Premiär för podden Lätta ditt hjärta – bara 15 procent av alla par har det verkligt bra ihop

Lätta ditt hjärta

I första avsnittet av podden Lätta ditt hjärta, kan vi följa två läsare som är missnöjda med sina äktenskap.

Foto: Shutterstock/TT

Att känna sig ensam i sitt äktenskap är ett vanligt problem. Det menar psykologen Helena Kubicek Boye som säger att bara femton procent av alla par har det verkligt bra ihop.

I första avsnittet av nya podcasten Lätta ditt hjärta ger psykolgen och författaren Helena sin syn på två kvinnors äktenskapsproblem. En av kvinnorna beskriver hur hennes man bara satt i tv-soffan och inte ville hitta på något – dessutom gav han henne aldrig någon uppmärksamhet. Istället för att vänta på att mannen skulle ta sig upp ur soffan sökte hon upp gamla vänner på sociala medier och började hitta på saker ihop med dem.

– Det är inte jättemånga par som har det verkligt bra ihop. Det är så få som bara femton procent. Därför är det jätteviktigt att vårda sina vänskaper oavsett vad man går igenom i livet, säger Helena i podden.

Se också: Det här är podden Lätta ditt hjärta
1:08

Efter reklamen: Se också: Det här är podden Lätta ditt hjärta

(1:08)

Slå på ljud

Läsaren kom fram till att hon hade det roligare utan sin man och tog ett drastiskt beslut.

– Jag rekommenderar att man gör övningen ”festen” och då funderar över vem man vill ska finnas med på ens 80-årskalas. Om man då inte ser sin snarkande gubbe där så kanske man ska ta sig en funderare över sin relation.

Tröttnade på sin man

I avsnittet beskriver ytterligare en kvinna hur hennes man blev totalt passiv efter att barnen flyttat ut. Hon berättar om ensamheten hon kände när hennes man hela tiden somnade snarkandes i soffan, medan hon satt där ensam och inte hade någon att prata om sina känslor med.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Till slut tröttnade hon och sa till sin man att hon ville ta ut skilsmässa, vilket gav mannen en rejäl tankeställare.

– Det är ett vanligt problem att efter många år tillsammans slutar den ena partnern att visa samma intresse och känslan av ensamhet i tvåsamhet är nästan värre än att vara ensam helt och hållet, säger psykolog Helena Kubicek Boye i avsnittet.

Läsarberättelse: Min man älskade hunden mer än mig

När barnen flyttar ut kan det skapa förändringar som kräver att man gör något nytt ihop. Mannen i förhållandet kanske tycker att han finns där för att han är hemma, men han finns inte där på det sättet som hon behöver.

Fråga vänner hur de har det i sin relation

Helena säger att det ofta är så att när man lever ihop med någon så anses det som lite tabu att prata om att man känner sig ensam i sitt äktenskap. Dessutom frågar man inte lika ofta någon i en relation hur den har det med sin partner, utan ofta kanske man förutsätter att det är bra bara för att den har en relation. Det är mer vanligt att fråga singlar hur det står till med kärlekslivet.

Läsarberättelse: Jag fick välja mellan honom och barnen

– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att fråga varandra hur man har det i sina relationer, vi behöver bli bättre på det, säger Helena.

På vår sajt finns fler berättelser att ta del av. Om du har en berättelse du vill dela med dig av så kan du mejla till [email protected]