Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Petronella: Min man förskingrade våra pengar

13 jun, 2024 
Anonym läsarberättelse
Min man hade spelmissbruk.
Shutterstock/TT (arrangerad bild)
Tobbe och jag delade på det mesta. Vi hade en bra ekonomi och det skulle dröja länge innan jag förstod hur illa det egentligen var. Då var det redan för sent.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?Brand logo
Se också: Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?

Vi flyttade in i vårt nyrenoverade hus på våren. Jag inredde det själv för Tobbe jobbade utomlands i flera veckor. Trädgården fyllde jag med rosor och andra buskar och uteplatsen beställde jag möbler till.

Drömhuset var skapat och när jag såg vår hund Lillis springa omkring i trädgården visste jag att det var här jag ville bo i resten av mitt liv.

Tobbe hade alltid rest i sitt jobb och jag hade hållit ställningarna hemma genom att arbeta halvtid som lärare. Livet var underbart och eftersom vi valt bort barn och skaffat hund i stället kunde vi ägna oss helt åt varandra när vi väl var lediga. Utan att behöva boka barnvakt.

Tobbe var borta allt längre perioder och jag fick ta hand om mer och mer bestyr hemma. Allt från att boka elektriker och målare till att köpa en ny gräsklippare. Det var helt okej men började bli jobbigt eftersom flera lärare hade slutat och jag fick rycka in ett flertal gånger för att rädda situationen.

Annons

Vad det gällde räkningarna hade jag aldrig blandat mig i dem så mycket. Vi hade ett gemensamt konto som var välfyllt och som Tobbe betalade allt ifrån. Vi förde båda över en summa varje månad och sedan flöt allt på. Trodde jag.

Min värld rasa samman

Det var inte förrän det började trilla in konstiga brev från olika låneinstitut som jag började reagera. När jag frågade Tobbe vad det var svarade han att det bara var reklam. Jag funderade inte vidare på det men när jag några månader senare fick ett samtal från banken höll min värld på att rasa samman.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Huset som vi flyttat in i var Tobbes farmors gamla hus. Vi hade renoverat det till toppskick och det hade kostat en bra slant. Huset fick vi köpa billigt så vi hade inte lånat speciellt mycket, men nu fick jag reda på att Tobbe själv hade varit inne på banken och lånat pengar.

Annons

Banken hade skickat med honom papper hem för att jag skulle skriva på, eftersom Tobbe hävdat att jag inte hade möjlighet att följa med. När jag pratade med banktjänstemannen i telefonen berättade han att det såg ut som om jag hade skrivit under. Min namnteckning stod i alla fall på papperet. Jag var tvungen att sätta mig ner.

Sista tiden hade Tobbe varit stressad. Han hade jobbat mer än vanligt och telefonen gick varm även när han var hemma. Irriterade samtal och mejl hade gjort att han förlorat humöret ett flertal gånger. Frågan var bara varför han belånat huset ytterligare? Och varför han inte berättat det för mig?

Han hade spelmissbruk

Samma kväll som telefonsamtalet kommit konfronterade jag Tobbe. Först ville han inte prata om det. Han smet undan och började prata om obetalda fakturor. Efter en lång stund fick jag ändå vetskap om hans problem – spelmissbruk.

Han hade ägnat sig åt poker på nätet och på klubbar i de städer han jobbat. Pengar som till en början rullade in hade helt plötsligt börjat rulla ut. Vårt konto med över 60 000 kronor var länsat och de övriga kontona och fonderna var som bortblåsta. Allt hade gått åt till hans spelande.

Annons

Han hade i ren panik förfalskat min namnteckning och fått låna en stor summa på banken, men banktjänstemannen hade blivit misstänksam när jag inte kunde komma och besöka kontoret. Det var därför allt nu uppdagades.

Min besvikelse var enorm och jag lämnade Tobbe direkt efter hans bekännelse. Luftslottet och det lyckliga livet förbyttes mot ångest och pengabekymmer.

Det är nu tre år sedan och jag har precis fått rätsida på min ekonomi efter att ha börjat jobba heltid. Vad som hänt med Tobbe har jag ingen aning om och jag bryr mig inte heller om det.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons