Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Rekordstort intresse för att köpa hund

27 jan, 2022 
Louise Werner
Golden retriever
Golden retriever står sig fortsatt stark på topplistan över Sveriges vanligaste hundraser.
Svenskarnas intresse för att köpa hund fortsatte öka under 2021 och totalt registrerades 62 894 nya hundar, vilket är den högsta siffran sedan 1973. Men de mest populära raserna är fortfarande desamma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den totala ökningen av antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register var 10,2 procent i fjol. Det ökade intresset beror till stor del på att människor spenderar mycket mer tid hemma och har mer tid att ta hand om en hund, säger Hans Rosenberg som är presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Hans Rosenberg är presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

– Man ser grannen med hunden, många jobbar kanske hemma och då blir man själv också intresserad av att skaffa hund.

Se också: Vilken hundras passar dig bäst?Brand logo
Se också: Vilken hundras passar dig bäst?

Det är viktigt att tänka framåt

Hans berättar hur viktigt det är att tänka framåt när man köper hund. Även om man kanske arbetar hemifrån just nu, så är det väldigt viktigt att också fundera över hur mycket tid man kommer att ha för hunden när man sedan återgår till kontor och ett mer aktivt socialt liv.

Annons

– Hunddagis är ju ett alternativ, men de blir snabbt fulla och meningen är väl egentligen inte heller att hunden alltid ska vistas där.

Att tänka på när man skaffar hund

Det är många saker att tänka på innan man skaffar hund.

Hans Rosenberg ger sina fem bästa tips:

 1. Läs på om rasen. Det är viktigt att skaffa sig mycket kunskap om vilken ras som passar ens livssituation och personlighet.
 2. Kolla upp att hunden är registrerad i Svenska Brukshundsklubben.
 3. Tänk på att det inte finns några allergifria hundar, även om detta ibland felaktigt påstås.
 4. Ha tid för att ta hand om hunden och fundera över om du har råd med den? Särskilt när hunden är ny kräver den mycket av sin ägare och kan inte vara ensam långa stunder. Räkna även med att en hund kostar pengar. Mat, försäkringar och veterinärkostnader och så vidare.
 5. Tänk på framtiden redan nu. Särskilt viktigt att överväga nu under pandemitider är att man verkligen har tid att ta hand om hunden även i en förändrad situation då man kanske går tillbaka till jobb och skola.

Topp 20-listan har sett ungefär likadan ut de senaste åren. Labrador retriever, golden retriever och tysk schäferhund ligger fortfarande på topp över de populäraste raserna.

Labradoren är en av de vanligaste raserna i världen.

– De två första är mycket populära hos barnfamiljer och är ganska lika raser. Labradoren är också en av de vanligaste raserna i världen. Registreringarna för labrador retriever ökade med 28,5% under 2021, vilket är den näst högsta siffran genom tiderna för just den rasen. Båda raserna är apporterande hundar, vilket innebär att de är framavlade för att kunna apportera vilt i samband med jakt, säger Hans.

Annons

Den tyska schäfern är däremot en brukshund som kräver mer av sin ägare, berättar han.

– Många som skaffar en schäfer gör det för att de vill arbeta med hunden. Schäfern är en intelligent, nyfiken, lojal och vaktande hundras. Man ser den ofta användas inom polisväsendet och det militära, vilket också hjälpt till att öka dess popularitet.

De 20 populäraste hundraserna 2021

Schäfern är en lojal, intelligent och vaktande hundras.

.

 1. Labrador retriever
 2. Golden retriever
 3. Tysk schäferhund
 4. Jämthund
 5. Cocker spaniel
 6. Shetland sheepdog
 7. Dansk-svensk gårdshund
 8. Staffordshire bullterrier
 9. Bichon havanais
 10. Flatcoated retriever
 11. Fransk bulldogg
 12. Border collie
 13. Chihuahua, långhårig
 14. Tax, strävhårig normalstor
 15. Rottweiler
 16. Drever
 17. Finsk lapphund
 18. Whippet
 19. Engelsk springer spaniel
 20. Pomeranian

Hälsofördelar med att skaffa hund

Sett ur ett hälsoperspektiv finns det många fördelar med att skaffa hund. Hät är de fem främsta:

1. Den håller dig i form

Det finns flera studier som visar att hundägare är mer fysiskt aktiva än personer som inte har hund. En undersökning gjord av Agria visar att den genomsnittliga svenska hunden är ute på promenad i 74 minuter per dag på vardagar och 84 minuter per dag på helger, vilket innebär betydligt mer vardagsmotion för husse och matte än vad genomsnittssvensken lyckas åstadkomma.

Annons

2. Den sänker blodtrycket

Studier visar att hundägare i genomsnitt har lägre blodtryck än människor som inte har hund. Personer med sjukligt högt blodtryck kan dessutom bli betydligt bättre av att skaffa hund. När man undersökt varför har man upptäckt att blodtrycket sjunker bara man klappar ett husdjur. Välbefinnandehormonet oxytocin kan vara en del av förklaringen. Detta hormon skapar lugn och motverkar inflammationer. Hormonet utsöndras naturligt i kroppen av vänlig beröring som att klappa en hund.

3. Den skapar nya relationer

Tre av tio hundägare har fått flera nya kontakter genom sin hund, det visar en studie gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet. Dessa nya kontakter gällde främst människor som stannat när man varit ute med hunden, men också nya relationer som skapats via tävlingar, klubbar och kurser. När man studerade hundägare i en park och jämförde med människor som promenerade utan hund, märktes att de med hund oftare fick kontakt med andra människor.

Annons

4. Den motar depression

Djurägare mår betydligt bättre psykiskt än dem som inte har husdjur, det visar en studie i Journal of Personality and Social Psychology. En annan studie visar att krigsveteraner som lider av posttraumatisk stress till följd av sina upplevelser, mår betydligt bättre psykiskt och har lättare för att gå vidare i livet om de får ta hand om en hund.

5. Den ökar livsglädjen

Äldre personer som äger en hund känner sig mindre missnöjda med sitt sociala liv än äldre personer som inte har hund, det visar en studie gjord vid University of California. Studien slår även fast att äldre med hund både har bättre fysik och bättre psykisk hälsa än jämnåriga utan hund.

Se också: Konstiga vanor hundar anammar från sina ägareBrand logo
Se också: Konstiga vanor hundar anammar från sina ägare

Källor: SLU, Svensk och internationell hundforskning

Annons