australiensiska vildmarken.

– Jag fick en uppenbarelse kan man säga, och efter det visste jag vad det var jag skulle göra när jag var hemma igen, nämligen starta en butik byggd på mina erfarenheter.

Närbild på en liten grön, taggig ädelsten.
Enligt Petra är Moldavit den trendigaste stenen 2022 . Den är en sorts tektit som bildats vid ett meteoritnedslag för runt 14 miljoner år sedan. Den sägs få dig i samklang med ditt själsliga syfte, och det kan såklart behövas förändringar för att nå dit. Den kan stärka kontakten med ditt hjärta och kan upplevas stark. Det är bra att känna efter om man trivs med den eller ej.

Petra återvände hem till Göteborg med många tankar. Hon visste redan vad hon ville fylla butiken med och hittade till slut en lokal.

– Jag fick övertyga mina föräldrar att satsa på mig, annars hade jag aldrig klarat det ekonomiskt. Inköp hade jag redan gjort till viss del när jag befann mig på Bali, men jag åkte också till London och letade upp de rätta böckerna i små butiker. Sedan tog jag in stenar, kristaller och eteriska oljor genom olika kontakter, säger Petra.

Annons

Väljer Rosenkvarts för kärlek och harmoni

I dag, 29 år senare, finns bland annat chakrastenar som ska representera olika energicentrum i kroppen, och stjärnteckenstenar enligt olika traditioner.

Äta, jobba, sova, titta på tv, dö kan inte vara vad livet går ut på

Kunderna hittar sina favoriter som de sedan använder på olika sätt, beroende på sinnesstämning eller syfte. Det kan skifta från dag till dag, beroende på vilken effekt man är ute efter.

– Själv känner jag efter varje morgon vad jag behöver och sedan kan jag bära stenar eller kristaller som smycke, i behån, hemma eller i bilen. Rosenkvartsen är kanske den jag väljer oftast, det är kärleksstenen, men i betydelsen kärlek och harmoni med sig själv såväl som med andra.

Två händer som håller fram ett träfat med olika sorters ädelstenar i.

Hon gillar också Larimar, Atlantisstenen i turkos färg, som handlar om den universella kärleken och inre frid och lycka, en sten som dessutom ska fungera som kontakt med hjärtchakrat.

Annons

– Historien är att man först trodde att man hittat porslinsskärvor från den försvunna mytomspunna ön Atlantis, berättar Petra och förklarar att det mesta som finns i butiken har sin historia.

Tror på återfödelse enligt asiatiska traditioner

Hennes egen historia handlar om att hitta sin egen väg, för när hon startade sin butik fanns det bara runt ett eller två yogaställen i stan, och att hålla på med kristaller och stenar, spirituella böcker och läror var inte direkt det mest trendiga i Göteborg.

– Jag är nog född rebell. Mina föräldrar var inte andliga överhuvudtaget, men har ändå alltid stöttat allt jag gjort, säger Petra.

En kvinna i klänning står vid en butik som säljer drömfångare, stenar och andliga böcker.
Petra kallar sig själv för ”energimedveten”. Att hitta sitt inre tror hon är bra för alla.

Hon vill kalla sig själv för ”energimedveten”. Hon tror på en gudomlig själ i varje människa och att man är en del av universum genom den. Att hitta sitt inre tror hon är bra för alla.

Annons

– Äta, jobba, sova, titta på tv, dö kan inte vara vad livet går ut på.

Petras sten- och kristallguide

Ädelstenen Labradorit, blå- och grönskimrande.
Petras favoritsten är Labradorit, som ska påminna om att livet är magiskt, att allt är föränderligt och att vi kan våga följa med i livets flöde. Den sägs samtidigt vara lite grundande och beskyddande.
 • Bästa sten för scenskräck
  Karneol – kanske i kombination med en blå sten för halschakrat, för att rösten ska hålla.
 • Bästa sten för lugnare sömn
  Ametist – eller något mer grundande, om det passar en bättre.
 • Bästa sten inför en resa
  Turkos – en traditionell sten för tur och beskydd under en resa, speciellt över havet.
  Gul Jaspis – en sten som grundar, och symboliserar trygghet och glädje.
 • Bästa sten för inlärning och mentalt arbete
  Tigeröga – ger mod, motivation, fokus med ett lugn och ökad tro på dig själv. Motiverar dig att få praktiskt arbete gjort och framföra presentationer.
 • Bästa sten för att söka jobb
  Polykromjaspis – hjälper dig att följa din passion och stöttar dig i att ta stadiga och motiverade steg framåt.
 • Bästa sten för att anställningsintervjun
  Citrin – en optimistisk sten för för mod och självförtroende. Även en klassisk amulett för tur och rikedom.
 • Bästa sten på dejten
  Rosenkvarts – för kärleksfulla vibrationer. Öppna hjärtat, och möt andra därifrån. Sägs även lugna stress och nervositet.
  Karneol/Carnelian – för lust, mod och lite flörtigare energi.
  Rubin – lustfylld energi, passion och sensualitet!
 • Bästa sten vid sorg
  Rosa kalcit/Mangankalcit – påminner dig om att ta hand om dig själv och stöttar känslomässig läkning.
  Lepidolit – för att lindra lidande. Lugnar tankarna och hjälper en att slappna av.
 • Bästa sten vid graviditet
  Bärnsten – en skyddsamulett som sammankopplas med sakralchakrat; livmodern. Skingrar negativitet och lugnar systemet.
  Månsten – stärker kontakten med den inre feminina energin och våra hormoncykler. Kan skänka lugn och lindra humörsväng­­ning­ar och sätta dig i djupare kontakt med dig själv.
  Unakit – för ökad hälsosam medvetenhet i kropp och själ. Sägs stärka kontakten mellan mor och barn.
 • Genistenen
  Flourit – kallas av en del för genistenen som inspirerar till att öppna upp sinnet för nya idéer, skapa nya tankegångar så du kan arbeta kreativt och fokuserat och hjälper dig även i beslutsfattande.
Annons

Likt många asiatiska religioner och traditioner har hon även en tro på återfödelse.

– Jag är övertygad om att jag själv har levt flera liv. Jag har upplevt mina andra jag genom ett hypnosliknande tillstånd då jag är inne i en kropp och ser allt just inifrån. Alla liv man haft påverkar nästa. Man kan vara oförklarligt rädd för vatten till exempel, men förklaringen finns i något man varit med om när man levde tidigare.

Känner sig ha levt flera olika liv

Själv menar Petra att hon har arbetat andligt i århundraden och att hon bara fortsätter i det här livet.

Det kan förklara mycket och lösa upp knutar

– Jag minns att jag till exempel levt på Irland eller i Skottland och att jag någon gång under 1700–1800-talet hade en örtträdgård där jag odlade och därefter blandade örterna till piller, berättar Petra och fortsätter:

– Jag har varit både man och kvinna. I mina upplevelser har jag också gått igenom mina dödsögonblick, som har varit lugna. Det har känts bra, men jag vet andra som dött dramatiskt vilket kan ge trauman som lever kvar i nästa liv. De har kanske brunnit inne eller drunknat. Det kan förklara mycket och lösa upp knutar när man förstår och får återuppleva det, förklarar hon.

Annons

Så gör du eget kristallvatten

En kvinna håller i en karaff med vatten.

Vissa kristaller och stenar kan med fördel användas till kristall-elixir genom att läggas i vatten. Vatten skulle kunna ändra struktur och/eller vibration genom vad det omges av, enligt vissa experiment.

För att få del av stenars och kristallers möjliga energier in i kroppen kan vi placera dem i vatten i 6 till 12 timmar.

Kvartsfamiljen samt beryll är passande mineralarter att ha till dricksvatten, även exempelvis bergkristall, rosenkvarts, akvamarin och shungit är populära.

Undvik vissa mineralarter – stenar som är mjuka och porösa lämpar sig ej i vatten.

I det här livet var det entreprenören Petra som såg chansen när en större lokal dök upp och hon fann den plats där hon befinner sig i dag. Mycket annat hände också, som att hon fick två söner, vilket gjorde att hon var tvungen att släppa en del av kontrollen när hon var mammaledig och fick förlita sig på anställda, precis som i dag.

 Det viktiga är att må bra på insidan

– Jag fick mitt första barn 1999. Det gick verkligen inte ihop med butiken och mycket små intäkter. Som tur var hjälpte pappan till min son till med ekonomin, berättar Petra, som utöver butiken i Haga numera även driver systerbutiken Studio Bliss i Varberg.

Kristaller inte att lita på vid psykisk och fysisk sjukdom

Var man placerar sina utvalda stenar anses vara avgörande – kanske en ametist på nattduksbordet för att sova bättre till exempel. Men hajpen i sociala medier har även följts av en del kritik och Petra är noga med att förklara att man aldrig ska förlita sig på kristaller och stenar mot sjukdomar och andra fysiska eller psykiska besvär. Det handlar mer om en boost och något som förhöjer tillvaron.

– Det viktiga är att må bra på insidan.

Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk drömBrand logo
Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk dröm

Petra förfasas över konstiga rykten som sprids via TikTok om till exempel hus som brunnit ner på grund av vissa stenar. Hon förstår att det finns en spänning i det, men gillar inte när det blir fel och skapar obehag snarare än välmående.

– Vi försöker vara där och förklara. Det brukar gå bra. Mest är det glada ungdomar som bara vill utforska något nytt, säger hon.

Böcker som Petra rekommenderar:

 1. Lev livet fullt ut och En ny Jord av Eckhart Tolle. Böcker för att praktisera mindfulness och inte låta hjärnan gå på högvarv helt av sig själv. Jag vet flera utbrända som fått viktiga insikter och lärdomar.
 2. Populär författare just nu är Rebecca Campbell, som bland annat skrivit Feminin kraft.
 3. Energy strands av Denise Linn , för att bli medveten om energiband mellan sig och andra. Hur det kan påverka dig, praktiska tips och övningar vad man kan göra för att förändra.
 4. Boken om Kristaller av Judy Hall , gott om information om stenar och kristaller, både vanliga och lite mer ovanliga med tillhörande färgbilder.
Annons